måndag 7 mars 2011

H&M: Historisk värdering

Ursäkta tjatet om H&M, men jag kunde inte motstå att leka lite i excel för att se hur H&M värderats de senaste 10 åren eftersom jag inte kunde hitta några fina grafer på detta någonstans.

Nedan ser ni H&Ms värdering vad gäller P/E och direktavkastning för de senaste 8 åren (tog bort de två första då det var skyhöga P/E-tal och gjorde graferna svårlästa). Värt att nämna är att H&M de senaste 10 åren endast värderats lägre än idag i 5% av alla handelsdagar vad gäller P/E och direktavkastning på föregående års vinst & utdelning. På årets väntade vinst och utdelning (som för 2011 är 11.32 resp 10.5 enligt Nordeas estimat) har H&M handlats till lägre P/E under 11% av handelsdagarna och till högre direktavkastning under 3% av handelsdagarna de senaste 10 åren. Alla dessa dagar ligger förstås under finanskrisen där hela börsen värderades lågt.


Vad säger detta? Tja, historik behöver inte säga ett dyft om framtiden, men om H&M som företag fortsätter prestera som man gjort historiskt och aktiens värdering i framtiden är ungefär som den varit historiskt så är H&M idag relativt lågt värderat. De som vill ha H&M i portföljen och avstår köp idag i väntan på ännu lägre värderingar riskerar att få vänta väldigt länge. Och om/när det väl händer kanske det finns en uppsjö andra investeringar som är mycket attraktivare. Själv köpte jag hellre verkstad och banker på löjligt låga P/E-tal när H&M senast värderades lägre än idag (2008/2009), och om H&Ms framtida "botten" korrelerar med en stor nedgång i cykliska aktier så är chansen stor att dessa kommer vara bättre investeringar även nästa gång det blir en större nedgång på börsen.

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Mycket inspirerande blogg du har! Hur har du fått fram och matat in datat i Excel-filen? Du har väl inte gjort det för hand, eller?

  /MT

  SvaraRadera
 2. Mycket strålande inlägg! För dig det är en lek, men för mig är kunskapen! Kan jag få fråga dig, om man köpa H&M för 207kr nu, hur stor Margin of safety man har enligt din beräkning och analys?

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Först tack för en mycket bra blogg!

  Ser att du verkligen diggar HM ;)

  Jag har en undran, kan du göra en analys av Kappahl?, i mina ögon verkar det i dagsläget vara en väldigt "attraktiv" värdering....

  Hur ser du på Kappahl?

  SvaraRadera
 4. Problemet som jag ser det med HM är att det är oerhört stor och följs av många analytiker. Sannolikheten att Hm är fundamentalt felvärderat torde därmed inte vara så stor. Vidare är det ett populärt bolag som alla småsparare rekommenderas köpa, jag vet därför inte om man kan räkna med överavkastning gentemot index. Att marknaden i dag lovordar bolaget mindre än i går, innebär inte per automatik undervärdering.

  I ett av dina tidigare inlägg efterlyste jag vad du anser vara HM:s långsiktigt hållbara konkurrensfördelar, moats. Varumärket torde exempelvis inte vara det viktigaste för den som vill ha billiga paltor.

  Intressant inlägg för övrigt.

  SvaraRadera
 5. Återigen tack för alla kommentarer!

  @MT: Historiska kurser går att hitta på många ställen. Just denna data kom från nasdaqomxnordic.com där det går att hämta en excel-fil med kurserna, dock hade de ej justerat kurserna för split, så det fick jag göra själv. EPS och utdelning matade jag in själv från gamla H&M-rapporter - alltid bäst att gå till källan för att vara säker på att man har rätt data.

  @4020: Mycket bra påpekande, och din graf är bättre än min just för att den även visar vinsttillväxten. Och mycket riktigt lär ju H&M inte komma tillbaka till drygt 20% årlig vinsttillväxt som man haft den senaste 10-årsperioden, så givetvis förtjänar inte H&M några skyhöga P/E-tal heller. Men P/E 18 och direktavkastning närmare 5% är i min värld väldigt attraktivt för ett företag med H&Ms kvaliteter. 10-15% tillväxt är inte fyskam det heller - time is the friend of the wonderful company. Sedan ska man ju inte heller glömma värdet av den höga direktavkastningen, som inte fanns för 10 år sedan, och som återinvesterad gör sitt, men det behöver jag ju knappast påpeka för Mr Direktavkastning :)

  @Anonym1: Även om H&M förtjänar höga värderingar så har jag själv svårt att acceptera P/E-tal över 20. Det är svårt att ge en "riktkurs" på H&M eftersom företaget med 10-15% tillväxt fördubblar vinsten vart 5-7 år, vilket på sikt drar med sig aktiens pris. Så att säga att H&M inte är värd mer än t.ex. 250kr är lite vanskligt eftersom 250kr förmodligen kommer framstå som rena fyndet om några år. Men om vi ändå tar P/E 20 som måttstock så skulle det motivera ett pris på 225kr. Men själv tycker jag man ska justera för nettokassan på 15kr/aktie, vilket ger 240kr. Detta är vad jag själv haft som tak för mina H&M-köp det senaste året, dvs när H&M stod i 250-260kr köpte jag inte. Så vid 207kr är margin of safety alltså ca 15% - inte skyhög och inget för en traditionell värdeinvesterare. Men det är helt klart ett fair price: och "it's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price".

  @Anonym2: Angående Kappahl, se ovanstående citat. Jag ska erkänna att jag inte ens tittat på Kappahl. Jag är inte intresserad av företag som visserligen har en sjyst värdering, men som står helt stilla eller krymper vad gäller vinsten per aktie. Kappahl har funnits sedan urminnes tider, men fortfarande tycker jag inte man riktigt lyckats definiera sin målgrupp och skapat sig en image och ett varumärke. Och aktien kan se billig ut vid en första anblick, men man ska inte glömma att Kappahl är rejält skuldsatt. Även H&M skulle kunna låna en massa pengar och köpa tillbaka hälften av sina aktier och därmed få ner P/E-talet, så man ska inte glömma nettoskulden/kassan när man tittar på värderingar.

  @Anonym3: Jag har din request på min todo-lista! Har dock inte haft tid att få ihop ett sådant inlägg än. Jag påstår absolut inte att H&M är fundamentalt felvärderat, utan i dagsläget kanske 15% billigare än vad jag tycker är ett rimligt pris. Men en chans att köpa ett fantastiskt bolag till ett rimligt pris eller till och med lite rabatt kommer sällan, vilket jag försökte visa med graferna. Jag förstår dock att du inte håller helt med om att H&M är ett fantastiskt bolag, så jag får återigen be att få återkomma med ett inlägg om H&Ms långsiktiga moats!

  SvaraRadera
 6. Efter ledningens beslut om prisökningar på 3-10% på grund av bomullspriserna.Borde det bli lättare att få högre marginaler.Förutsatt att man kan upprätthålla försäljningsvolymerna.

  SvaraRadera
 7. Givet hur bra kvalitet din blogg håller tycker jag det borde kännas genant för dig att stå som "följare" till den smått pajasartade "Fundamentalsanalys"-bloggen av och med en galen spekulant med gudskomplex.

  Keep it up!

  SvaraRadera
 8. Trots min egen lite pessimistiska marknads-outlook för det närmaste året kändes det tryggt att fylla på med H&M för 200 kr. jämnt idag. Visst är det skönt att äga aktier som man hellre vill ska gå ner än upp?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.