måndag 11 januari 2016

Dags att vakna till liv?

Hallå kära läsare som sparat prenumerationen på denna nästan dödförklarade blogg!

Nästan ett år har gått sedan senaste inlägget, och anledningarna är många. Brist på tid och intresse att skriva offentligt, en tråkig börs utan vettiga köptillfällen och dessutom en låg inkomst pga föräldraledighet och därmed knappt något nysparande. Nåväl, sakta men säkert har jag börjat kika på att investera igen i takt med att värderingarna börjat komma ned en del. Jag gjorde ett litet köp i Beijer Alma i höstas på 170kr, men fanns tyvärr inte så många aktier till salu och sedan stack kursen upp igen.. På sistone har jag ökat lite i SKF och även tagit en initial position (ca 4% av portföljen) i Disney. Tack Fundamentalanalysbloggen för att ha öppnat mina ögon för Disney! Är inte särskilt oroad över EPSN och på sikt tror jag Disneys övriga assets kommer väga tyngre, framförallt med deras fantastiska förmåga att skapa nya hits, precis som Apple.

2015 såg ut som en puckel för portföljen med uppgång under våren och rejäla rekordnoteringar i somras och sedan nedåt under hösten. Jag har fokuserat min energi på annat och sett 2015 som ännu ett år att öva på psyket genom att hålla distans till det hela och stoiskt konstatera att man är några hundra tusen rikare eller fattigare på pappret beroende på vilket humör Mr Market är på. Det faktum att många vänner öppnat ISK och börjat snacka aktier är ett klassiskt tecken på överhettning, och min förhoppning är att en korrigering nu satt igång, men man vet ju aldrig. Jag är fortsatt likvid med ca 30% av portföljen i cash och väntar fortsatt på köptillfällen. Kommer lägga lite energi på att gå genom alla intressanta bolag igen när boksluten kommer in och uppdatera vilka kurser de är intressanta att köpa på.

Tror tyvärr inte jag kommer blogga särskilt mycket heller under 2016, men ska åtminstone uppdatera bloggen med de affärer jag gör. Jag hoppas att jag en vacker dag ska vilja börja skriva igen, och vill därför inte dödförklara bloggen helt. På återseende!

11 kommentarer:

 1. Kul med livstecken och grattis till avknoppningen :)

  SvaraRadera
 2. Roligt med ett inlägg Finanstankar! Många gamla värdeinvesterare som börjar vakna till nu när börsen korrigerats en aning, vi får hoppas att resan fortsätter ner. Skönt att du har en stor kassa som du kan använda för inköp i så fall.

  SvaraRadera
 3. Finanstankar, du har skrivit bra teoretiska artiklar, tänker särskilt på din din kurs med olika avsnitt, bland annat om owner value. Sånt kan man väl skriva även om börsen är högt värderad? :-)

  SvaraRadera
 4. En sak är klar du kan skriva like ringing a bell. Ser fram mot någon kommentar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka. Ser fram emot inlägg. Din blogg fick mig en gång i tiden att gå från förhoppningsbolags investerare till fokus på mer seriös intjäning. Det har varit lönsamt. Tack.

  SvaraRadera
 6. Kul med livstecken på bloggen och ser fram emot att se vilka köp som kan bli aktuella.

  SvaraRadera
 7. Kul med livstecken! Hoppas det blir fler...

  SvaraRadera
 8. Vad tycker du är ett attraktivt pris på SKF? Känns som många hellre väljer ABB eller Atlas Copco bland bloggarna. Hur kommer det sig att du hellre satsar på SKF än tex Abb, Atlas med fler verkstadsbolag? Är själv amatör och köpt lite SKF i hoppet om att det kan vara ett bra pris långsiktigt. Är dock sugen att äga lite mer så hade vart intressant hur du ser på företaget nu och framöver. Mvh

  SvaraRadera
 9. Hej alla läsare, kul att ni är kvar!

  Ett gammalt inlägg från 2013 summerar hur jag f.n. tänker kring investeringar: http://finanstankar.blogspot.se/2013/10/skifte-mot-defensivare-portfolj.html

  Vad gäller ABB är jag osäker på deras förmåga att växa sin topline - har en gång hört en ABB-top prata om att de tror att de kan växa ungefär som BNP, och senaste årens tillväxt har inte varit något att hänga i granen. Atlas gillar jag och tycker är köpvärd till dagens kurser. Jag har dock redan en position inhandlad till 162kr, och där någonstans är jag villig att öka. SKF tycker jag är köpvärd under 140kr, dvs runt 4% direktavkastning. SKF är cykliskt men de har under årtionden visat att de kan göra vinst i svåra tider och växa sin omsättning på sikt.

  Jag har f.n. inte tid att gräva djupt i bolagen och fundera i timmar kring moats och SWOT hit och dit, utan jag går på kända bolag som jag tycker mig förstå och som framförallt historiskt visat att de presterar. Jag kommer nog inte fånga upp några tenbaggers på smallcap-listorna med den strategin, men som inlägget jag länkade till ovan visar så är jag i en fas där jag söker en viss förutsägbarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina tankar om SKF och de andra verkstadsbolagen. Tycker också direktavkastningen och deras historik är bra. Mvh

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.