torsdag 24 juni 2010

Lärdomar Nokia

Jag skrev för någon månad sedan en ”köprekommendation” på Nokia. Sedan dess har aktien fallit en del och förra veckan kom en vinstvarning. Det är lite för tidigt för min egen del att avgöra hur pass mycket (om något) Nokia tappat i långsiktig intjäningsförmåga, så jag vågar varken säga bu eller bä om detta i nuläget. Jag vill dock dels göra ett tillägg till min köprekommendation samt filosofera vidare en del om teknologibolag (tech-bolag).

Till att börja med skall nämnas att Nokia har en förmåga att uppvisa ganska volatila resultat, men framförallt har marknaden en fantastisk förmåga att överreagera på dessa resultat både uppåt och nedåt. Så sent som i januari stack aktien upp 13% på en bra rapport, och med förra veckans vinstvarning gick aktien ner 10%. Dessa hopp i marknadsvärdering borde jag inte bry mig speciellt mycket om men jag ska erkänna att de påverkat mitt investeringsbeteende just vad gäller Nokia.

En klok strategi när det gäller investeringar i allmänhet, och i börsnedgångar eller bolag med volatila aktier i synnerhet, är att systematiskt dela upp sina köp över en längre period för att inte förledas att "tima" sina köp på magkänsla. Tyvärr följde jag själv inte denna strategi vad gällde Nokia. Jag hade länge haft ögonen på bolaget och när aktien hade tappat tillräckligt mycket och stod på 9 EUR i oktober 2009 kände jag att nu är det riktigt billigt och köpte Nokia motsvarande 5% av min portfölj. Aktien steg därefter ganska kraftigt under några månader och jag gottade mig åt min egen klokhet att köpa ordentligt på en gång. Sedan sjönk aktien som en sten efter en dålig rapport i april 2010 och hamnade återigen på dryga 9 EUR. Eftersom jag under tiden fortsatt bygga upp min övriga portfölj hade Nokias andel av portföljen sjunkit så jag köpte lite mer för att återigen få upp innehavet till ca 5%. Nu när Nokia återigen sjunkit hade jag önskat att jag följt min egen strategi och delat upp köpen så att jag kunde köpt mer nu. Men tyvärr är min diversifieringsstrategi sådan att jag inte vill ha mer än 5% av min portfölj investerad i ett bolag som jag inte har stenkoll på. Nokia har jag köpt på den låga värderingen, men jag är alldeles för okunnig om mobilmarknaden och teknologi i allmänhet för att känna mig så pass säker på bolaget att jag är villig att ha mer än 5% (räknat på inköpsvärde) av min portfölj investerad i Nokia. Detta relaterar en del till ett tidigare inlägg om diversifiering.

Den huvudsakliga lärdomen är alltså att sprida ut sina inköp över tiden, även i enskilda aktier när de är volatila. Den andra lärdomen som jag inte är säker på att jag lärt mig än är att liksom Buffett undvika tech-bolag helt och hållet. Det går ju snabbt med teknologiutvecklingen och risken finns alltid att ett bolag som tappat försprånget eller satsat på fel lösningar blir helt omsprungna av mer innovativa bolag. I värsta fall kan det leda till en långsam död om bolaget inte lyckas återuppfinna sig självt.

Den allmänna uppfattningen åtminstone i våra rika världsdelar är att Nokia blivit omsprunget av Apple och andra konkurrenter som använder Googles Android medan Nokia pumpat in enorma pengar på att utveckla sitt eget operativsystem som ligger ljusår efter Apples och Googles. Där är jag helt med på noterna, och vänner som jobbar med mobilutveckling har nästan inget gott att säga om Nokias Symbian. Jag såg dock denna allmänna uppfattning som ett gyllene tillfälle att gå emot strömmen och köpa ett billigt Nokia som trots problemen med ”smart phones” skulle fortsätta tjäna stora pengar i många år till på enorma volymer av billigare mobiler som fortfarande kommer att vara en snabbväxande marknad i många år till i övriga världen – samtidigt som Nokia hade musklerna att kunna konkurrera på smartphone-marknaden antingen med egen förbättrad mjukvara eller genom att bita i det sura äpplet och gå över till t.ex. Android om Symbian skulle visa sig vara dödfött. Det verkar dock på vinstvarningen som att man fått hård konkurrens även på marknaden för billigare mobiler, vilket pressat marginalerna, trots att det verkade som att marginalerna redan var så låga att ingen skulle kunna pressa dem ytterligare. Det är möjligt att dessa konkurrenter säljer till förlust eller med för låga marginaler för att hålla långsiktigt, men åtminstone för tillfället påverkar de även Nokias vinst negativt.

Den stora frågan är vad som händer på sikt? Jag vet inte, och kanske borde jag hålla mig borta från tech-bolag. Men när man har en stor margin of safety i värderingen så är jag villig att köpa även bolag jag inte känner mig tvärsäker på. Hade jag haft mer tid att djupanalysera bolag hade jag nog satsat på en mer koncentrerad portfölj med ett fåtal bolag som jag hade stenkoll på, men så länge jag måste heltidsarbeta så får margin of safety tillsammans med diversifiering göra jobbet åt mig och tillåta enstaka missar i min bedömning av bolag, så länge jag gör korrekta bedömningar på det stora hela. Men helt klart är att bolag man inte förstår sig på helt och hållet, vilket i mitt fall inkluderar tech-bolag, kräver en större margin of safety. En högre risk kräver en högre potentiell avkastning.

Tiden får utvisa om jag hade rätt eller fel om Nokias långsiktiga intjäningsförmåga. Det som talar emot bolaget är att man uppenbarligen tappat innovationskraft i en bransch som kräver konstant innovation. Kanske har man blivit för stor och råkat ut för the institutional imperative? Men storleken talar även för bolaget, eftersom den ger enorma skalfördelar samt de resurser som behövs för innovation och produktutveckling. Jag skulle även gissa att Nokia får allt stöd de kan tänkas behöva från den finska regeringen, med tanke på hur viktigt bolaget är för den finska ekonomin. Medan man som Nokia-ägare inväntar mer tydlig information om hur framtiden ser ut, kan man trösta sig med en fin direktavkastning – kom ihåg att bolaget fortfarande tjänar pengar och är skuldfritt. Därmed finns det ingen större fara för nyemissioner eller indragna utdelningar för att göra bankerna glada om Nokias problem skulle fortsätta under en längre tid. I dagsläget skulle jag inte våga rekommendera någon när eller kär att köpa Nokia, men hade jag inte själv redan nått min gräns så skulle jag nog köpt lite mer.

1 kommentar:

  1. Jag har fortsatt tanka Nokia från 90 kr ned till 65 kronor. De har stora problem med high end telefonerna men under tiden som de jobbar på MeeGo operativsystemet tillsammans med Intel tjänar de fortfarande pengar på sina billiga telefoner. Indien, Asien och Afrika kan hålla dem flytande i många år till. Innan dess borde de ha ett fungerande operativsystem. Annars får de släppa på prestigen och gå över till Android.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.