fredag 3 maj 2013

Investeringsplan för i år

Efter att ha funderat på att spara ihop en kassa har jag nu gjort en helvändning och börjat köpa aktier istället. Jag satte mig framför excel och gjorde en massa scenarion där jag sparade i en kassa på olika sätt och investerade kassans trancher på olika sätt i olika nedgångs-scenarion men fick i princip aldrig en överavkastning på sikt genom att göra så oavsett vad jag valde för scenarion under nyckeltantagandet att portföljen i snitt skulle avkasta positivt på 10 års sikt.

Givetvis köper jag ju bara aktier om de är köpvärda. Tyvärr finns det ju inte särskilt mycket köpvärt just nu. P/E 15-20 för large cap-bolag som växer under 10% per år känns inte så attraktivt, men på mid- och smallcap finns lite bättre jaktmarker. Framförallt letar jag efter bolag med historiskt fin tillväxt och för tillfället låg värdering. Generellt är det bolag med temporära (förhoppningsvis) problem som kvalar in. Två bolag jag zoomat in på för tillfället är Nibe (som faktiskt är Large Cap) och Swedol.

Jag räknar med att en "normalvinst" för Nibe är ca 8.9kr/aktie givet dagens egna kapital och en ROE på 20%. Med 17% tillväxt och en "normal" direktavkastning på 2.5% så skulle ett attraktivt P/E för Nibe vara 13, vilket motsvarar ett PEGY (pris genom tillväxt+utdelning) på 2/3, vilket Lynch skulle klassa som ett bra pris. Givet en "normalvinst" motsvarar detta ett pris på 116, vilket ger en marginal mot dagens pris på 107. 17% tillväxt är rätt ambitiöst, men Nibe själv har satt 20% som mål och lyckats ganska bra historiskt. För att fundera på nedsidan kan man fråga sig hur mycket Nibe måste växa de kommande 10 åren för att jag ska få åtminstone 10% avkastning per år (vilket jag vill ha) och givet olika P/E-tal bolaget värderas till om 10 år. Svaret är att om Nibe värderas till P/E 10 om 10 år måste vinsten växa med 12% per år från dagens (nedtryckta) nivå. vid P/E 12 krävs 10% tillväxt och vid P/E 14 9%. Detta kan tyckas vara en akademisk övning, men ändå vettig att göra så att man inte tar ett alltför stort bet på framtida tilväxt.

För Swedol räknar jag med en normalvinst på 1.9kr/aktie, vilket är extremt mycket högre än dagens 0.75. Men det är givet dagens egna kapital på 7.5 och en ROE på 25%. 25% är högt men det är bolagets egna mål (som nyligen reviderats) och man har legat över historiskt. Jag räknar med 15% tillväxt vilket är bolagets egna mål (intäktstillväxt) och även detta har man klarat historiskt. Ett bra P/E för Swedol blir 12 givet Lynch kriterier. Givet en "normalvinst" motsvarar detta ett pris på 22.6, dvs det finns en signifikant rabatt till dagens pris 19. Givetvis speglar dagens pris de problem bolaget för tillfället har, men jag gillar tillfälliga problem och det finns ingenting som tyder på att de är något annat än just tillfälliga. Se den utmärkta bloggen Värdebyrån för en grundlig analys av Swedol. Swedol har dock högre "risk" än Nibe givet att dagens vinst är väldigt nedtryckt och snittillväxten framöver därför måste ligga högt för att man återigen ska nå normalvinst.

I övrigt har jag faktiskt inte hittat några bolag som har riktigt attraktiva priser på stockholmsbörsen för tillfället, utan det krävs en nedgång på 10-15% eller motsvarande vinstuppgång allt annat lika för att värderingarna ens ska börja bli attraktiva igen. I valet mellan Nibe och Swedol har jag hittills valt att köpa Swedol. Jag gillar att bolaget är litet och ägarstyrt och jag tror vinsten kommer att ta ett rejält kliv uppåt inom en inte alltför avlägsen framtid. Givet att jag får rätt om bolagets normalvinst så är Swedols värdering attraktivare än Nibes. Båda bolagen ger tyvärr en ganska dålig direktavkastning och eftersom jag känner att jag inte kan göra en riktigt kvalificerad kvalitativ analys av bolagen annat än att titta på historiken, ledningen, produkterna och affärsmodellen rent översiktligt, så vill jag inte ha en för stor andel av portföljen i något av dem. Jag kommer förmodligen nöja mig med 5% i vardera om värderingarna håller sig på dagens nivåer så att jag hinner köpa. Jag har redan tillgång till en stor del av pengarna jag planerar att investera i år men alla årets köp sker med lika stora summor varje månad för att undvika att blanda in känslor och gissningar om optimal timing. Dvs kommer det en krasch i höst så har jag lite krut kvar att köpa för, och fortsätter börsen upp så har jag åtminstone hunnit köpa en del innan priserna blir för höga.

4 kommentarer:

 1. Välskriven blogg! Lägger upp den på min lista och kommer att följa.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Swedol. Tittade på det förra året och såg att jag hade gett rådet behåll vid 27 kronor per aktie. Jag räknar också med en normal vinst kring 1.90 så vid dagens pris borde den vara köpvärd nu. Ska nog ta mig en närmare titt igen.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Du skriver i första stycket att du gjort olika beräkningar i excel där du provat olika scenarion. Det är inget du skulle kunna dela med dig av till oss läsare kankse? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaej det är en rätt svår fil att följa för någon extern tror jag, och den innehåller lite för mycket privatekonomi-data för att dela med sig av :)

   Men det är bara att experimentera själv, man lär sig alltid något nytt och kommer förhoppningsvis till nya insikter när man sätter upp olika scenarios i excel.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.