fredag 5 augusti 2011

Fåren slaktas

Det känns angenämt att inte vara en "professionell" investerare i dagsläget och därmed slippa paniksälja sina innehav i takt med att klienterna får panik. Istället kan vi amatörer med lite is i magen gnugga händerna och börja leta köplägen. Rent spontant har jag hittills inte hittat några klockrena köplägen förutom H&M. Jag har dessvärre inte hunnit göra uppdaterade analyser på de bolag som på rak arm ser ut att ha en attraktiv värdering, men får försöka hitta tid till det de kommande dagarna.

Men rent generellt så befinner sig de flesta av de bolag jag tidigare ägt på ungefär (+/- 10%) de kurser jag sålde på under 2010. Dessa inluderar Swedbank, SKF, Sandvik, Fast Partner, Lundbergs. Några bolag ligger nu på kurser lägre än när jag sålde 2010. Dessa inkluderar Beijer Alma, NCC, Björn Borg, Nobia.

Eftersom mina försäljningar gjordes vid kurser där jag ansåg att bolagen var rättvist eller strax under rättvist värderade så skulle man kunna dra slutsatsen att de vid dagens kurser fortfarande inte är köpvärda. Men eftersom min analys 2010 baserades på resultat 2009 och bakåt så får jag uppdatera analyserna innan jag säger bu eller bä. Men jag ser potential att återigen fynda bland dessa bolag om nedgången fortsätter. Nu tror jag inte att Swedbank återigen kommer kunna köpas till så fantastiska priser som det var 2008-2009, men möjligen kan vissa av de övriga bolagen bli riktigt billiga igen. Min tumregel är att inte köpa cykliska bolag på P/E över 10 baserat på vinsterna under högkonjunktur, men helst vill jag ha P/E under 7 så att det blir en rejäl margin of safety och en dubbel effekt när vinsterna vänder uppåt och värderingen återigen blir högre. Och vid en snabb överblick är P/E för många verkstadsbolag i dagsläget närmare 10 än 7.

Själv avvaktar jag alltså köp tills jag uppdaterat mina analyser, men under tiden kommer jag köpa på mig mer H&M eftersom jag vet att H&M tuffar på med nya butiksöppningar och både vinst och utdelning kommer vara stabila vad som än händer med världskonjunkturen den kommande tiden. På 190kr är H&M ett riktigt fynd, och även om aktien förstås kan bli ännu billigare så tror jag att det då kan finnas ännu bättre fynd  bland de cykliska bolagen om denna nedgång skulle fortsätta.

Oavsett vad så känns det återigen spännande att investera och jag har lyckligtvis lyckats skramla ihop lite likviditet för just denna typ av tillfälle. Men det gäller att inte bränna allt krut på en gång, för har vi riktig tur går börsen ner 30% till :) Om ni har några tips på bolag som är riktigt billiga i dagsläget får ni gärna skriva en kommentar!

8 kommentarer:

 1. Kan säkert bli ännu billigare, men SSAB handlas långt under eget kapital...

  SvaraRadera
 2. Oj vad snabbt det går när det väl sätter fart. Inte kul att se sin portfölj rasa men man får väl se det långsiktigt och om 10 år har man förhoppningsvis betydligt mer pengar än idag.

  SvaraRadera
 3. Securitas handlades för 54 kr under finanskrisen 2008. Idag fanns/finns köptillfällen på 49,20 kr. Som stinsen eller buffet brukar säga kan man köpa ett bolag med 50,60% rabatt så är de nöjda. Securitas handlades för 88 kr som mest i julas. 0,60x88 = 52,8 kr. 5,14% direktavkast, tryggt bolag i lågkonjunktur. Köpvärt?

  SvaraRadera
 4. Jag skulle gärna höra din åsikt om Autoliv.

  SvaraRadera
 5. Själv skulle jag gärna vilja höra lite mer om handelsbanken.

  SvaraRadera
 6. Astra Zeneca, Securitus och Skanska.Sedan 2000 hade de tre bolagen haft utdelningar varje år,och hade de haft vinst varje år förutom Skanska hade förlust 2002. Jag har inte kolla ROE, man jag tror att de senaste fem år är över 15%.

  SvaraRadera
 7. Mekonomen. Höga marginaler, hög ROE och ROCE, debt/total capital på under 0,5, hyfsad tillväxt, stark balansräkning som borgar för vidare utdelningar, en rätt så stark "moat", direktavkastning ca 5% och framförallt en stark och engagerad ägare i Ax:son Johnson. Prisvärt på 170 kr, som är nära årslägsta.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.