torsdag 31 augusti 2017

Brus, brus, brus

Under IT-bubblan sent 90-tal hängde man på börssnack och det var många TV-inslag om Framfab och Icon Media Lab och nyrika IT-profiler. Sedan dog nästan allas intresse i kraschen och efterföljande år. De som vågade sig tillbaka och även lyckades hålla sig ifrån bubbelvärderingar fick ändå se en än värre krasch 2008.

Under de efterföljande åren fanns det ett gäng som bloggade om sparande och värdeinvesteringar. Ett gäng som förstod att detta var ett guldläge att köpa. Det var en kul tid då det kändes som en liten community av contrarians som utbytte idéer och blev lite rikare varje år.

Sedan kom allmänheten tillbaka. Jag vet inte om vi är på peaken av aktieintresse nu, men det är verkligen helt galet vilken skillnad det blivit på bara några år. Det finns en uppsjö poddar om sparande och investeringar. Det finns åtminstone 176 stycken svenska ekonomibloggar! Twitter kryllar av folk som är intresserade av sparande och investeringar - de större svenska Twitterprofilerna som bara skriver om aktier och investeringar har uppemot 25 000 följare!

För mig personligen leder ovan till följande två reflektioner:

1. Marknaden är överhettad. 

Det har jag dock tyckt länge och jag säger inte att det kommer en krasch snart - vill inte spekulera i sådant. Men det är verkligen inte lätt att hitta investeringar som ger margin och safety. Känns bra att index gått ner en del från toppen senaste tiden, men jag kommer fortsätta känna mig obekväm tills hälften av de där 176 bloggarna lagt ner och Twitterflödet mest handlar om att aktier är något man nog ska hålla sig borta från. Att vara contrarian är kul endast när Mr Market är deprimerad. Läs Howard Mark senaste memo i ämnet.

På ett konceptuellt plan tycker jag det är bra att folk intresserar sig för sparande och aktier, men jag är skeptisk till att 95% av publiken till dessa bloggar och poddar och twittrare verkligen läser böcker och lär sig ämnet på djupet snarare än att försöka hitta nästa heta aktie och drömma om snabba pengar. 

2. Det är sjukt tråkigt att blogga i denna miljö. 

Dels finns det inte direkt några fynd att skriva om, och de få idéer jag har känner jag inte att det är värt att försöka argumentera för. Antingen försvinner man bara i bruset, eller så dyker det upp någon kort kommentar om att någon annan aktie är bättre eller att man tycker si eller så om bolaget. Antar att det har med Twitter och tidens anda att göra, men jag orkar verkligen inte med 140-teckensdebatter som inte leder någonvart. Enda anledningarna för mig att skriva ett längre inlägg om ett bolag är att dels formalisera och samla mina tankar, dels få feedback och dialog med läsarna. Då jag redan för en egen dagbok där jag skriver ner allt jag tänker och gör kring investeringar så är det enda andra syftet att få konstruktiv feedback på mina idéer. Jag känner dock att både bloggen och Twitter just nu är fel forum för det. 


Starta klubb för värdeinvesterare?

Jag önskar att vi kunde ha något MicroCapClub-liknande i Sverige där man måste ge för att ta. Lite som en bokklubb där en medlem väljer ut ett bolag som medlemmarna i klubben måste analysera på varsin kammare och sedan träffas på riktigt för att diskutera. Kanske ett bolag i månaden eller varannan månad - något som ger tillräckligt med tid att verkligen läsa in sig. Det hade varit både kul och givande. Kanske inget man kan tjäna lätta pengar på som affärsidé men som ett kul projekt för den som inte jobbar heltid och har barn och sånt som tar upp all tid och energi. Minns att jag bollade denna idé med 40procent20år för flera år sedan men han startade istället Börsdata och jag hade inte tiden eller energin. Detta är dock ingen originell idé;  en grupp med smarta människor från olika bakgrund och olika sätt att tänka har hjälpt många av dagens superinvesterare.

På återseende!

12 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg och en förträfflig idé med en liten klubb där man kan utbyta tankar, idéer och få mothugg när confirmation biasen tar överhand. Skulle väldigt gärna gå med i en sådan så om du nu följer upp på detta så har du iaf en deltagare!

  Allt gott

  SvaraRadera
 2. Jag är väldigt skeptisk till att försöka driva det som en exklusiv klubb . Visst får man en del mindre begåvade kommentarer ibland men de är sällan otrevliga och tiden med att läsa dem är nog rejält mycket kortare än att administrera klubben.

  Det jag däremot kan sakna är de mer ingående diskussionerna vi hade mellan bloggar. På senare tid är jag nöjd med feedbacken på både Pandora och nu laxbranschinlägg del 1 men det var ett tag då det kändes lite ensamt. Det enklaste vi kan göra är kanske helt enkelt att kommentera och analysera varandra mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, samtidigt känns det som tiden inte räcker till. Det är ett sådant informationsöverflöde kombinerat med att man hellre konsumerar än producerar med en iPhone eller iPad i handen att jag knappt orkar kommentera på min egen blogg :(

   Radera
 3. Intressanta kommentarer kring detta. Vår blogg är en av dessa 176 ekonomibloggar och den handlar dock inte om att göra några "snabba klipp" eller hur man blir expert på aktier eller teknisk analys, utan handlar främst om en sparsam livsstil, hur man med små medel kan förändra sin vardag, strukturera upp sin ekonomi och berätta om vinsterna med att inte köpa en massa skräp i parti och minut.
  Sen är aktieportföljen en naturlig del i detta, för någonstans ska man ju göra sig av med de pengar man tjänar på minskad konsumtion. Och aktier är det naturliga att investera i om man ska behålla sparandet under väldigt lång sikt (10-20 år eller för evigt).

  Bloggen fyller en funktion för oss då dels blir den som en dagbok för vår resa, och dessutom ger den en möjlighet för andra som vill påbörja sin resa att ställa frågor och sen är det alltid trevligt att vara med i en gemensam som dessa ekonomibloggar består av.

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Delar helt din uppfattning! (Fast som Graham skulle ha sagt: du har inte rätt endast för att många håller med dig...)

  Tycker också att en viss avmattning skett, inte minst från oss kommentatorers sida. Aktieingenjörens blogg är (liksom denna) högkvalitativ, men får ytterst få kommentarer. Förvånande!

  Även hos Lundaluppen är responsen rätt klen nuförtiden. Går man tillbaka och läser äldre inlägg hos t ex Lundaluppen är det definitivt fler blogginnehavare (Aktieingenjören, Kenny, Spartacus, Finanstankar, Fundamentalanalysbloggen med flera) som deltar i diskussionerna. Nu verkar alla upptagna med sina egna projekt...

  Jag är varken medlem i Facebook eller Twitter och slipper bruset där. Förstår verkligen inte hur Twitter kan vara en kanal för substantiell bolagsanalys (annat än som ett verktyg att sända ut blänkare och länkar till "the real thing"). Ser det som ett utryck för den ytliga värld vi numera lever i. Den ständigt fallande genomsnittstiden en aktie hålls i en portfölj är ett annat rött skynke för mig (även om jag själv syndat en del genom åren på den punkten...).

  Det ska hur som helst bli spännande att se vilka effekter en rejäl börsnergång har på bloggosfärens aktivitetsnivå. :-)

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 5. Ett läsvärt och bra inlägg. Misstänker att det kommer att krävas att börsens värderingar kommer ner en del för att det ska uppstå ett bättre köpläge, vilket iofs inte utesluter att det finns enstaka aktier, som i efterhand kommer att visa sig vara fynd.

  Använder själv diverse bloggar som screner, för att hitta egna uppslag, och i takt med att antalet bloggar har ökat, har mängden information man behöver sålla ökat, och ibland tycker jag mig se att det är en hel del rundgång mellan en del av bloggarna.

  För egen del försöker jag egentligen bara hålla mig till min plan och jag sitter hårt på händerna i avvaktan på hur det hela utvecklar sig.//Stavros

  SvaraRadera
 6. Fick tips om detta inlägg av en annan skribent, när vi talade om bloggande. Håller med i mångt och mycket om det du säger även om jag, precis som aktieingenjören, tror att en exekutiv blogg är fel väg att gå. Nä nu ska jag kika runt bland dina tidigare blogginlägg och se om man hittar något godis. Allt gott.

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för inbjudan! Facebook är dessvärre inte rätt forum för en anonym bloggare :(

   Radera
 8. Jag instämmer att miljön inte är den roligaste att blogga i, men min tystnad beror mest på jobbet. Den lilla klubben kan vara bra men jag är rädd att en sådan klubb stagnerar minst lika fort som bloggarna gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att se dig här, och du ska veta att jag alltid läser dina inlägg med glädje, även om jag numera sällan kommenterar :(

   Radera
 9. Kära Herr / Fru,
  Jag är AJIL FINANCIAL INVESTMENT en välrenommerad, legitim och ackrediterad långivare. Jag lånar ut pengar till enskilda och samarbetsorgan som behöver finansiellt stöd. Har du dålig kredit eller behöver du pengar för att betala räkningar? Behöver du ett lån eller finansiering av någon anledning vill jag använda detta medium för att informera dig om att jag gör tillförlitlig stödmottagare, eftersom jag kommer att vara glad att erbjuda dig lån till låg ränta. Tjänsten som gjorts inkluderar:

  refinansiera
  Uppfinningslån
  Auto lån
  Billån
  Skuldkonsolidering
  Företagslån
  Personliga lån
  Och mer

  Kontakt information:
  E-post: ajilfinancialsloans@gmail.com
  ajilloanservice.in@hotmail.com
  Telefon: +918792793265
  Som ditt nöjda och ekonomiska framgång är vårt mål.
  Hälsningar
  (ROHAN ANITA)
  AJIL FINANSIELL INVESTERING

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.