onsdag 12 oktober 2016

Dags att se över mina kostnader!

När jag började min karriär direkt efter högskolan med en ingångslön på 23 000kr/mån tyckte jag det var hur mycket pengar som helst. Jag började direkt spara 5 000kr/mån och svor för mig själv att fortsätta mina studentvanor vad gällde kostnader (hade en budget på 10kr/måltid och låg hyra för studentbostaden).

När de årliga löneökningarna sedan kom så ökade jag kostnaderna med hälften av löneökningen och sparandet med hälften. Det gick bra och ganska snabbt blev jag miljonär främst tack vare sparande men även en del avkastning.

Sedan blev jag bekväm. Jag skulle säga att jag hamnade i det så klyschiga ekorrhjulet där det blev allt vanligare att "lyxa till det" med någon latte här och där, uteluncher varje dag och take-away och restaurangbesök flera gånger i veckan, dyra hantverksöl istället för en stor stark, kavajer från NK istället för H&M (visserligen alltid på rea men stor skillnad i pris ändå). Jag fortsatte visserligen fortfarande att spara, men knappast de 50-60% av lönen jag sparade under unga år. Portföljen gick bra och ökade stadigt och det kändes inte värt att spara på full låga.

Det har dock hela tiden gnagt i bakhuvudet att detta inte är sunt. På något sätt kändes det som att det finns en stor konspiration som får oss att fortsätta arbeta fulla 40h+ veckor och konsumera mera i takt med att ens karirär går framåt, snarare än att prioritera fritid och jobba mindre i takt med att ens lön per arbetad timme ökar. Ett klassiskt inlägg i bloggen Raptitude fångar denna "konspiration" väl. Jag har dock inte orkat ta tag i min överkonsumtion av ren bekvämlighet, men nu känner jag att det är dags.

När jag blickar tillbaka över de senaste åren och funderar på vad jag gjort med pengarna så är det inte mycket jag minns eller har behållning av. Vissa kvalitetssaker (kläder, hemelektronik, möbler) som jag verkligen använt och njutit av att använda dagligen under en lång tid var värda pengarna. Vissa resor och upplevelser var värda pengarna (men långt ifrån alla). De flesta restaurangbesök och fina öl- och vinsorter var rätt onödiga - det var ju sällskapet som var behållningen snarare än det man förtärde. Alla impulsköp av kläder och prylar var en total waste som gav glädje i max ett par timmar, följt av dåligt samvete.

Det är dock en sak jag absolut skulle gjort igen - att lägga en rejäl slant på ett bra boende. Med bra boende menar jag ett boende där man trivs (duh), med ett bra läge i innerstaden där man har promenadavstånd till kontoret, gymmet, dagis och matbutiker (för motion och den obeskrivliga glädjen att slippa trängas i lokaltrafiken) och slipper ha bil (onödig kostnad och källa till road rage), i en bra förening med låg avgift. Det har ju dessutom visat sig vara en ganska lyckosam investering :)

Hursomhelst så blir det andra bullar nu! Inspirerad av ett gäng bloggare (Miljonär innan 30, Onkel Toms Stuga, Vägen till Frihet, m.fl.) har jag satt igång och gjort upp en budget. Min fru och jag har inte delad ekonomi, utan vi pytsar in pengar till ett gemensamt konto i takt med att vi handlar mat, barnkläder, saker till bostaden, räkningar etc. Den budget jag sätter upp gäller mina kostnader för dels min andel av våra gemensamma kostnader, dels för mina egna kostnader. Jag har satt en budget på 15tkr/månad, vilket i runda slängar kommer fördelas ungefär som följer:

Löpande kostnader:


 • Bostad: 3 700kr (avgift & räntor - TV/Bredband ingår)
 • Dagligvaror/Livsmedel: 3 500kr
 • Studielån: 650kr
 • Dagis: 650kr
 • Restauranger/Cafe: 500kr
 • Barnkläder: 500kr
 • Take-away: 500kr
 • Gym: 450kr
 • Hygien: 450kr
 • Nöjen: 400kr (Netflix, Spotify, aktiviteter)
 • Kosttillskott: 300kr (förmodligen onödigt men jag är lite OCD med träningen)
 • Saker till hemmet: 250kr
 • Frisör: 250kr
 • Kollektivresor: 150kr
 • El: 150kr
 • Övrigt: 300kr (Hemförsäkring, TV-avgift mm)

Totalt Löpande kostnader: 12 700kr

Sällanköp (snittkostnad per månad):


 • Resor: 1650kr
 • Prylar: 150kr
 • Kläder: 500kr

Totalt Sällanköp: 2 300kr

Har försökt titta på vad jag spenderat senare året och var jag kan skära ned som bas för ovan budget. Det jag främst skär ner på är kläd- och prylinköp, samt en del hämtmat och restaurang/cafébesök. Just den typen av kostnader kan skena om man inte håller koll. Jag tyckte att jag varit duktig och endast handlat kläder på rea, men när jag kollade facit har jag handlat kläder för 14 000kr senaste året! Har även impulsköpt dyra hörlurar, en ny dator, en klocka, solbrillor och annat jag inte behöver. Tror därmed inte det blir så svårt att bara avstå dumma impuls- och fåfängsköp, undvika att äta ute på slentrian och vara lite skickligare på att handla livsmedel. Har en del gratis via jobbet (mobiltel, subventionerade luncher) och har en komplett garderob arbets- och fritidskläder som jag nog skulle klara mig på ett antal år utan några större inköp.

Detta leder förstås till ett markant ökat sparande och det ger extra motivation att spendera tid med att försöka hitta bra investeringar, vilket är både gratis och väldigt lärorikt, roligt och motiverande. Som med så mycket annat i livet så är det mesta roliga faktiskt gratis.

Hur ser det ut för er läsare? Är ovan budget realistisk? Snål? Extravagant?

19 kommentarer:

 1. Tror din budget är rimlig, liknar min med skillnaden att jag har tomt på barn & träningen men mer på resa & restaurang.

  För att undvika att suboptimera hade jag buntat ihop ekonomin med frugan. Vad håller ifrån att göra det? Delas ju ändå vid skilsmässa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog känslan av att vilja styra sina egna surt förvärvade pengar och vara en individ. Skulle vi ha gemensam ekonomi skulle vi ju gemensamt behöva besluta om sparande och hur pengarna skall investeras.

   Radera
 2. Jag brukar tillämpa principen att behovet av kapitalvara ska kvarstå över två konsekutiva löneutbetalningar innan köp görs. För att behovet tycks relativt till mängden pengar på kontot. Den karenstiden har besparat mig en hel del. För 14 dagar sedan var ett digitalt trumset oemotståndligt, inte lika mycket så nu när lönen flugit sin kos..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Den typen av marknadsföring som lyckas påverka mig är reor och deals under begränsad tid, vilket triggar igång något i mig som gör att jag tror att jag gör ett fynd och måste agera. Med din princip hade jag undvikit många onödiga "fynd".

   Radera
 3. Du skriver att du betalar räntor på ert gemensamma boende och att det är en kostnad. Men sen hittar vi CSN-lån som en kostnad fast det mer är en amortering. Och ska vi vara pettemetriga är nu inte amortering en kostnad utan en utgift, en kassaflödeskomponent om du så vill. Googla om du känner dig osäker på vad som är vad.

  Allmänt ser det realistiskt ut, och om du vill kan du senare - om något år - gå vidare och putsa på olika utgiftsposter, omfördela och kanske minska. En intressant inställning till utgiftsposter är att börja tänka mer i banorna som ett företag: hur kan vi få utgifterna att istället bli till intäkter? Till en början till en liten del men efterhand en allt större del så att det endast blir en pluspost.
  Det vänder uppochned på begreppen och tarvar en hel del tänkande, och det tar emot i början men är garanterat utvecklande för det personliga tankearbetet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kostnader vs utgifter ingick väl i grundkursen i redovisning en gång i tiden, men semantiken är inte så viktig i sammanhanget kan jag tycka. Ge gärna exempel på det där med att utgifter blir intäkter - låter too good to be true :)

   Radera
  2. utgående från dina svar ser jag att du inte tar det på allvar.
   Önskar dig lycka till i livet !

   Radera
  3. Nu blev jag faktiskt också nyfiken på hur utgifterna skulle kunna bli inkomster? Har du inte lust att utveckla det?

   Radera
  4. Det avser väl att investera för att få tillbaka mer senare, t.ex. Att låna hos CSN är ju ett bra exempel.

   Har anonym något annat i tanke så närmar det sig alkemi... :-)

   Radera
 4. "Gym: 450kr". Byt gym! Snittar du träning på tre gånger veckan så betalar du nästan 40kr varje gång du går dit. Skaffa dig billigare gymkort 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har testat det enda billigare gymmet på promenadavstånd men vantrivdes där. Livet är för kort för att vantrivas!

   Radera
 5. Miljonen du uppnådde, fortfarande investerad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis! Den växer och frodas i portföljen.

   Radera
 6. Att skapa en budget och, framför allt, att hålla sig strikt till den är ett starkt verktyg. I vår familj blev vi mer eller mindre tvingade att göra en nu i somras då min fru i våras fick gå från sitt jobb och nu har valt att plugga till möbeltapetserare. En spännande resa i sig. Med en lön mindre kan man tro att vårt liv skulle bli svårt. Men, hur konstigt det än kan låta, så har vi nu större sparande än vi hade innan vår budget kom till och innan hon började plugga. Mycket pga av att vi blev tvungna att se över våra kostnader och ta kontroll. Vad vi gjorde med pengarna innan detta hände vågar jag inte tänka på... :-/

  För övrigt, oerhört glädjande att du är igång igen :) Din blogg är en av få som jag har följt och kommer att följa framöver. Har känt mig lite vilsen i bloggdjungeln under din tysta tid ;)

  Allt gott och tack för att du delar dina tankar! / Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Håkan och tack för den värmande kommentaren! Jag märker redan denna månad att jag nog hamnar 3000kr under budget bara genom att ha bättre kontroll över utgifterna.

   Radera
 7. Får man fråga vad det blev för klocka? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska erkänna att jag satt och tittade på begagnade Rolex "som en investering" men bestämde mig att inte ge mig in i det träsket. Så jag tröstköpte en retroklocka för några hundringar bara.

   Radera
 8. Jag tror att du underskattar de utgifter du haft. Att du har haft mer glädje av de än vad du i själva verket tror i dagsläget. Livet ska levas och det ska inte snålas hela tiden...uppsidan med att ha mer pengar om X antal år är mindre än vad du tror. Nåväl, lycka till ändå.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.