torsdag 10 februari 2011

Portföljrapport

Jag har länge haft en plan att rapportera min portfölj här på bloggen men har av lathet inte orkat sammanställa något. De senaste tidernas utveckling har dock gjort det hela mycket enklare. Min portfölj består i dagsläget av 98% H&M och 2% Unibet.

H&Ms värderingssvacka har jag sett som ett tillfälle att köpa så mycket jag kan av mitt favoritbolag, som jag är säker kan ge mig en avkastning på 10-15% per år åtminstone de kommande 10 åren om man räknar med utdelningarna. Kombinationen av relativt höga värderingar på de flesta kvalitetsbolag på börserna och den relativt låga värderingen av kvalitetsbolaget nummer ett H&M har gjort att jag sålt allt jag haft för att köpa mer H&M. Strategin är att fortsätta köpa H&M så länge kursen håller sig under spannet 230-240kr och så länge det inte finns andra mer attraktiva investeringar. Trots att mina första H&M-köp gjordes för något år sedan på en kurs på drygt 300kr (150kr efter split), så har de stora köpen gjorts relativt nyligen och snittkursen för mina köp är 214kr. Dock ska man ha i åtanke att köpen är gjorda med vinster som realiserats vid försäljningar av aktier som NCC, Swedbank, Google, SKF, Sandvik, Labcorp, Procter & Gamble, Bunge, Beijer Alma, Betsson, m.fl, och även förluster i Orc och Nokia. Så totalt har jag haft en herrans massa företag i portföljen, men alla har likviderats för att bereda plats åt H&M. Framtiden får utvisa om det var klokt gjort eller om jag borde utövat Buy and Hold istället. Jag kommer dock fortsätta följa alla företag jag sålt och köpa tillbaka dem om värderingarna återigen blir attraktiva.

Angående H&Ms framtid är jag visserligen orolig för kostnaderna och problemen som kan komma med företagets SAP-implementering de kommande 2-3 åren. Efter att ha jobbar inom finansbranschen i några år och sett hur IT-systemen tycks sluka upp allt större del av bankernas kostnader och personal för varje år som går så är jag väldigt allergisk mot allt vad stora tunga datasystem och externa konsulter heter. Så jag hoppas H&M har riktigt duktiga egna projektledare och är stenhårda med att inte låta kostnaderna eskalera och bli permanenta. Så sent som igår läste jag att Nordea räknar med att H&Ms EBIT för H1 2011 kommer att vara 17% lägre än 2010, vilket för mig låter extremt konstigt när man samtidigt räknar med att öka försäljningen 10-15% under denna period. Framtiden får utvisa vad som händer med H&M på kort sikt. De flesta institutionella investerare ratar aktien just nu eftersom det är svårt att se några nyheter som skulle få upp värderingen på kort sikt, men för oss som inte behöver oroa oss för att slå index på kort sikt har ett gyllene tillfälle uppstått att köpa börsens bästa bolag till ett bra pris, och få en direktavkastning på närmare 4.5% medan vi väntar på att värderingen åter speglar H&Ms styrka. Även om värderingen stannar vid dagens nivåer så kommer priset på aktien att på sikt stiga i takt med vinsten, som fortfarande kommer öka 10-15% per år i många år till, trots kortsiktiga problem med diverse externa faktorer. Inte minst herr Persson den äldres köp för några miljarder efter rapporten visar på att personerna med mest insyn tror på bolaget på sikt.

Psykologimässigt är jag lite kluven om framtiden. Å ena sidan önskar jag att H&M-aktien ska fortsätta gå kräftgång ett år till så jag kan fortsätta köpa in mig på bra nivåer. Å andra sidan önskar jag mig en kombination av total börskrasch samtidigt som H&M visar att de har stenkoll på sina kostnader och att "marknaden" inser att dagens värdering är för låg. Mitt värdeinvesterarsinne håller på att dö av understimulans i brist på bra företag till attraktiva värderingar. Kan vi inte få en rejäl nedgång snart så man återigen kan köpa lite kvalitetsverkstadsbolag och annat smått och gott för P/E<10?

Kort kommentar om Unibet: Köpte en liten post våren 2010 på 200kr då jag ansåg att farhågorna om uteblivna vinster till följd av regleringar var överdrivna. Hade bra tillväxt och direktavkastning, lågt P/E och nettokassa. Har hittills varit en riktigt dålig investering, men jag tycker bolaget är på tok för undervärderat och har därför inte sålt mitt innehav. 2010 års rapport kommer inte förrän nästa vecka, men givet den väntade vinsten på GBP 1.08 per aktie och utdelning på 0.83 handlas aktien idag till P/E 12.3 och en direktavkastning på 6.2%, vilket får anses som väldigt attraktivt för ett marknadsledande företag med nettokassa vars vinster fortfarande växer med >15% per år. Jag ser Unibet som en kursdubblare på ett par års sikt, men det finns givetvis även stora politiska risker med regleringar, vilket dels kan drabba vinsterna, men framförallt leda till en fortsatt låg värdering för aktien. Detta gör att jag inte vill ha någon väsentlig summa investerad i företaget.

Det kanske är dags att döpa om Finanstankar till H&M-bloggen med tanke på min portfölj? Någon kanske tycker att jag är helt skogstokig som har en såpass koncentrerad portfölj, och som svar kan jag säga att varken koncentration eller diversifiering är några självändamål för mig - jag investerar helt enkelt mina pengar där jag tror att de kommer ge bäst avkastning över tid. Ibland kanske portföljen består av ett företag, ibland kanske av 15 - det beror helt på hur värderingarna ser ut i förhållande till företagens fundamenta. Det finns dock förmodligen inget annat företag än H&M som jag känner så väl att jag skulle känna mig trygg att investera ens 30% av min portfölj i. De senaste två åren har det varit snabba uppvärderingar efter finanskrisen som drivit avkastningen i min portfölj, men några sådana ser jag inte de kommande åren baserat på dagens värderingar, utan jag räknar med att avkastningen ska komma från ökade vinster och utdelningar, vilket tyvärr innebär en lägre årsavkastning när dessa inte kombineras med högre värderingar, men sånt är livet. Det kommer komma tillfällen att köpa bra bolag riktigt billigt igen så länge människans natur inte ändras - det gäller bara att ha lite tålamod.

Jag vill slutligen tipsa om en ny lovande blogg, Scandinavian Spruce. Läs särskilt inlägget om Compound Returns och applicera det på H&M. Det stämmer läskigt väl historiskt att för varje sju år man avstått att investera i H&M har man missat en "dubblings-cykel", vilket med ränta-på-ränta-effekten innebär att man får spendera hela livet med att spara för att komma ikapp den missade avkastningen.

7 kommentarer:

 1. Tycker själv att jag har en stor del av mina aktier i HM 29%.Jag investerar enligt devisen att inte lägga alla ägg i samma korg.Försöker att inte ha för stor risk i min portfölj.Samt att ha en hög direktavkastning, i år ca6%.

  SvaraRadera
 2. Jag sålt ABB, Alfa Laval, Alliance Oil, Electrolux, Kinnevik, Nordea, Sandvik, SEB, Securitas, Tele2, Volvo, Haldex(behåller bara 100st.), Kappahl och Kungsleden för att köpa H&M! Nu har jag inte så mycket kvar att sälja, börjar jag säljer Fonds. Aktier har jag H&M, Handelsbanken, AstraZeneca och lite Husqvarna,Haldex och Note.

  SvaraRadera
 3. Vilket "moat" ser du i HM? Jag är rädd för modebranschen, särskilt bolag som handlas till P/E 20. Vidare är HM det allra mest populära bolaget, som rekommenderas av de flesta till var mans portfölj. "You can't buy what is popular and do well." När det råder konsensus kring att HM har fantastisk värdering och framtiden är ljus som en vårdag, då blir jag rädd.

  SvaraRadera
 4. @Nisse: Det är generellt en bra devis att diversifiera, det gäller att vara extremt säker på sin sak om man ska koncentrera sin portfölj.

  @Anonym1: Vill inte ge några instruktioner, men själv skulle jag hellre äga H&M än AZ och SHB till dagens värderingar, har dock ingen koll på de tre sistnämnda.

  @Anonym2: Väldigt bra fråga och jag håller helt med din reaktion att man bör dra öronen åt sig när alla börjar tycka lika. Din fråga är dock så omfattande att jag får börja fila på ett specifikt inlägg för detta. Stay tuned!

  SvaraRadera
 5. Kom över en intressant tabell i artikel från Goldman Sachs som diskuterar värdet i tillväxt. Artikeln ligger här http://www2.goldmansachs.com/ideas/global-economic-outlook/value-of-growth-doc.pdf och är väl värd att läsa. På sida 13 hittar man även en tabell där GS ger sina estimat på ROE, försäljningstillväxt och vinsttillväxt för 2011. Vad som är intressant är att H&M finns med i tabellen och utgör 2.9% av GS Stable Growers Basket.

  SvaraRadera
 6. @Anonym2: Jag håller inte med om att HM är det mest populära bolaget. Jag tror att många institutioner/ fonder har sålt bolaget efter rapporten pga högre kostnader(bomullspriser osv.) och att man hittar bättre alternativ på kort sikt. Aktien kommer nog ha det tufft ett tag till men på lång sikt är HM ett definitivt köp enligt mig.

  SvaraRadera
 7. @Fredrik: Tack för lästipset. Det är onekligen intressant att se hur stabilt H&M växer jämfört med andra bolag. De ligger långt före resten av bolagen på listan vad gäller försäljningstillväxt i relation till volatiliteten i denna tillväxt. Vinsterna må variera lite mer pga variationer i inköpspriser och annat, men affärsmodellen för tillväxt genom nya butiker och ökad försäljning i befintliga butiker är extremt solid.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.