torsdag 14 juli 2016

Många Köp H1 2016

Jag lovade ju i förra inlägget att uppdatera bloggen med de affärer jag gör, men detta har inte blivit av. Nåväl, bättre sent än aldrig. 11 januari 2016 hade jag en kassa motsvarande 30% av portföljen. Idag är kassan endast 8% av portföljen - jag har med andra ord funnit en hel del köptillfällen under vårens nedgång och Brexit. Kort summering av mina köp:

Jag har tagit rygg på den gode Fundamentalanalysbloggen och köpt Kopparbergs på 274kr motsvarande 3% av portföljen. Bolaget är litet och informationen från bolaget är inte särskilt omfattande för att uttrycka det milt. Tror inte det blir någon större position. På temat ta rygg på Fundamentalanalysbloggen har jag även köpt LVMH på kurs EUR 155 motsvarande 3% av portföljen. Ser bra tillväxtmöjligheter långsiktigt även om det kan bli en bumpy ride. Båda bolagen har gemensamt att de har en stark person som även är storägare som driver bolagen framåt, samt starka varumärken. Jag har verkligen en fäblesse för den typen av bolag.

Och på temat starka varumärken och ägardrivna bolag har jag givetvis ökat på i H&M i ett par omgångar i nedgången. Ett köp på 269kr och ett på 243kr. H&M är lite som en "kassa plus" som jag alltid passar på att köpa när direktavkastningen är fin. Om kursen håller sig nere får jag en bra direktavkastning. Om kursen går upp och det finns andra intressanta affärsmöjligheter så säljer jag av lite. Jag är alltjämt övertygad att H&M fortsätter leverera stabil försäljningstillväxt och att risken för lägre vinster på medellång sikt är väldigt låg. Av denna anledning har jag en fortsatt stor position i H&M (19% av portföljen), även om jag kanske inte tror att positionen kommer outperforma marknaden.

Nästa köp blev ett bolag som jag haft ögonen på och velat äga länge, åtminstone sedan finanskrisen. Då fanns dock för många andra billigare alternativ så det blev aldrig ett köp. Men nu äntligen fick bolaget lite mer motvind än resten av börsbolagen och värderingen blev ok. Jag talar om Alfa Laval. Det blev ett köp på 127kr motsvarande ca 4% av portföljen. Tycker inte bolaget behöver någon vidare kommentar.

Har även ökat i SHB efter Brexit-resultatet på 96kr och denna finfina bank står nu för närmare 9% av portföljen. Visst har bolaget sin tillväxt i GB och drabbas säkert av Brexit, men som långsiktig investerare är det bara att låta hela Brexit-karusellen snurra på i några år och sedan återigen konstatera att jorden inte gick under denna gång heller.

Har även köpt Nordea på snitt 80kr motsvarande 4% av portföljen. Detta gjordes lång tid innan Brexit och tyvärr vågar jag inte köpa mer trots att priset är väldigt attraktivt. Nordea är ingen favoritbank och kommer investera 10mdr på att helt bygga om sin IT-infrastruktur. Med den insyn jag har i bankverksamhet så tippar jag att det kommer bli dyrare och krångligare och sämre och ta längre tid än vad man budgeterat/kommunicerat. Mr Market tror väl också det med tanke på bankens värdering, men den potentiella nedsidan och tidsaspekten på det hela gör att jag inte är bekväm med en större position. Nordea är dessutom knappast en favoritbank och det finns spekulationer kring att man behöver öka på sitt kapital och att utdelningen därmed hänger löst. Den som lever får se..

Har även ökat i Atlas Copco på 169kr och Mekonomen på 156kr.

Det var allt. En hel del affärer och skönt att ha fått användning för kassan. Nu gäller det att fortsätta bygga kassa om börsoron fortsätter och fler köptillfällen dyker upp.

3 kommentarer:

  1. Var är portföljen?

    SvaraRadera
  2. Flera mycket fina bolag och någon bubblare. tror det blir fint med tiden. Tack för uppdateringen!

    SvaraRadera
  3. Kul med livstecken från dig, inte intresserad av SKF?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.