fredag 25 februari 2011

Fredagsupdate

Sorry för brist på inlägg på sistone. Har åkt lite skidor, besökt lite släkt och jobbat däremellan. Har inte ägnat så mycket tid åt investeringar förutom att fortsätta köpa H&M för de pengar jag kan avvara. Senast igår blev det en bunt på 203.9. Tycker det är helt otroligt att man kan köpa H&M med en direktavkastning på 4.7%. Visserligen kan man argumentera att de delar ut nästan hela vinsten och att man därför inte ska imponeras av direktavkastningen. Men jag menar att det är just detta som är imponerande. Man kan dela ut nästan hela vinsten och ändå öppna 10-15% nya butiker per år och öka försäljningen i befintliga butiker. Hur många företag kan växa på det sättet utan att kräva en herrans massa kapital? Visst vore det ännu trevligare om man kunde återinvestera hela vinsten till 40% ROE, men då skulle man ganska snabbt bryta mot "naturlagarna" vad gäller exponentiell tillväxt..

Jag försöker ju att inte förutspå hur börsen ska gå de närmaste x månaderna eller åren, men tittar man på värderingarna och världsekonomin så ska det mycket till för att stockholmsbörsen ska upp, men inte så mycket för att den ska ned. Jag är egentligen ingen "makro-snubbe" men de problem som fanns innan finanskrisen finns kvar och har i många fall blivit värre. Just nu är konjunkturen fin och cykliska bolag som t.ex. verkstadsbolagen visar återigen rekordvinster och värderas till historiska P/E på dessa rekordvinster. Men för att klara efterfrågan kommer kostnaderna öka, och när efterfrågan sedan återigen dippar vid nästa lågkonjunktur blir det sedvanlig repris med sjunkande vinster och värderingar. Detta ser i alla fall jag fram emot då det förhoppningsvis återigen går att köpa dessa bolag till rabatt.

Under tiden känns det tryggt att sitta mer eller mindre fullinvesterad i H&M. Även om jag inte bryr mig så mycket om portföljen tappar värde på kort- eller medellång sikt så har H&M ändå en botten inte alltför långt från dagens nivåer. Åtminstone jag har väldigt svårt att se att H&M skulle kunna handlas till en direktavkastning på långt över 5%, men allt kan ju hända. Oavsett vad står H&M som företag starkt i vått och torrt oavsett vad som händer med aktiekursen. Det kan ju även vara så att "arabkrisen" löser sig snart och oljepriset går ned, kronan försvagas och optimismen kommer tillbaka och värderingarna går upp. Men förr eller senare kommer nästa lågkonjunktur och jag skulle själv inte vilja sitta med cykliska bolag till dagens värderingar när denna nedgång börjar anas..

Jag vill inte verka som en domedagsprofet - tvärtom är jag väldigt optimistisk och tror inte att världen går under av lite konjunktursvängningar och finanskriser. Och det är just därför jag gärna köper aktier när allt ser som mörkast ut. Just nu är det H&M som enligt marknaden ser väldigt mörk ut, och även jag har mina mörka stunder då jag undrar om jag missat något som marknaden snappat upp. Men då tar jag fram min bibel: mina kära siffror på H&Ms historiska nyckeltal och värderingar, samt listorna på antalet butiker och omsättning på H&Ms olika marknader. Siffrorna ger mig känslan som jag tror Warren Buffett hade när han under bear-marknaden 1974 sa att han känner sig som en "oversexed guy in a whorehouse". Ja, till och med nästan samma känsla jag hade när jag kunde köpa Swedbank på drygt 20kr. Men jag samlar mig och försöker agera disciplinerat och undvika leverage. Om marknaden har rätt kommer H&M fortsätta stampa kring dagens kurser i många månader till, vilket ger mig tid att stilla mitt ha-begär utan att ta några dumma risker.

Hur ser det ut för er läsare? Vid vilket kurs skulle ni börja låna pengar för att köpa H&M, eller är alla likt Buffett totalt emot belåning? Trevlig helg på er!

9 kommentarer:

 1. Det känns nästan som om jag själv skrivit det här blogginlägget! H&M känns väldigt nertryckt nu och jag tankar för fulla muggar. Har fortfarande lite likvider kvar som jag gärna trycker in om vi ska ner till 200. Har hittills aldrig använt belåning men skulle vi åka ner mot 180 kommer jag troligtvis köra med belåning också.

  Har du själv satt någon gräns för när du tänker använda dig av belåning?

  Mvh Andreas

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt en hel del HM på sistone också. Uppe i nästan 30% av portföljen i HM, som annars delvis består av likvider för tillfället. Tror detta är väldigt fina nivåer. Skulle det dra iväg snabbt uppåt sen säljer jag antagligen av några stycken då jag inte är helt förtjust i att sitta med allt för kapital i ett enskilt papper. Antagligen är all in helt rätt, men jag vågar inte ta risken att ta fel där.

  SvaraRadera
 3. Än så länge har jag aldrig tagit lån för att köpa aktier, men man ska ju aldrig säga aldrig.

  SvaraRadera
 4. Belåning är ju en bet på att felvärderingen inte kan bli värre, jag tror inte man ska betta mot galenskaperna på börsen...

  SvaraRadera
 5. Om H&M fortsätter gå ner mot 180 kr kommer jag troligtvis köra med belåning också. Det är inte bra, men i alla fall bättre än att inte kunna köpa när aktien är så billig.

  SvaraRadera
 6. Jag har hittills klarat mig genom livet utan lån och tänker inte börja med något så riskabelt som aktier ändå är. Men visst, jag har funderat i dom banorna några gånger.

  Tack vare kursutvecklingen sedan december har jag likt många andra ökat mitt innehav i HM, ganska kraftigt dessutom. Nu utgör HM ca 17% av depån och det tycker jag är lagom för stunden.

  Vet inte riktigt vad man ska tro om 2011/12 för HM:s del men det verkar vara en del faktorer som går mot bolaget på kort sikt. Hur som helst är planen att behålla HM så länge det fundamentala inte drastiskt förändras och det ser ju inte så tokigt ut nu tycker jag. Orosmoln finns ju alltid.

  Det som trots allt får mig att känna ovisshet är vetskapen om att man är en amatörinvesterare och sitter med grundläggande kunskaper och analytisk förmåga (om ens det) medan iaf en majoritet av aktörerna på marknaden kan ta beslut som grundar sig på lite mer än enklare beräkningar och nyckeltal. När kursen faller kan man inte låta bli att undra vad det är som dom ser men som man själv verkar ha missat? Vidare borde man kunna anta att åtminstone delar av orosfaktorerna är inprisade i kursen men vad händer om nästa kvartalsrapport blir en besvikelse, vare sig det beror på bomullspriset eller transportkostnader? Med det i bakhuvudet tror jag att man kanske ska undvika att fylla sina positioner nu även om det är svårt att låta bli. Att köpa lite i taget brukar vara vara en bra strategi men rätt så svår att följa. Man har ju inte hur mycket pengar som helst men vill samtidigt inte missa fina tillfällen, varken nu eller sen. Man skulle kanske fundera på det där med lån en gång till ;).

  SvaraRadera
 7. 30% HM och 20% tele2 är mina två största innehav.Jag kommer inte att öka innan marknadsutsikterna blir tydligare.

  SvaraRadera
 8. Buffet föddes inte med pengar väl?
  Även han var tvungen att ta stora rikser i början väl?

  SvaraRadera
 9. Tack för alla kommentarer!

  @Luppen: Borde förtydligat, men jag menar inte belåning med aktier som säkerhet, vilket jag aldrig skulle ge mig på. Menar snarare att t.ex. ta ut lite av equityn man har i huset/lägenheten och därmed öka belåningen på denna. Ibland kommer tankar att man borde vara lite agressivare när man har en fast inkomst och kan låna till 3% och investera i ett växande företag med en direktavkastning på över 4.5%. Men samtidigt vill jag en dag bli skuldfri, och att öka sina lån känns inte som rätt steg dit.

  @David: Som Buffett påpekade i sitt brev till aktieägarna i veckan som gick: framtiden är alltid osäker, även när den ter sig lugn och förutsägbar. Dagarna innan 9/11, black monday, etc var det ingen som anade vad de närmaste dagarna, veckorna eller åren hade att bjuda på. Bara för att den närmaste framtiden är "extra osäker" för H&M vad gäller vissa externa faktorer så får man anta att världen inte går under och att affärsmodellen håller. Visst kan aktien gå ner ytterligare på nästa kvartalsrapport, så det gäller att ha lite kassa för att kunna köpa mer om det händer, men samtidigt kan man inte avstå attraktiva investeringar för att de kanske kan bli ännu attraktivare. Det gäller för varje investerare att hitta sin egen metod som passar ens psyke vad gäller timing av köp.

  @bobbos: Buffett byggde grundplåten till sin förmögenhet genom att investera andras pengar och få del av avkastningen genom Buffett Partnership, så det var ju en slags leverage, speciellt eftersom han faktiskt hade en kompensationsmodell där han lovade att täcka en del av sina investerares förluster. Så visst tog Buffett risker i början, men han var även extremt säker på sin sak.

  Som sagt, jag skulle aldrig låna med aktier som säkerhet, men jag skulle kunna tänka mig att öka belåningen på lägenheten för att kunna köpa t.ex. H&M om det blev löjligt billigt. I dagsläget har jag dock ingen definition av vad löjligt billigt är.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.