tisdag 6 januari 2015

Comeback Kid

Efter ett par års avkastning i linje med index var 2014 en bra comeback för min portfölj, som ligger väldigt koncentrerad i Apple & H&M. Portföljen avslutade året på +31% inkl utdelningar och jag känner att jag ligger hyfsat väl positionerad med likvida medel för att fynda vid nedgångar. I år har jag mest suttit på sidlinjen och observerat och hållt ögonen öppna efter fynd. Det kom inga större fynd, men jag hann åtminstone köpa lite Mekonomen på en snittkurs på 156kr, och SKF till en snittkurs på 136kr. Sedan fick Mr Market lite ny energi och vände sin oktober-depression till en ny manisk köpfest och jag satte mig på sidlinjen igen.

Nåväl, trots brist på köptillfällen får man ju vara väldigt nöjd med hur portföljen ökat i värde, men framförallt med hur bra innehaven går som företag - framförallt mina två "kärninnehav" Apple & H&M. Apple hade som företag ett fantastiskt 2014 och jag ser fram emot 2015. H&M har fortsatt öka försäljningen och antalet butiker i en fantastisk takt och det känns otroligt tryggt att äga bolaget inför en potentiell börsnedgång.

Nedan tabell visar hur portföljen ser ut för tillfället. Avkastningen är mot snittköpkurs och exklusive utdelningar, och är kanske inte det bästa måttet med tanke på att jag ägt H&M betydligt längre än t.ex. Mekonomen. Orkar inte räkna ut någon årlig snittavkastning per innehav. Utöver detta har jag motsvarande 20% cash. Två innehav är jag klart inte nöjd med: McDonalds och Swedol. Inte bara för att aktiekurserna backat, utan för att bolagen inte presterat som jag hoppats. Innehaven är dock små och jag tycker det mer känns som svackor än som en bestående nedgång vad gäller bolagens prestationer, så jag avvaktar med att vidta åtgärder. Anledningen till att jag har så många små innehav som har så bra avkastning är helt enkelt att jag inte hann köpa på mig ordentliga positioner innan kurserna rusade iväg..

Aktie
Andel
Avkastning
H&M
29%
50%
AAPL
27%
62%
Castellum
10%
32%
Handelsbanken
6%
31%
Betsson
6%
46%
McDonalds
5%
-2%
Beijer Alma
4%
59%
Mekonomen
3%
30%
Swedol
3%
-14%
Atlas Copco
2%
24%
SKF
2%
21%
NIBE
2%
93%

Jag har inte funderat så mycket på 2015 rent allmänt, utan jag fortsätter med stock-picking och flitigt sparande av cash inför potentiella köp. Alla som tror sig kunna förutspå hur börsen eller enskilda aktier går baserat på oljepriser, Ryssland, IS, Ebola, regeringskris, räntor, fastighetsbubblor, statsskulder, valutakurser osv osv osv har antingen hybris eller så har de inte förstått hur komplex världsekonomin är. Alla som gissar hur börsen går 2015 hamnar automatiskt på min lista över personer man absolut inte ska lyssna på (och den listan är tyvärr lång och inkluderar >99% av alla "proffs"). 

Mitt råd för 2015: spendera max 5min om dagen med att "hänga med" i nyhetsflödet och spendera istället din värdefulla tid med att läsa (för första eller för hundrade gången) tidlösa klassiker som The Intelligent Investor eller Essays of Warren Buffett. Spendera tiden med att tänka och skriva dagbok och var inte för snabb på köp- och säljknappen. Använd 2015 till att bli lite smartare, lite rikare och lite bättre rent allmänt!

5 kommentarer:

 1. Noterar att du inte längre har Avanza Bank. När sålde du den och varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra noterat! Tror aldrig jag skrev ett inlägg om själva försäljningen, men detta inlägg beskriver ungefär hur jag tänkte: http://finanstankar.blogspot.se/2013/01/avanza-trend-eller-tillfalligt.html

   Till slut kände jag mig alltför osäker på hur Avanza skulle fortsätta växa vs värderingen och beslutade att sälja. Jag sålde på 160kr och sedan dess har vinsten dubblats och kursen är 260 så du kan ju själv räkna ut om jag är nöjd med försäljningen :)

   Radera
 2. Trevligt med ett blogginlägg som ger ett avstamp för 2015 ! Jag har precis den ambition som ditt avslutande råd ger. Därför har jag givit mig själv i uppgift att främst investera i mig själv som investerare genom läsning, filosoferande och definierande av min egna investeringsfilosofi. Kanske är detta den enda investering jag kommer att göra under hela 2015 och låtsas att börsen har stängt :)
  Allt gott! / Håkan Liljeqvist

  SvaraRadera
 3. Kasta MCD, det är junk

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.