torsdag 15 mars 2012

Vad hände här??

För en stund sedan bestämde jag mig för att köpa på mig lite fler Fenix Outdoor. Problemet är att aktien är väldigt illikvid och det fanns inte tillräckligt många aktier till salu på en acceptabel kurs för den mängden jag tänkt köpa. Jag ville betala max 170kr och det fanns endast 26 aktier till salu på 167 och 130 aktier till salu på kurs 169. Det hade inte gjorts en enda affär i aktien sedan klockan 10.55 på 37st. Nåväl, jag lade in en köporder på rubbet (156st) som fanns till salu under 170kr och fick dem till säljkurserna. Döm om min förvåning när sekunderna efter min order går genom så säljs det 600 aktier till kurser runt 165kr från olika säljare till vad som ser ut att vara en köpare. Se skärmdump nedan. Mina köp på 156 aktier (SEB) syns först, sedan kommer en massa köp från Avanza till en mycket lägre kurs på en massa aktier som inte låg ute till försäljning i orderboken. Jag kanske är lite bakom flötet, men vad beror detta på? Utlöste mitt köp några sorts automatordrar av både köp och sälj? Hur kan plötsligt köpare och säljare matchas på 600 aktier på en kurs väsentligt under senaste säljkurs på ett par sekunder i en aktie där det inte skett några affärer på över 2 timmar och där spreaden mellan köp och sälj låg på 1.5% med bara ett fåtal aktier i orderboken?
 
Hursomhelst kom det upp fler Fenix på 169kr till försäljning så jag köpte 144st till kl 11.52 för att få en jämn summa på 300st och återigen sekunderna efter min affär så säljs det några stycken till kurs 164.5. Hela grejen känns lite suspekt... Nu ligger återigen ett gäng köpordrar på 164.5 och ett gäng sälj på 169 precis som situationen såg ut innan mina affärer, och det görs inga affärer. Jag känner på mig att om jag köpte några st på 169 så skulle återigen morgan stanley sälja några st till avanza på 164.5. Mycket märkligt.. Om någon har en bra förklaring till detta fenomen är jag tacksam!

13 kommentarer:

 1. Ingen aning. Jag har också tittat på Fenix under en tid. Hur resonerar du kring priset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul med en ny värdebloggare!

   Jag resonerar som så att det är ett fortfarande litet ”familjeföretag” som visat en fantastisk tillväxt de senaste 10 åren med massor av potential kvar. Inga skulder, starka varumärken, mycket vettig ledning som växer företaget både organiskt och genom förvärv men bara med cash och bara till rätt pris. Till priset P/E 13.5 på förra årets vinst är det ett fynd för ett bolag som kommer växa med MINST 10% per år under en lång tid, men förmodligen 15+%, med väldigt låg/obefintlig risk för förlustår. På sikt tror jag det finns en liten uppsida i värderingen också, men även utan en sådan kommer man få en finfin avkastning på sikt. Utdelningen är lite snål, men pengarna har hittills använts till mestadels värdeskapande förvärv.

   Radera
  2. Hej,

   Tack så mycket. Jag tyckte att det var dags att börja lufta mina tankar. Så snart jag får lite fritid på kvällarna är tanken att kvalitén på inläggen skall öka markant.

   Hur som helst, Fenix är onekligen ett kanonbolag. Bolaget har en hög Fisher-faktor (om man nu kan säga så, men you get my point) vilket förmodligen är anledningen till att vi båda är intresserade av bolaget. Jag har dock reagerat på att tre-, fem- och sjuårsgenomsnitt av OE/E har en minskande trend (att OE utgör en successivt mindre del av E). I mån av tid har jag tänkt att undersöka detta närmare.

   Jag fiskade mest efter om Du hade något bakomliggande resonemang kring priset på illikvida Fenix (eftersom Du köpte på 170 kr). Pris 170 kr är P/E 13,5 på 2011 års vinst (P/E 13,4 på 2010 års vinst)och kan lätt räknas hem även om man bortser från 75 procent av tillväxten. Men eftersom illikvida Fenix är, ja illikvid, förväntar jag inte att kursen ska skruvas upp utan att aktien förmodligen kommer att handlas runt tidigare nivåer ett bra tag framöver. Tre-, fem- och sjuårsgenomsnitt indikerar P/E mellan 12 och 14,5. Närmare 13-14 om man lägger mindre fokus på finanskrisåren då man kunde köpt Fenix på P/E 7. Min poäng är denna, Fenix handlas i mina ögon till ett fair price, varför jag helst inte vill öka i bolaget, och då undrade jag om Du hade något klokt att tillföra som jag missat.
   Jag kritiserar under inga omständigheter Ditt köp (för att använda Buffets numera gamla klyscha) är detta onekligen ett wonderful company till fair price. Ju mer jag funderar på saken kanske jag borde öka i bolaget ^^.

   Radera
  3. Hur har du räknat på OE? Om du tittar på kassaflödet efter capex men exklusive working capital så följer FCF vinsten ganska väl. Om du räknat med WC kanske det förklarar att OE minskat i relation till vinsten eftersom den kraftiga försäljningsökningen bundit mer förelsekapital? Eller har du tagit med förvärv av bolag i capex?

   Angående P/E så är värderingen på 13.5 mycket riktigt "rättvis" jmf med historisk värdering och jag tror inte på en uppvärdering på kort eller ens medellång sikt. Men jag tror heller inte på en nedvärdering, och skulle aktien inte vara så illikvid som den är tror jag marknaden skulle betala åtminstone P/E 15, och även det skulle vara ett attraktivt pris med tanke på Fenix kvaliteter som bolag. I takt med att Fenix växer och market cap ökar och aktien kanske splittas så kommer likviditeten öka, så på lång sikt kan det mycket väl bli ett högre P/E, men det är inget jag räknar med.

   Radera
  4. Operativa kassaflödet efter CAPEX men inklusive WC. Ändrade till exklusive WC, men fortfarande samma "problem". Då synade jag CAPEX närmare och upptäckte att vissa var helt upp åt väggarna (lite som att de smygit sig in från ett annan analys). Några korrigeringar senare.. Allt detta har fått OE/E att se bättre ut. 2010 och 2011 var inga bra OE/E-år, men jag antar att man får ha i åtanke att 2011 var ett år då Kapp Ahl och RnB Retail tappade sisådär 90 procent av sina börsvärden, så sett i ett vidare perspektiv framstår det ändå som fullt godkänt =).

   Nej, inga bolagsförvärv eller dylikt i CAPEX, det tycker jag inte hör dit.

   Nu är Fenix nästan nere i 165 kr så det får bli ett köp i mitten av nästa vecka.

   Nu ska jag dricka öl. Trevlig helg.

   Radera
 2. EXAKT detta har hänt mig i flera aktier som jag gjort affärer i senaste året. Jag vet inte vad det beror på. Det är mycket märkligt då både köp och sälj ordrarna kan te sig närmast statiska i flera dagar, ingenting händer. Plötsligt kniper man dom aktierna som legat ute på köp under längre tid, precis simultant så dumpas aktier och direkt så möts köp och sälj mycket längre ned. Samma sak händer när man säljer ibland, ingen affärs kan göras på en hel dag och plötsligt säljer man till den köpkurs som är tillgänglig och i samma sekund är det någon som köper upp kursen några procent.

  Ett jävligt märkligt fenomen men jag antar det är någon typ av alogritmdator som ger upphov till detta. Har inte försökt själv men på något sätt borde det gå att utnyttja..

  SvaraRadera
 3. *plötsligt kniper man dom aktierna som legat ute på sälj under längre tid... menar jag

  SvaraRadera
 4. Anmäl till Finansinspektionen gör utredning om det pågår manipulation.

  SvaraRadera
 5. Tjena

  Det är vad jag förstår upp till säljaren om man vill visa sin order eller inte.
  Citat från Avanzas kundhandbok
  "Är du en mer van aktiehandlare har du möjlighet att välja en avancerad orderläggning som innebär att du kan dölja delar av ordrar "
  Länk = https://www.avanza.se/aza/kunskapscenter/depahandbok.jsp?page=order_stock_buy

  jag har själv aldrig provat detta så vet inte om det är såddana ordrar som går igenom när du lagt din.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för länken - kan kanske förklara detta fenomen.. Men förstår fortfarande inte varför någon skulle ha en dold säljorder på 164.5 som triggas när det görs en affär på 169.. Men vem vet vilka skumma formler vissa traders suttit och knåpat ihop..

   Radera
 6. illikvida aktier - det är sällan du behöver gå upp och möta säljarens pris då det förr eller senare kommer någon som vill ut och går ner och säljer till köparens pris (tålamod och insikt om att man inte alltid får den volym man tänkt sig)

  SvaraRadera
 7. also, det är väl ganska uppenbart att det är något "fel" när MorganStanley (eller via dem) sitter och säljer i poster om 5, 4, 19 osv..., dom delar antingen orders via program eller så har de någon typ av robot som är aktiv...

  SvaraRadera
 8. Tydligen inget ovanligt fenomen.Köpte i dag 500 Fix till 167 kr.Efteråt kom 700 st ut till försäljning för 166 kr.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.