torsdag 16 oktober 2014

Saliven börjar rinna & Ode to Lundaluppen

Först och främst, den fantastiske bloggaren Lundaluppen hann stänga kommentarsfunktionen innan jag hann skriva en avskedskommentar. Om han fortfarande läser min stackars inaktiva blogg så vill jag bara passa på och skriva kommentaren här istället:
I've come to pay my respects! Är själv inte så aktiv med bloggandet men har fortsatt läsa din blogg regelbundet och kan bara instämma i de andras kommentarer - Stort tack för en riktigt fin blogg och för den inspiration du gett mig och andra. Du skulle platsa in i en uppdaterad version av "The Superinvestors of Graham-and-Doddsville" som ett exempel på att man kan vara bättre än Mr Market genom att systematiskt köpa och behålla bra bolag till vettiga kurser, samt att bygga upp en rejäl portfölj som glad amatör.
You will be missed!

I övrigt så börjar saliven rinna efter de breda nedgångarna på börsen. Jag har införskaffat lite Mekonomen och SKF för ca 2.5% var i portföljen i veckan men sparar en hel del krut för fler köp om de blir billigare samt för fler nya innehav. Mer specifikt så har jag krut nog att köpa 5 nya innehav á 5% var samt fylla på befintliga innehav om de går ner till attraktiva kurser tack vare att jag sålde hälften av mina Apple för en tid sedan. Kan ju konstatera att man hade lite tur med timingen denna gång :)

Portföljen ser för tillfället ut enligt nedan:

H&M 29%
AAPL 27%
Castellum 10%
Handelsbanken 6%
Betsson 5%
McDonalds 5%
Beijer Alma 4%
Swedol 4%
Mekonomen 3%
Atlas Copco 2%
SKF 2%
NIBE 2%

Närmast till hands är att äntligen få fylla på Atlas Copco som börjar gå ner mot min köpkurs på 162kr. I övrigt är det inget som ska fyllas på just nu om det inte fortsätter ned. Strategin är att köpa ca 1% positioner i SKF, Atlas Copco och Mekonomen för varje 5% kurserna faller från tidigare inköpsnivå. SHB har gått ner en del och det är ett innehav jag kan tänka mig uppemot 10% i om kursen skulle gå ner rejält, men då behövs en nedång på >15% från dagens nivå. I övrigt känner jag mig nöjd med storleken på resterande innehav på nuvarande kurser.

Så tills vidare gnuggar jag händerna och ser fram emot fortsatta nedgångar!

8 kommentarer:

 1. Kul att du skriver ett inlägg, var ett tag sedan sist och jag uppskattar din inlägg.

  Äger själv lite aktier i mekonomen och funderar på att öka nu när kursen sjunkit. Har hört att autobutler som är framgångsrika i Danmark nu ska satsa i Sverige. Något du har koll på och reflekterat över?

  Du har nämnt din bevakningslista i något inlägg. Hade varit intressant att få ta del av den, är det något du har lust att publicera?

  /Nicholas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback! Grejen med mina 5%-innehav är att jag köper på ren värdering och översiktlig analys. Orkar inte / har inte tid med en jätteanalys av bolagen och alla tänkbara och otänkbara scenarios med konkurrenter som etablerar sig och annat. Jag köper bolagen på bra värdering och bra historik och givet att jag inte hittar några ugglor i mossen och misstänker en value trap. Ibland kan det skita sig, men på det stora hela tenderar det att bli bra! Bevakningslistan har jag funderat på att skriva ett inlägg kring men det är en ganska tidskrävande övning.. Återkommer i ämnet!

   Radera
 2. Kul att se ett inlägg från dig finanstankar. Du har mycket kvalitet i din portfölj ser jag. Men hur känner du för att Mekonomen har så stor del goodwill mot eget kapital? Jag tycker deras expansionsmål är lite läskigt, men kanske är det jag som överreagerar? Kassaflödet är ju fint, men känns som man måste lita mycket på att ledningen har gjort bra förvärv.
  Låt oss hålla tummarna för en längre nedgång, år 2011 varade nedgången mellan 29 juli-23 sept (57 dagar). Hittills har vi haft nedgång sedan 30 sept (16 dagar) så vi får hoppas på längre rea och dåliga rapporter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra kassaflöde och direktavkastning. Om de träffar sina tillväxtmål eller inte får vi se. Så länge man inte är alltför skuldsatt så bryr jag mig inte om relationen goodwill/eget kapital. Ser mindre och mindre värde i EK i takt med att allt mer och mer handlar om service/varumärke/humankapital/etc, och goodwill är ju bara en bokföringsteknisk post som inte påverkar kassaflöden.

   Radera
 3. Hej och hå,
  ser inte Atlas och SKF fortfarande lite dyra ut? 19 respektive 17 gånger fem års vinstsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyrt beror ju på vad man har för preferenser :) Det är ingen idé att jaga superfynd i dagens marknad, men tycker SKF med yield över 4% ser bra ut - det är sällan SKF handlas med så hög yield och payout ratio är inte ansträngd. 2013 års vinst tyngs ned av EU-böter.

   Atlas är alltid dyr men det är ett kvalitetbolag jag alltid velat äga lite i, och dagens värdering är inte låg, men den är hyfsat låg jmf med historiken.

   Radera
 4. Inte intresserad av att fylla på Swedol? Har gått rejält nedåt efter inledande lyft efter ditt köp

  SvaraRadera
 5. Hej, ville bara tacka för kommentaren, jag läste nog den redan i oktober men la visst inte in något svar/kommentar. Kul att du är tillbaka med nya inlägg också!

  Mvh
  Lundaluppen

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.