torsdag 27 oktober 2016

Inköp Avensia till Miniportföljen

Mitt nya liv med lite bättre kostnadskontroll började bra. Dagen innan lönen trillade in fanns det kvar 1500kr på kontot. Hade jag varit riktigt duktig hade det funnits 3000kr men det blev lite storhandling och en middag på en lite finare restaurang i lördags. Återigen kunde jag konstatera att det visserligen är trevligt med god mat på fin salong, men ännu trevligare är att äta ett gott hemlagat mål med familj och vänner, vilket vi gjorde i söndags.

Månadens sparande gick in i ett bolag jag snappat upp i Twitter-flödet och sedan läst på om under några veckor: Avensia! Bland annat har nystartade bloggen Henriksons Aktieblogg skrivit en bra analys. Även Remium bevakar bolaget.

Avensia - The Story

Bolaget har funnits i 15 år och en av medgrundarna är idag VD med över 2m aktier (ca 6% av bolaget). Man har visat en lönsam tillväxt och vunnit ett antal större kunder. Efterfrågan på bolagets tjänster väntas öka och därmed väntas omsättningen fortsätta öka i en bra takt (20-30% p.a.) Bolaget har nyligen renodlats för att satsa helhjärtat på tjänster/produkter kring e-handel. Produkten Avensia Storefront verkar ha mottagits väl av kunderna och jag räknar med att bolaget kommer att transformeras från ett konsultbolag till en mjukvaru-/tjänsteleverantör med högre marginaler och återkommande licensintäkter. I takt med att man vinner kunder till Storefront torde det finnas en rejäl ”stickiness” i kundbasen och intäkterna (lite samma tema som Fortnox). Värderingen på P/E 25 på årets väntade vinst är visserligen inte låg, men inte heller ansträngd. Jag räknar med att värderingen kan bibehållas givet att man fortsätter visa tillväxt. Även om tillväxten avtar så tror jag marginalförbättringarna leder till en rejäl ökning av EPS inom något år, vilket ger en bra avkastning även om P/E skulle sjunka. Jag vågar inte sia om EPS-utvecklingen men om Remiums estimat för 2018 slår in tittar vi på en EPS på 0.61, vilket med bibehållen P/E ger en uppsida på 85% mot dagens kurs.

Risken är att Storefront inte slår genom som man hoppats eller tar längre tid att visa sig på sista raden. Liksom i andra smallcap får man alltid räkna med att aktien kan backa 50% på ett resultat under förväntan.  Jag har visserligen inga problem med högt beta, men hittills får bolaget endast en plats i miniportföljen eftersom Storefront ännu är i sin linda, till skillnad från t.ex. Fortnox där man nått en kritisk massa och bevisligen har en mycket attraktiv produkt. Om kommande kvartalsrapporter bekräftar min tes kommer jag att öka så att bolaget blir ett ”riktigt” innehav, förutsatt att värderingen inte skjuter i höjden.

Vad är dealen med small cap och P/E 25? Vad hände med Margin of Safety?

Som trogna läsare märker har jag börjat avvika ganska kraftigt från min tidigare defensiva investeringsstil där jag krävde en rejäl margin of safety i värderingen och endast letade investeringar bland large cap (ibland mid cap). Man kan väl säga att jag fortsätter ha denna investeringsfilosofi för lejonparten av portföljen. Den kassa jag har är även den ämnad för mer defensiva investeringar. Dock går nu det mesta nysparandet in i bolag med större uppsida, och då är det i dagens marknadsläge small cap som gäller. Den dagen Mr Market kommer med en större och bredare nedgång åker nysparandet och kassan in i större bolag igen.

10 kommentarer:

 1. Du borde verkligen ta dig en titt på Net Insight då du letar efter "bolag med större uppsida"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kikade snabbt och tillväxten ser onekligen fin ut detta år. Dock alldeles för högt P/E så bolaget faller ganska långt utanför min radar.

   Radera
 2. Ja om man bara ska kolla på p/e-talet (vilket man inte alltid ska) så har det också sjunkit kraftigt i och med denna rapport.

  Två-siffrig tillväxt (35%). Ja då sjunker också p/e-talet ganska raskt.

  Äger själv en liten slatt Avensia och fyller väl på lite mer efter all hype kring rapporten och senaste insider-köpet. Intresset borde kunna lägga sig och kursen sjunka tillbaka något. Hoppas jag...

  SvaraRadera
 3. Hej! Avensia ser fint ut på siffrorna men hur ser du närmare på konkurrenssituationen? Kämpar de mot andra snabba mindre bolag samt stora drakar? Jag vill gärna ha någon "moat" av något slag och det gör mig osäker på en investering i Avensia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den moat som förhoppningsvis kommer är höga switching costs (och givetvis även nöjda kunder som inte vill byta) om Storefront slår genom som tänkt.

   Radera
  2. Om det finns höga switching costs i branschen borde Avensia ha svårt att locka över kunder. I och för sig kan de vara en "first mover" som gör det hela väldigt bra och att byteskostnader sedan och därför uppstår. Men kan för lite om det här för att ens veta om den tesen är sannolik.

   Vilka byter kunderna ifrån när de går över till Avensia och finns risken att de sedan byter tillbaks om konkurrenterna skärper till sig? Just det gör mig osäker. Eller så kan jag helt enkelt för lite om bolaget...

   Radera
  3. Själv väljer jag Solteq över Avensia. Anledningen är att bolaget redan nu har fina kassaflöden ca 3-3,5 m FCF 2012-14 från mjukvaruprodukter. Mjukvaran växer dock inte organiskt i någon större omfattning men ibland via förvärv. Där tycker jag mig få e-handels-konsultverksamheten på köpet som dessutom växer i nivå med Avensias. Bolaget är även betydligt större och mer diversifierat(på gott och ont?) i olika plattformar, produkter och marknader - även om allt landar under retail. Att sedan värderingen iform av EV/S är en tredjedel mot Avensias skadar inte. Avensia är mer e-handelsinriktade totalt och har för stunden högre marginaler samt organisk tillväxt.

   Radera
 4. Dessa programvaror som bygger på 3.e parts plattform löper ju alltid en risk att utvecklaren skapar en egen produkt istället. Högre risk det sker desto bättre det går för produkten hos Avensia. Utvecklingskostnaderna var väl inte enorma direkt heller. Jag räknar med konkurrens inom kort. Lite lustigt att att köpa en aktie i ett konsultbolag med förhoppningen om att de ska bli ett framgångsrikt mjukvarubolag.

  SvaraRadera
 5. Tack för alla kommentarer. Återigen: jag har ingen särskild insyn eller övertygelse att Storefront blir en braksuccé och ger Avensia en wide moat. Det är inte så jag jobbar. Jag investerar lite nu då historiken visar att allt är på väg åt rätt håll och värderingen inte är ansträngd. Har jag fel är det inte hela världen. Om kommande rapporter bekräftar min tes köper jag mer, men fortfarande inte mer än kanske 3% av portföljen. När det gäller small cap så diversifierar jag ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag. Frågade på lite extra bara för att jag själv hade lite dålig kläm på Avensia. Man får hitta den modell som passar! Miniportföljen med diversifiering är ingen dum idé.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.