måndag 28 oktober 2013

Fler affärer: SHB, Betsson, MCD

Min skiftning från en hög koncentration i H&M till en mer diversifierad och defensiv portfölj har fortsatt. SHB B har inhandlats till en snittkurs på 270kr, motsvarande 6% av portföljen. Ägde banken en vända 2011 och som vanligt sålde jag alldeles för tidigt. Jag har generellt ogillat att köpa banker till full värdering, utan brukar vänta på de tillfällen som uppstår från tid till annan när det är turbulens och man kan köpa till rabatt. SHB är dessvärre ganska fullvärderad idag, men det är även en fantastisk bank med en otrolig kapitalisering och likviditetsbuffer. Jag ser ändå priset som rimligt med en direktavkastning på 4% (som förmodligen ökar mot 4.3% i vår) samt en uthållig vinsttillväxt på 6-7% genom att halva vinsten återinvesteras till ROE på 12-14%, så jag ser ändå en relativt trygg tvåsiffrig avkastning på sikt med en bra direktavkastning. Swedbank ser för tillfället ut som den mer attraktiva banken med ett fantastiskt ROE, direktavkastning och K/I-tal. Men jag är inte alls säker på att dessa är uthålliga siffror. Det är lätt att skära kostnader något år, men frågan är om man skjuter sig själv i foten och underinvesterar? Jag har verkligen inte svaret på den frågan, men som sagt vågar jag inte sätta pengar på att Swedbank uthålligt blivit en så pass bra bank som det ser ut just nu. Jag tror väldigt mycket på styrkan i en bra företagskultur och inte lika mycket på styrkan hos en enskild ledare eller ledningsgrupp. SHB har genom decennierna bevisat att man har en väldigt stark kultur kring att minimera risker och kostnader, och maximera kundnöjdhet och lönsamhet. Swedbank har bara några års positiv historik under nuvarande ledning.

Jag hann även öka min Betsson-position till 5% innan den fina rapporten förra veckan, snittkurs där är 188. Även McDonalds har jag ökat till 5% med en snittkurs på 95.9 (inkl courtage). Dessa positioner kommer dels från nysparande, dels från försäljningar av H&M på kurser runt 275. Nu återstår en 30% position av H&M och jag vill gärna få ner den till 25% långsiktigt givet att dagens något höga värdering håller i sig.

Ikväll kommer rapport från Apple, och precis som Fundamentalanalysbloggen påpekar så är det nog guidance som är viktigare än september-siffrorna. Utan att försöka mig på market timing så är min känsla att "sentimentet" definitivt vänt kring Apple från alla domedagsrubriker i somras till att vara lite mer optimistiska. Det är väl en kombination av positiva data kring t.ex. iPhoneförsäljning och Icahns intåg, men främst är det väl en spiral som går antingen starkt upp eller ner: kursen ökar, analytikerna höjer estimaten för att inte ligga "underwater", kursökningen ses som "bekräftelse" på att det går bra och storyn blir mer positiv i media, osv. I somras gällde det motsatta. Man ska verkligen inte underskatta flockmentaliteten, även hos "sofistikerade" investerare som sitter på de stora pengarna som mer bettar på hur "sentiment" kommer att se ut om några månader än om hur bra bolaget går. Med andra ord behövs nu inte mycket mer än ett par bra rapporter och ökande marginaler för att vi återigen kommer se en kurs på 700. Min plan är att behålla en stor andel Apple i portföljen så länge bolaget fortsätter att vara fantastiskt och ha en rimlig värdering, men jag kommer förmodligen skära ner mitt innehav en aning det kommande året om kursen letar sig uppåt 700 (förutsatt att vinsten eller utdelningen inte ökar i samma takt).

3 kommentarer:

 1. Jag gillar din beskrivning om flockbeteendet kring Apple, som jag själv föll offer för... förlorade pengar, men i efterhand kan man bara skratta åt det :) När ska man lära sig?

  Fina köp för övrigt! Du skriver lite om din procentuella innehav (varav 30% i H&M). Hur ser fördelningen ut i övrigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Portföljen just nu:
   Apple 35%
   H&M 30%
   Castellum 9%
   McDonalds, Betsson, Beijer Alma, Handelsbanken, Swedol ca 5% vardera.
   Nibe 1%.

   Radera
 2. Har själv börjat följa McDonalds för ett eventuellt köp. Snubblade över följande "The rising minimum wage is front and center in the political debate. Not only are several States already increasing the minimum wage from January 2014 onwards, but there's the objective of taking the Federal minimum wage from $7.25 per hour all the way up to $10.10 by 2015." Detta kan nog påverka Mcdonalds intjäningsförmåga negativt. Har letat efter en analys på din sida om Mcdonalds men hittar ingen, eller du har inte skrivit ngn på bloggen?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.