tisdag 15 juni 2010

10% riskfri avkastning

Istället för att skriva om långsiktiga investeringar tänkte jag idag uppmärksamma möjligheten till lite kortsiktig och lönsam trading om någon är sugen? Idag och några dagar framåt har alla möjligheten att tjäna 10% avkastning näst-intill riksfritt genom att köpa ett värdepapper till marknadspris på börsen. Hur?

Betsson gör en specialare varje år med sina utdelningar genom att istället för att dela ut en summa per aktie skapa ett värdepapper som man tilldelar Betsson-ägarna och sedan tvångsinlöser. I år får man 9kr för pappret och pengarna betalas 7 juli. Värdepappret går från och med idag och fram till 29 juni att handla över börsen.

Vissa otåliga Betsson-ägare som fått pappret tilldelat sig är villiga att sälja för 8.95 för att slippa vänta 20 dagar på att få sina 9kr. Det verkar dock även finnas skatteregler som gör att utländska ägare kan tjäna skattemässigt på att sälja sina papper över marknaden istället för att vänta på tvångsinlösen, vilket säkert även det skapar en del säljare. Köparna kan se fram emot att tjäna 5 öre per "aktie" relativt riskfritt på 20 dagar. Detta motsvarar 0.56% avkastning på 20 dagar, eller 10% på årsbasis om man räknar med ränta-på-ränta effekten.

Nu kanske rubriken var lite missvisande. Ränta-på-ränta effekten finns ju tyvärr inte i verkligheten eftersom man inte kan göra om affären var 20e dag. Och courtage kombinerat med de små summorna gör att det gäller att ha en ganska rejäl pott att investera för att det ska vara lönt besväret. Volymerna är som väntat mycket små, men redan nu efter knappt en handelsdag har 10mkr bytt ägare och köparna kan se fram emot att tjäna 0.5mkr näst-intill riskfritt.

Så om du har några miljoner liggandes som du inte behöver de närmaste 20 dagarna så vet du hur du kan tjäna lite snabba cash och i sann trader-anda kanske köpa dig en ny bil för vinsten? Dock ligger det köpordrar på 60miljoner "aktier" på 8.95 just nu, så räkna med lite konkurrens.

2 kommentarer:

  1. Om jag säljer mina inlösenaktier nu, för 8,95 kr styck, då dras väl inte skatten (30 %) förrän vid nästa taxering? Om jag väntar tills de löses in automatiskt, dras skatten redan då eller först vid nästa taxering, d v s är det någon skillnad här när det gäller när skatten dras?

    SvaraRadera
  2. För svenska ägare dras inte skatten automatiskt när de inlöses. Det räknas som kapitalvinst vare sig du säljer dem över börsen eller väntar på inlösen. Det är lite halvkrångligt med Betssons system, eftersom skatteverket måste komma med allmänna råd vad anskaffningsvärdet ska vara på inlösenaktierna och på de kvarvarande aktierna så att man kan räkna ut en vinst som man ska skatta för.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.