fredag 2 mars 2012

Portföljupdate

Fick en förfrågan om min portfölj av Lundaluppen och tyckte att det kunde vara värt att skriva ett inlägg om det.

Portföljen har i skrivande stund följande sammanstänning:

 • H&M: 61%
 • Apple: 29.5%
 • Beijer Alma: 4%
 • Fenix Outdoor: 4%
 • Avanza: 1.5%
Man kan ju ganska lugnt konstatera att det är en fokuserad portfölj med 90% i två bolag och sedan småinnehav i ytterligare tre bolag. Men tack vare H&M som stabil utdelare och en fin direktavkastning på Beijer Alma och Avanza genererar portföljen ändå 3.8% i direktavkastning, trots att Apple inte delar ut ett öre. Apple har dessutom ett fritt kassaflöde och en kassa som skulle kunna ge en hypotetisk direktavkastning på uppemot 4% utan problem om man valde att bli lite mer aktieägarvänliga..

För läsaren med gott minne hade jag som strategi att inte ha mer än 10% av portföljen i Apple när jag inledde en position försommaren 2011. Jag köpte ganska snabbt upp mig till 10% i takt med att jag lärde mig mer om Apple och inte kunde förstå hur i all världen bolaget kunde vara så billigt. Sedan mina första köp kring 330 USD är aktien upp nästan 70%, men jag har fyllt på ganska stadigt under resan och snittkursen är 428 USD. Efter Apples senaste rapport sålde jag till och med lite H&M för att få pengar att köpa Apple. Egentligen är det dödsstraff på att sälja H&M men eftersom jag anser H&M ganska rättvist värderad men Apple grovt undervärderad (köpet skedde på under 500 USD) så tog jag beslutet att passa på att öka i Apple innan det är för sent. Nu känner jag mig dock ganska nöjd med storleken på innehavet, men känner ändå på mig att jag kommer gräma mig att jag inte köpt ännu mer Apple när bolaget fortsätter sälja 100% fler iPads 2012 och 2013 och iPhone och Mac fortsätter växa fint i takt med att produktionen ökar för att möta efterfrågan.

Jag har inte gjort några andra affärer förutom mitt lilla köp i Avanza i år. Har tittat och tittat men ingenting ser speciellt aptitretande ut på börsen vad gäller pris jämfört med kvalitet.

Fenix Outdoor släppte ett hyfsat bokslut. Försäljningen var bättre än väntat men marginalen var pressad och vinsten gick faktiskt ner på årsbasis med 1% jämfört med 2010. Fortfarande starkt jobbat med tanke på att H&Ms vinst sjönk 15% samma år..  Oroande är rätt höga lager men skulle tro att den milda vintern under Q4 påverkade. Till dagens kurs är värderingen P/E 13.5 vilket är i linje med historisk värdering. Lageruppbyggnaden är oroande på kort sikt men jag ser inga långsiktiga problem med bolagets affärsmodell. Man har sin nisch och fortsätter växa organiskt och genom förvärv med hjälp av det starka kassaflödet och ROE är fortsatt över 20%. Jag förväntar mig ingen större uppvärdering på kort sikt, utan ser detta som ett långsiktigt innehav. Jag känner dock inget behov att köpa fler aktier till dagens värdering.

Beijer Almas bokslut var ungefär som väntat, förutom att jag hade hoppats på en utdelning på 7.5 men det blev bara 7, dvs oförändrat från föregående år. Q4 var dock ingen höjdare utan det märks helt klart en nedgång jämfört med 2010. Man flaggar även för att Q1 2012 kommer vara sämre än Q1 2011. 2011 var BAs bästa år någonsin, men det gäller ju att vara ödmjuk i cykliska bolag och 2012 kan bli ett sämre år. Aktien sjönk ett par procent på rapporten och till dagens kurs på 132kr är värderingen P/E 12.7 och en direktavkastning på 5.3%. Om jag ska vara lite pessimist så kan vinst och FCF sjunka 2012 och utdelningen behållas vid ”ordinarie” utdelning på 6kr, dvs yielden skulle gå ner till 4.5%, vilket dock fortfarande är bra.

Avanza håller jag fortfarande på och läser mer om innan jag vågar och vill köpa mer eftersom aktien är 7% dyrare än vid mitt köp vilket tagit bort det mesta av min margin of safety.


Att ha en tokfokuserad portfölj är som jag tidigare skrivit inget mål i sig, utan helt enkelt ett resultat av vad jag tror om ett bolag och priset jag får betala. Även om jag köper de flesta bolag med en investeringshorisont på 10+ år så är jag ganska osentimental och kan sälja av de innehav som har sämst kvalitet/pris-ratio om jag hittar ett bolag med väsentligt bättre kvalitet/pris-ratio som jag vill ha en meningsfull position i. Kanske har jag en övertro till min egen förmåga att förstå bolag och borde diversifiera mer - det får tiden utvisa. Min plan var att bygga på innehaven i Beijer Alma, Fenix och Avanza till mer meningsfulla delar av portföljen, men börsuppgången satte stopp för den planen. Som jag ser det är jag dock ganska defensiv eftersom jag endast köper bra bolag med attraktiv värdering och jag sover väldigt gott om nätterna.

8 kommentarer:

 1. Tackar! Tio poäng från Skåne för fokuseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Finanstankar! Har du inte haft SHB A längre? Idag sa Simon Blecher:

   Även Handelsbanken, det må vara en bra bank, är nära all-time-high. Det måste vara en av världens dyraste banker.

   http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3418642.ece

   Är du men honom?

   chliu

   Radera
  2. Hej! Jag sålde av SHB efter en ganska kort tid efter en snabb uppgång - jag skrev en kort notis om det här: http://finanstankar.blogspot.com/2011/12/god-jul-och-gott-nytt.html

   Som vanligt sålde jag "för tidigt" men använde pengarna för köp av Beijer Alma och Fenix på bra nivåer. Generellt gillar jag Blecher som är en av få som verkligen fokuserar på pris när han ska bedöma huruvida en aktie är attraktiv eller inte. SHB är inte direkt billig idag - inte direkt övervärderad men inte heller så pass attraktivt värderad att jag skulle vilja köpa.

   Radera
 2. Jag har kvar H&M 68%, men jag vill inte sälja dem. Men jag har samma tank som 4020 - vänta på en nedgång. Så efter månads utdelning för SHB A(21% har jag) funderar jag att minska antal bankaktie för att vänta på en nedgång.

  chliu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid svårt med market timing! Själv önskar jag alltid att jag hade sparat upp rejält med likviditet när en nedång kommer, men har svårt att sitta med en kassa och vänta på nedgång när det ändå finns bra bolag till bra värderingar att äga.

   Radera
 3. Tror du att Apple har funderingar på att börja dela ut från sin digra kassa? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rätt säker på det, men man vet ju aldrig. Det var Steve Jobs paranoia och allmänna "jag gör saker på mitt sätt, för Apple är mitt bolag"-attityd som gjorde att Apple sparade alla sina vinster i kistorna. Tim Cook har ju öppet sagt att man inte kommer behöva varken hela sin kassa eller hela det kassaflöde man genererar trots att man investerar tungt i leverantörer, moln-infrastruktur, gör diverse mindre teknologiuppköp etc. Och han har sagt att styrelsen aktivt diskuterar Apples användning av excess cash. Då finns det ju inte så mycket annat att göra än att dela ut och/eller göra aktieåterköp. Sedan finns ju en del teknikaliteter som att majoriteten av kassan är offshore och skulle utlösa skatter om man delade ut pengarna, men någon sorts lösning tror jag Apple hittar. Säg att man använde 50% av kassan för att köpa tillbaka aktier och började dela ut runt 50% av det fria kassaflödet. Då skulle dagens vinst och P/E ge ett marknadsvärde på 600 USD per aktie med en utdelning på 25 per aktie, dvs en yield på 4% (eller 4.6% givet dagens pris). Förmodligen kommer man dock aldrig dela ut så mycket, utan nöjer sig väl med en utdelning som ger en yield på 2-3% i linje med s&p 500.. Eller så struntar man i utdelningen och gör återköp, vilket nog är vettigare rent ekonomiskt med tanke på amerikanska skatteregler, samt det faktum att de flesta inom bolaget nog ser Apple som undervärderat, samt det faktum att ledningen själva blir rikare om man gör återköp eftersom deras optioner är kopplade till aktier många år framåt i tiden: man skulle med andra ord inte ha någon nytta av utdelningarna under de åren optionerna inte gick att konvertera, men man skulle ha nytta av en ökande EPS tack vare återköp.

   Radera
 4. Jag är beredd att hålla med om att risken har ökat med innehavet av Apple - men även potentialen, så risk/reward har blivit bättre. H&M kommer tuffa på med en fin avkastning men Apple tror jag fortfarande har potential att leverera 50%+ avkastning på en ganska kort tid till en begränsad risk. Även om man inte har en utdelning ser jag kassan och kassaflödet som mina pengar: jag tror inte Apple kommer förstöra kassan med dåliga förvärv - man har historiskt varit extremt duktiga på att snåla med sina pengar och endast göra småförvärv.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.