torsdag 27 januari 2011

Inköp H&M, exit Nokia

H&M lyckades återigen göra Mr Market besviken och som en favorit i repris handlas aktien ner drygt 6%.

Min egen syn är att visserligen kom vinsten in lite lägre än man själv kanske hoppats på (hade gärna sett 12kr i vinst och 10kr i utdelning), men att detta till stor del berodde på en mängd mer eller mindre tillfälliga effekter som bomullspriser, kapacitet hos leverantörer, valutor, etc. Det enda som oroar mig lite är att de administrativa kostnaderna ökat lite väl snabbt. H&M menar att dessa är måsten för att säkra långsiktigt lönsam tillväxt genom satstningar på IT, varumärke, e-handel etc, och jag tror absolut inte att H&M slösar pengar och tar på sig onödiga kostnader. Men ökade overheadkostnader har en tendens att vara "sticky" och svåra att få ner i relation till omsättningen när en organisation har blivit van vid en viss kostnadsnivå, så jag hoppas verkligen att H&M håller stenkoll på detta och ser till att de får valuta för varje extra krona de tar på sig i overheadkostnader.

Även Nokia släppte en rapport som marknaden tyckte var ok, men som jag själv inte riktigt tyckte om. Nokia är fortfarande ganska lågt värderat på P/E 12 räknat på bolagets egen EPS (non-IFRS). Men jag tycker mig inte riktigt se klart och tydligt framför mig hur bolagets vinster kommer att se ut om 1, 2 eller 5 år. När jag köpte Nokia räknade jag med en EPS på 1 EUR, något jag trodde man skulle komma upp i ganska snabbt igen efter krisen, men det verkar som lägre marginaler och ganska medioker försäljningsökning bitit sig fast. Nu när jag jämför H&M med Nokia till dagens priser kan jag inte motivera för mig själv att äga Nokia istället för H&M. Detta, mobinerat med att jag saknar en "krigskassa" ledde till beslutet att idag sälja mina Nokia för att köpa H&M. Det känns lite som ett misslyckande eftersom jag fortfarande tycker att Nokia är lågt värderat och har en god chans att komma igen, både vad gäller ökad vinst och aktiens värdering. Men när jag tittar 5 år framåt i tiden ser jag ett H&M som tjänar 18-22kr per aktie, medan jag inte har en aning vad Nokia kan tänkas tjäna om 5 år - jag har knappt en aning om vad Nokia egentligen tjänar idag eftersom man justerar för otroligt mycket engångskostnader i sitt bokslut.

För dem som tänker att marknaden kanske har rätt om H&M och är rädda att aktien kan gå ner ytterligare - visst kan aktien gå ner, men läs bokslutet, särskilt sidorna där man tar upp försäljningen i alla marknader H&M är verksamt i. Försäljningen ökar överallt med imponerande fart. 250 butiker kommer att öppnas i år och man tänker öka försäljningen i befintliga butiker. Så har H&M tuffat på år efter år, och så kommer man fortsätta, oavsett kortsiktiga "problem" med externa faktorer man inte kan kontrollera och som dessutom drabbar alla konkurrenter lika hårt. Om fem år kommer 2010 års vinst per aktie och dagens aktiepris verka löjligt låga, precis som vinsten och aktiepriset 2005 ser larvigt låga ut idag (vinst 5.6kr/aktie och kurs 126kr).

10 kommentarer:

 1. Här delar vi syn och slutsatser. Jag köpte också H&M idag.

  SvaraRadera
 2. Angående de administrativa kostnaderna så kommer de med ganska stor sannolikhet öka ordentligt de närmsta åren. Om jag förstått skvallrandet i IT-världen rätt så håller HM på att byta ut hela sitt logistik-system och kanske mer därtill.

  För ett bolag så stort som HM, så kommer detta kosta säkert minst en miljard, troligen flera. Och sedan kommer risken att det blir problem i logistik-flödena när det väl införs och detta är en av de viktigaste funktionerna för att kunna hålla den prisstrategi HM har. Kolla upp vad som hände med Nike (tror jag) när de införde ett nytt logistik-system för ca 10 år sen.

  Jag håller HM utanför portföljen tills detta är klart om 3-4 år.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte också H&M idag.Nu har jag H&M lite mer än 71% i portföljen!

  SvaraRadera
 4. Det ska tilläggas att det val av IT-lösning som H&M gjort inför framtiden, har andra företag misslyckats att implementera.

  En av få saker som faktiskt gör mig lite orolig gällande H&M.

  SvaraRadera
 5. Anonym: detta är väldigt intressant info - har du möjligen namn på systemet man implementerar och vilken/vilka konsulter som är ansvariga? Jag vet att det kan vara en total mardröm att implementera ett nytt system och att kostnaderna kan skena iväg.

  SvaraRadera
 6. Svara dig med en länk:
  http://www.idg.se/2.1085/1.344631/hm-har-gjort-sitt-val

  SvaraRadera
 7. Tomas, tack för länken!

  Några snabba intryck:

  Negativt:
  -SAP har jag hört väldigt många negativa saker om från både konsulter och beställare.
  -Kostnaden och tiden för implementering går i princip alltid över budget.
  -Allmänt kaos under bytet.
  -Det är mest en kostnad att byta till SAP - ett nödvändigt ont för att klara av att ratta ett enormt företag, men det leder nog inte till motsvarande intäkter/effektiviseringar.

  Positivt:
  -SAP används trots allt av många framgångsrika företag - så länge implementeringen lyckas borde det alltså åtminstone inte i längden leda till ett sämre system än H&M har idag.
  -Man styr projektet själva med egna anställda och inte konsulter, tyvärr innebär det även permanent högre kostnader för IT-avdelning.

  Generellt har jag inte mycket till övers för tunga IT-system då de tenderar att sluka resurser och ta fokus från affärerna. Jag antar att detta är ett nödvändigt ont nu när H&M är ett stort globalt bolag. Jag bara hoppas att implementeringen blir någorlunda smidig och snabb samt att man håller stenkoll på kostnaderna.

  SvaraRadera
 8. Jag har också investerat vidare i mitt svenska favoritbolag, H&M. Men jag har också hittat en amerikansk retailer som verkar attraktivt prissatt. Vad tror du om den?

  http://scandinavianspruce.blogspot.com/

  // S

  SvaraRadera
 9. SAP = SLOW AND PAINFULL

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.