tisdag 4 oktober 2016

Miniportföljen: 100% USA

Gustavs Aktieblogg skrev nyligen ett relevant inlägg om tillväxt vs utdelning som jag skrev en kommentar på. Ett problem jag själv har är att jag från tid till annan hittar bolag som jag vill äga men som jag inte känner mig 100% komfortabel i att ha en "full" position i. En full position definierar jag i dagsläget som 2.5% av portföljen. Det motsvarar en summa som både är halvjobbig att spara ihop till och som jag vill känna mig 100% bekväm att placera.

Det kan vara bolag som Nike som jag tycker har allt ett bolag ska ha vad gäller kvalitet, men där priset alltid är för högt för mitt tycke. Eller bolag som Amtrust som av olika anledningar ser ut att vara kap värderingsmässigt, men där jag (hur mycket jag än försöker läsa in mig) har för dålig koll på både bolaget och bolagets marknad för att känna mig trygg i att investera en full position.

Till saken hör att jag haft en lite för stor kassa som mer än väl räcker som krut att användas vid nedgångar för att både fylla på befintliga innehav och köpa nya. Jag har även använt H&M lite som en likviditetsplacering vid senaste nedgången där planen är att sälja av en del när värderingen kommit tillbaka. Dessutom sparar jag ganska flitigt. Därmed har jag ungefär samma problem som många andra investerare och företag - jag har för mycket cash som inte genererar avkastning!

Lösningen blir att göra månatliga småköp i bolag jag hittar och vill äga men som antingen inte möter mina investeringskriterier eller som gör det men där jag inte känner att jag har tillräckligt bra koll på bolaget och dess marknad pga brist på info eller att det är svårgenomlyst eller allmänt svåranalyserat (typ financials & tech).

Nu ska man ju inte göra misstaget att sänka sina standarder i jakt på avkastning - det kan sluta ganska illa. Därför kommer miniportföljen att motsvara max 10% av portföljen och varje enskilt innehav motsvara max 1%. Om jag sedan vill öka över 1% i innehavet måste det uppgraderas till ett vanligt innehav och därmed klara mina investeringskriterier.

Miniportföljen har inletts med 9st innehav som totalt motsvarar ca  5% av portföljen och som alla är amerikanska bolag. Innehaven är följande och jag kommer kommentera vart och ett av dem i framtida inlägg:
De flesta av ovanstående bolag är nog ganska kända för både den stora allmänheten och för aktieintresserade. En gemensam nämnare är att alla bolag visar stark historisk tillväxt och bra marginaler. Det jag främst nu skulle vilja addera till Miniportföljen är potentiella "tenbaggers", vilka ju främst hittas bland de mindre bolagen. Eftersom jag mer är en siffermänniska än en SWOT-människa så kommer jag främst leta efter bolag som redan har en historik av vinsttillväxt och som inte behöver några särskilda "triggers" för att fortsätta växa. Dvs inga förhoppningsbolag. Utmaningen blir väl att hitta sådana bolag till en rimlig värdering. Håller ögonen öppna på bloggar och screeners och återkommer när jag hittat något intressant!

1 kommentar:

  1. Spännande synsätt. Inte fel att bygga upp positioner för att sedan öka när de uppfyller kraven eller man fått ännu bättre koll. Ett befintligt innehav brukar öka läslusten.

    Vid något tillfälle kan det bli för splittrat, men inte om man ser att de kan gå vidare till huvudportföljen och maxregeln av portföljen gör att det blir hanterbart. Tror definitivt att potentiella tenbaggers platsar där.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.