måndag 24 juli 2017

Portföljslakten 2017

Sent omsider tänkte jag skriva kort om vad som hänt med portföljen under första halvan av 2017. Som jag skrev tidigare så kom jag fram till att jag ville "avdiversifiera" min portfölj. Detta hängde även ihop med att jag kände mig alltmer obekväm med värderingarna på flertalet av mina innehav i large cap-bolag med måttlig tillväxt.

Försäljningar under H1 2017

Nedan försäljningar har gjorts under första halvan av 2017 (majoriteten under Q1). Säljkurs samt utveckling sedan sälj:

 • Alfa Laval: 155kr (+19%)
 • SKF: 168kr (-2%)
 • Disney: 109.5usd (-2%)
 • Castellum: 123kr (+2%)
 • SHB: 129kr (-6%)
 • LVMH: 187eur (+17%)
 • McDonalds: 121usd (+28%)
 • Nibe: 71kr (+10%)
 • Mekonomen: 177kr (-7%)
 • Beijer Alma: 231kr (-2%)
 • Swedol: 28kr (-3%)
 • Apple: 138usd (+9%)
 • Novo Nordisk: 278dkk (-4%)

Vinsterna på försäljningarna varierade mellan 20%-150% med varierande innehavstid, men generellt så var innehavstiden längre på de högre vinsterna och vice versa, så CAGR låg knappast långt över 20%. Vet inte om det är så mycket poäng med att kommentera om timingen eller priset var "rätt" för respektive försäljning, utan jag körde enligt principen att är uppsidan mindre än 25% på medellång sikt så säljer jag. Jag är generellt mindre och mindre intresserad av att äga bolag med modest försäljningstillväxt och utan större möjlighet att öka marginalerna om man inte får bolagen till riktigt bra priser. Betalar man P/E 20 för ett bolag med 5-10% tillväxt och en yield på 3% så kan man i bästa fall vänta sig en avkastning på 8-13% (tillväxt + avkastning) om Mr Market är på fortsatt gott humör, men i ett läge med alternativa källor till avkastning (läs högre räntor) så kanske Mr Market tycker att P/E 10-15 är rätt pris. 25-50% nedsida och max 13% uppsida är ingen höjdare i min bok iallafall. Därmed inte sagt att Mr Market inte plötsligt kan får för sig att P/E 25 är rätt pris istället för P/E 20, men det spelet vill inte jag delta i.

Apple förtjänar en egen kommentar tycker jag, då jag har ägt och skrivit om bolaget sedan 2011. Apple är fortsatt mitt absoluta favoritbolag rent kvalitativt då jag tycker att de är helt fantastiska i sitt absoluta fokus på att göra de bästa produkterna kombinerat med en operational excellence som är svår att greppa. Dock har jag lite svårt att se hur bolaget ska växa mer än 10% per år framgent, kombinerat med en oro hur man hanterar tjänster och content som man verkligen inte är särskilt duktig på jämfört med Google, Netflix och Amazon (skrev en del om detta för en tid sedan). Dessutom tycker jag att sentimentet är så himla positivt med en supercykel med iPhone 8 som ska ta bolaget till nya höjder, vilket riskerar att leda till en repris av 2012 när Apple hypades upp för att sedan falla närmare 50% utan några egentliga fundamentala anledningar. Så jag sålde kanske för tidigt, men det har varit skönt att stå utanför och fortsätta följa bolaget med intresse. Blir det en repris på 2012 går jag nog in igen.

Min "miniportfölj" såldes också med modest vinst (4% med en innehavstid på ca 6 mån). Jag hade gärna cherry-pickat att ha kvar några innehav i miniportföljen men sålde allt då det skulle varit ologiskt att öka koncentrationen på min portfölj samtidigt som man behöll några småinnehav. Precis enligt teorin ledde diversifieringen i miniportföljen till en medioker avkastning - jag hade några stora vinnare och några stora förlorare och i snitt blev det "meh"...

Inköp under H1 2017

Likviderna från försäljningarna har använts till att köpa/öka i nedan bolag. Köpkurs i snitt samt utveckling sedan köpet i H1:

 • Betsson: 77kr (+1%)
 • Catena Media: 91kr (-1%)
 • Cherry: 59kr (-6%)
 • CPSI: 22.2usd (+41%)
 • Evolution Gaming: 275kr (+81%)
 • Fortnox: 35kr (-2%)
 • GIG: 5.12nok (-11%)
 • Kopparbergs: 195kr (+18%)

Av dessa så blev Evolution och CPSI slam dunks hittills. Inte bara för att kurserna rusat, utan för att bolagen släppt riktigt fina rapporter. Även Kopparbergs verkade precis ha bottnat när jag ökade positionen efter en "dålig" rapport. Resterande köp står och stampar lite med undantag för GIG som tappat en del, men det är en sjukt volatil aktie - det är inga negativa fundamenta som ligger bakom. Betsson vet jag inte riktigt hur jag ska tänka. Jag ökade i tron att en bra rapport skulle få lite fart på aktien. Sedan dess har bolaget släppt två bra rapporter men inget händer med kursen. Jag står och stampar om jag ska ha fortsatt tålamod eller ej. Generellt lönar det sig med tålamod när det gäller undervärderade bolag och i min bok är bolaget undervärderat. Dessutom har ledningen köpt rejält med aktier på nuvarande kurser. Men samtidigt är jag väldigt överviktad i gambling-sektorn och det känns inte bra, samtidigt som Betsson har sämst framtidsutsikter av mina innehav i sektorn. Vi får se vad jag gör.. Jag uppmuntrar kommentarer och Twitter-inlägg i detta ämne!

Baserat på ovan skulle man ju kunna tro att portföljen gått bra under första halvan av 2017, men riktigt så kul ska vi inte ha. Pga sänkena H&M och Betsson så hamnar avkastningen på ca 10% inklusive utdelningar per 2017-06-30. Inte direkt dåligt men inte heller bättre än index. Nu är jag som vanligt väldigt emot att hålla på och mäta avkastning under perioder kortare än 3-5 år, men vill ändå vara transparent här på bloggen om nu någon känner att det ökar trovärdigheten för vad jag skriver och tycker.

För att hålla inlägget någorlunda läsbart så slutar jag här och får återkomma till portföljen i framtida inlägg. Trevlig fortsatt sommar kära läsare!

2 kommentarer:

 1. Ja, Apple är en märklig aktie. Ett enormt stort bolag, men där analytikerna kan vara så fullkomligt oense och/eller med så varierande åsikter över tid. Det tycks med jämna mellanrum gå troll i den aktien. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Det där känner jag igen! 40 års kris!

  Sälj allt! Sätt dig i en grotta,i två år!

  Kom tillbaks när dom existentiella frågorna fått ett svar!

  Lycka till!
  Kalle56

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.