onsdag 27 mars 2013

Att ha tålamod

Jag antar att de flesta läsare av denna blogg är långsiktiga investerare och sparar flitigt för att en vacker dag bli ekonomiskt oberoende. Samtidigt kan det kännas lite bisarrt att som en frisk 20- eller 30-åring i sina bästa år sitta och se fram emot att bli 50+ när portföljen är tillräckligt stor för att man ska kunna leva på sina utdelningar.

Ibland blir nog även den mest långsiktiga av oss lite otålig och tänker att det vore trevligt att snabba på processen och ta lite mer risk för att få rejält bättre avkastning. Belåna portföljen lite för att köpa något som är uppenbart billigt. Eller kanske investera en liten del av portföljen i optioner eller warrants eller andra hävstångsprodukter. Eller kanske en turnaround eller lite bioteknik? Med facit i hand, särskilt vid rejäla framgångar, kan man banna sig själv att man inte var lite djärvare och belånade sig och köpte mer av något som uppenbarligen skulle upp. Då skulle man ju redan varit rik. Det är ju egentligen bara logiskt - om du förväntar dig få en positiv avkastning på din portfölj så borde du belåna den och därmed öka avkastningen - enkelt bevisat med lite aritmetik. Men jag tror belåning och optioner och annan mer riskfylld verksamhet är en "slippery slope". Man börjar lite lätt och om det lyckas så tar man i lite mer nästa gång, och så lite till och lite till, tills man tagit i för mycket och plötsligt ligger back trots att man egentligen hade rätt i sak, bara lite fel timing och lite för hög hävstång. Då försöker man ta igen förlusten med ännu mer risktagande och vips är ens surt sparade slantar borta.

En "cautionary tale", som jag rekommenderar som läsning för alla som funderar på att börja med optioner eller tenderar att tänka på kortsiktiga vinster, är den om Andy Zaky. Han hade ofta rätt om Apple - både om hur bolagets vinst skulle utvecklas men även hur aktien skulle reagera. Han kom med köprekommendationer vid precis rätt tidpunkter flera gånger i rad och han skrev på ett sätt som attraherade många. Jag själv läste de texter han publicerade öppet och höll oftast med honom, även om jag inte riktigt gillade hans kortsiktiga trader-mentalitet där han satte väldigt korta riktkurser på Apple. Andy Zaky hade många rätt och bara ett fel. Hade han nöjt sig med att bygga en portfölj av Apple genom att köpa vanliga aktier för vanliga pengar vid sina köprekommendationer så hade han idag legat bra till. Men han satsade på korta optioner och förlorade allt - inklusive många miljoner dollar åt sina "klienter" som betrodde honom med sina pengar.

Det kanske tar emot att vänta 20 år på att bli ekonomiskt oberoende, men investera klokt och begränsa dina risker och ha tålamod så kanske du når dit snabbare än du räknat med. Bli otålig och ta för stora risker så får du kanske börja om från noll en vacker dag. Historien är full av kloka människor som tagit för stora risker. Glad Påsk!

5 kommentarer:

 1. Du känner säkert redan till den här killen som är något så djärv... http://miljonar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Att ställa ut säljoptioner tycker jag kan vara OK att använda sig av under vissa villkor:

  1. Företaget är ett företag du kan tänka dig äga tills du går i pension, alternativt ett företag du redan äger.

  2. Strike-pricet är på en nivå du anser är lägre än intrinsic value.

  3. Du är cash-covered. Antingen via likvider, räntesparande, eller kanske en temporär kredit t.ex. superlånet hos avanza.

  Tror t.ex. ingen av oss hade haft några problem att ställa ut säljoptioner på HM vid 180kr, om premien hade varit hög nog.

  Ha en trevlig kväll!

  Mvh,
  Niklas J

  SvaraRadera
 3. Så sant som det är sagt. Ibland tänker man verkligen på belåning och det lockar att "snabba på" processen.

  En bok som jag kan rekommendera är reminescences of a stock operator, som handlar om en trader som fick börja om åtskilliga gånger och tillslut tog sitt liv.

  Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg och något som jag får påminna mig om varje gång som jag stöter ihop med en köprekommendation och löften om guld och gröna skogar som av en eller annan anledning attraherar mig. Långsiktighet och tålamod tror jag är viktiga egenskaper för att bli framgångsrik som investerare. Men det är inte det lättaste...
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Mycket tänkvärt sagt! Känns som att det är något man kan glömma bort ibland när man försöker rusa fram och bli rik.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.