torsdag 12 februari 2015

Trimmar portföljen

Det är med skräckblandad förtjusning man sett portföljen bara öka och öka, dag efter dag, vecka efter vecka, i en takt som vida överstiger min normala lön som jag trots allt arbetar ett antal timmar om dagen för att erhålla. Idag pallade jag inte trycket längre utan kände att det var läge att öka kassan inför en eventuell nedgång. Efter Apples rusning den senaste tiden kombinerat med den starkare dollarn så trimmade jag mina innehav i Apple och H&M motsvarande de senaste 6 veckornas uppgång så att portföljen landade på samma värde den hade vid årsskiftet och kassan ökade till ca 30% cash.

Marknaden som helhet är solklart övervärderad men jag tänker inte hålla på och tima marknaden och gå in och ut vare sig ur marknaden eller enskilda innehav, utan ser helt enkelt till att ha en rejäl kassa att investera och säljer av lite på toppen när innehav som t.ex. Apple blir lite för stora i relation till övriga innehav. Inklusive valutaeffekten ligger avkastningen på mitt Apple-innehav i nuläget på 125%, vilket ju gjort att trots att jag tidigare sålt av hyfsat stora mängder så har innehavet återigen växt sig stort. Efter dagens försäljning är Apple och H&M återigen nere på 25% vardera av aktieportföljen, vilket jag är bekväm med. H&M känner jag visserligen är ganska övervärderad för tillfället, men det är ju övriga innehav och resten av börsen också.. Tycker balansen nu ändå är bra med 70% aktier och 30% kassa om det skulle komma en större nedgång.

Just nu går ju de flesta bolag bra med fina vinster, men vinsterna är högt värderade. Det luktar 2007 i den bemärkelse att Mr Market ger rekordvinster rekordmultiplar. Vid en vändning blir det ju en dubbel effekt nedåt på kurserna när både vinsterna och multiplarna sjunker. Det kanske inte händer detta år eller nästa år, men jag är redo!

11 kommentarer:

 1. Intressanta tankar. Hur placerar du cashen under tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På bankkonto, cash måste ju vara cash och finnas tillgängliga direkt om tillfälle dyker upp.

   Radera
 2. Har du formulerat någon form av strategi för hur du skall agera vid en större nedgång? Jag vill minnas att jag kan ha läst det här för några år sedan, men det finns ju så många bloggar. :) OM så är fallet, har du omvärderat den något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en bevakningslista på bra bolag jag vill äga. När priset kommer under vad jag anser är en rättvis värdering börjar jag köpa. Kassan nu räcker ju till 6st 5% innehav, antingen nya eller toppa upp befintliga med 5%. Skulle gissa att jag börjar köpa för ca 5% av kassan åt gången per månad eller något sådant vid en bred nedgång så att jag har krut att köpa under en längre nedgång. Beror lite på hur attraktiva värderingarna är och hur många bolag som är köpvärda, men kommer inte bränna allt krut på en gång.

   Radera
 3. Elefantbössan är laddad ;)

  SvaraRadera
 4. Klart ett sätt att realisera vinst och hedga sig mot nedgångar, men vad tror du om det klassiska talesättet att inte klippa blommorna och spara ogräset? Det är en sak om du identifierat större möjligheter till avkastning i något annat led, men om målet bara är att skaffa fram likvid så finns goda skäl att resonera annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men jag har ju inget ogräs i portföljen ;)

   Skämt åsido, övriga innehav är så små, så skulle jag sälja av dessa innehav så skulle jag ju inte ha något kvar. Skälet att jag sålt av lite av Apple & H&M är just för att innehaven är så stora i relation till allt annat och de fortsätter vara överlägset störst efter försäljningen.

   Radera
 5. Ja, vad ska man säga...Jag trodde inte det skulle vara några problem att stå bredvid marknaden, jag gick ur med min svenska aktieportfölj i mitten på 2013, delvis p.g.a. att jag tyckte innehaven var för högt värderade (hade även vissa privata skäl).

  Men nu sitter jag med en rejäl kassa och bara gapar, jag tycker nästan allting ser ohyggligt dyrt ut! PE25 är det nya PE15 känns det som. När stora verkstadsbolag som Assa och Atlas handlas till PE25 då vet jag inte var jag ska ta vägen.

  Minns under 2008 då jag räknade på dessa bolag och tyckte att om de kunde komma upp till PE10 inom några år så skulle investeringen bli bra.

  Dock vet jag att jag inte förlorar en spänn på att inte vara investerad, bara för grannen blir rik, betyder inte att jag blir fattig. Men jag tycker att haussen är sinnessjuk, alla tillgångspriser blir totalt uppblåsta med den låga räntan. Vad kommer hända när räntan går upp? Får vi en supercrash i alla tillgångar samtidigt?

  Hur som helst så kan jag bara inte gå in i börsen just nu (förutom vissa tillväxtmarknader som är billiga). Men det är mentalt en utmaning att stå vid sidan av och se hur alla träd växer till himlen.

  SvaraRadera
 6. Klokt att återställa kassan till 30%. Jag ligger också med en kassa på ca 30%. Räknar även med tillskott av utdelningar i vår som kommer fylla på kassan. Skönt att äga stabila bolag som ger utdelningar. Detta utdelningskassaflöde kommer vara värt guld i tider när börsen är lågt värderad. Gäller att äga bolag som inte sänker utdelningen nämnvärt i sådana tider.

  Ingen idé att tima marknaden. Den kan fortsätta upp flera år med nya stimulanser från ECB, FED, Riksbanken. Går innehaven ner 50-60% så är det bara att köpa mer.

  SvaraRadera
 7. Jag tänker lite som du att jag inte ska försöka gå in eller ur utan snarare bygga upp en krigskassa som kan användas. Att försöka tajma är både dyrt och frustrerande många gånger.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Jag hittade din blogg via google och undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med mig?
  Jag driver bloggen www.västkustinvesteraren.se. Detta skulle hjälpa oss båda att placera oss högra upp i google sökmotor och driva besökare fram och tillbaka mellan våra bloggar!

  Ser fram emot ett lyckat och smidigt samarbete! :-)

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.