fredag 11 juni 2010

Teckna inte MQ!

Jag har ögnat genom MQs prospekt och har tyvärr inte tid att skriva någon djupare analys. Men eftersom jag sett att vissa bloggare är köpsugna och tiden är knapp vill jag bara ge ett snabbt råd: teckna ej. Några enkla argument:
 • Hög skuldsättning: Soliditet på 20%. Räntetäckningsgrad understiger 2 vid mer normala räntelägen.
 • Dålig lönsamhet: Avkastning på eget kapital på 10% trots hög skuldsättning.
 • Tokhög värdering. Med normala räntor ligger vinsten per aktie på kanske 1.5kr, vilket ger ett P/E på över 20 på introduktionspriset.
 • Inte särskilt imponerande tillväxt historiskt.
Det finns alltså absolut inget som motiverar ett tecknande av MQ, och till den värderingen är det rena rama hånet. Ärligt talat skulle jag knappt köpa bolaget om det så såldes för P/E 10 eftersom siffrorna är minst sagt oimponerande. Att köpa för P/E 20 är att tro att ledningen kan göra något slags mirakel med ett börsnoterat MQ som nuvarande ägaren Capman inte lyckades göra. Tyvärr tror jag att folk kommer nappa. Folk som gillar att handla på MQ köper även aktien och Capman cashar ur samtidigt som Enskilda, Carnegie, revisorer och övriga som hjälpt till att sälja skräpet till småspararna plockar ut några miljoner var ur emissionsbeloppet.

Man kan köpa börsens bästa bolag HM billigare. HM verkar i samma bransch och slår MQ med hästlängder i alla nyckeltal, historik och framtida tillväxt hur man än vrider och vänder på det. Att teckna MQ istället för att köpa HM övergår helt mitt förstånd.

Hoppas detta inlägg räddade åtminstone någon från att göra en dålig affär.

Trevlig Helg!

6 kommentarer:

 1. Bra att du tar upp detta. Hela rörelsen är leveraged med enorma räntebärande skulder. Den dagen Ingves höjer räntan kommer det slå mot resultat. Även balansräkningen är mycket svag. Goodwill och Immaterialtillgångar är runt 2 / 3 av tillgångarna. Likheterna är slående med Byggmax. Även där var belåningen hög, balansräkningen svag och värderingen hög.

  SvaraRadera
 2. Tack, jag har funderat lite på MQ men inte hunnit sätta mig in i siffrorna ännu. Jag håller mig till HM.

  SvaraRadera
 3. bra argument för att låta bli att teckna
  / Stare

  SvaraRadera
 4. Har varit utomlands och missat detta helt, men det du skriver räckte gott och väl för att jag inte ens ska sträcka mig efter prospektet. Tackar för det.

  SvaraRadera
 5. Håller med. MQ är ej värd att teckna till det priset. En del hänvisar istället till H&M, men vad anser du om Kappahl i nuläget?

  SvaraRadera
 6. Ärligt talat har jag inte ens tittat på Kappahl. Jag är inte riktigt bolagets målgrupp som kund och tycker butikerna känns lite som hämtade från Domus-eran för något årtionde sedan. Så jag skulle nog endast bli intresserad av Kappahl om det var en riktigt attraktiv värdering, men aldrig som ett bolag att köpa och behålla eftersom jag inte köper affärsidén.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.