torsdag 21 juli 2011

Inköp Apple

Efter ett totalt misslyckande att förutspå hur snabbt utför det kunde gå för Nokia och mina aversioner mot tech-bolag, särskilt sådana med för stor kassa, kan det te sig konstigt att jag köpt en mindre post Apple. Men trots att jag lekt djävulens advokat med mig själv och målat upp skräckscenarion där Steve Jobs dör, Samsung släpper nya feta smartphones och diverse hemskheter så går det inte att förneka: Apple har ett helt otroligt momentum samtidigt som det värderas som vilket trist bolag som helst med medioker tillväxt. Även efter den senaste tidens uppgång är Apple billigt. Även om vinsten "endast" blir 5.5 usd/aktie nästa kvartal enligt Apples egen prognos så innebär det EPS på drygt 26 för räkenskapsåret 2011. Räknar man bort nettokassan på 81 från dagens pris på 387 ger det ett P/E på 11.7.

Jag är ödmjuk inför allt som kan inträffa i denna bransch och vet mycket väl att Apple så småningom kan bli omsprunget, men värderingen är helt enkelt för låg i förhållande till bolagets kvaliteter för att avstå köp. Jag köpte en mindre post i juni när kursen var 326 men jag kommer förmodligen handla mer om jag får lite mer pengar över. Dock ska jag hålla det under 10% av portföljen för att på så vis undvika risker som idag inte går att överblicka. Men jag är helt övertygad om att Apples tillväxt och dominans kommer att fortsätta i åtminstone ett par år till, men förmodligen mycket längre än så.

Vi får se hur mycket jag kommer skriva om Apple. Det står så oerhört mycket om bolaget på nätet att jag nog inte tillför så mycket. Min favoritblogg om Apple är Asymco och min bloggkollega Lou skriver mycket och bra om bolaget.

Jag väl medveten om att jag nu blir idiotförklarad av vissa som bestämt sig för att Apple omöjligt kan vara hållbart värd alla dessa miljarders miljarder dollar. Ni får jättegärna kommentera, men kom ihåg att jag läst och funderat kring de flesta invändningar mot Apple som investering. Och jag håller med om att det finns många risker och att Apple om 20 år mycket väl kan vara bortglömt. Men återigen: jag ser en fortsatt enorm tillväxt för Apple de kommande åren och en potential till total dominans i många år, samtidigt som värderingen är lägre än för majoriteten av mediokra bolag.

10 kommentarer:

 1. Tycker det är problematiskt att man inte delar ut pengar eller verkar ha några planer på att göra så. Moaten är tveksam och risken är att man använder kassan för att kriga med konkurrenterna genom diverse pengaslukande åtgärder.
  Skulle kännas bättre och mindre riskfyllt med en utdelningsplan.

  Finns det någon gräns för hur mycket pengar Jobs skulle vara beredd att slänga på ett drömprojekt? Jobs känns visionär och verkar vilja revolutionera. Inte säker på att detta går hand i hand med aktieägarnas intressen.

  Lou-länk? Är det någon investerings"sjukdom" den mannen inte har? Confirmation bias, glädje"kalkyler", hybris etc.

  Men som sagt. Apple ser mer och mer intressant ut.

  /JT

  SvaraRadera
 2. Nu börjar du yra iväg. Först bolån, husköp och nu Apple? Du får ta bort bilderna på Graham och Buffet.

  SvaraRadera
 3. @JT: Håller med om att det är en gåta vad man ska med kassan till - i värsta fall ryker den på något idiotprojekt, i bästa fall går den åt till ett eller flera bra projekt som genererar bra ROE, samtidigt ska man inte glömma att Apple fortätter generera 10mdr usd per kvartal i cash till kassan.. Angående Lou så får var och en tycka vad man vill om honom. Visst skriver han starkt och ibland provokativt, men han har i de allra flesta fall rätt i sak.

  @Tjänstemannen: Ok, jag säljer lägenheten och blir av med bolånen, flyttar familjen till en hyresrätt långt från stan och inväntar den oundvikliga fastighetskraschen och köper sedan mitt drömhus med cash. Och givetvis ska jag inte investera i några bolag med enorm tillväxt, massor med cash och lågt P/E, för det skulle väl Buffett eller Graham aldrig göra? Får jag behålla bilderna då?

  SvaraRadera
 4. Lycka till med Apple!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera
 5. Grattis Finanstankar till en om inte annat spännande investering! Kul att även värdeinvesterare som du börjar se storheten i vad som håller på att hända, trots att Apple inte delar ut...

  JT: "Moaten tveksam"? Varje Apple-kund genererar årligen återkommande intäkter på ca $150 enligt undersökningar jag sett. Om några år, beräknat på installerad bas så generar bara det $74 miljarder om året. Jag förmodar att större delen av det är Appar som inte går att föra över till några andra telefoner om man nu skulle få för sig att byta. Är inte det en moat så vette fan vad som är det?

  När det gäller kassan så finns det en trovärdig och intressant teori kring vad Apple gör med den på asymcos blogg (googla). I korthet går den ut på att Apple finansierar fabriker och produktionslinor hos sina komponentleverantörer för att de skall kunna "rampa upp" så fort som möjligt. I utbyte får de exklusivitet under en period. När den perioden går ut får de bra rabatt på komponenterna. Tycker jag låter som en rätt intressant strategi som bör ge god avkastning på investerat kapital och samtidigt en möjlighet att ha bättre marginaler än konkurrenterna den dag exklusivitetsavtalet går ut...

  Så länge Jobs lever kommer pengarna inte att användas till några galna inköp typ Facebook eller nåt. Såvida inte sjukdomen satt sig på hjärnan.

  SvaraRadera
 6. JT: Intressant förresten att du är kritisk till Lou. Med tanke på hur framgångsrik han verkar har varit med sina investeringar så undrar jag vad målet med ditt eventuella investerande är om det inte är att får bra avkastning?

  SvaraRadera
 7. Jag har inte någon större koll på hur hans investeringar har gått men de blogginlägg jag läst ger inget direkt förtroendeskapande intryck.

  Går man all-in på Swedbank vid ruinens brant och det hela slutar med ett lyckligt scenario får man givetvis fin avkastning i sin portfölj men att ta den typen av risker med sina pengar med endast magkänslan som stöd är inget jag hade varit beredd att göra.

  När det gäller att bedöma en bloggares skills anser jag att man bör vara ganska försiktig med utfallsbedömning och istället fokusera på hur resonemanget bakom en investering går.

  Lous resonemang bakom investeringar i Swb, Diamyd, BP etc etc är inte särskilt djuplodande utan brukar ha som utgångspunkt att han räknar in det mest positiva möjliga utfall som garanterat och sätter sedan dessa glädjesiffror i en högst ytlig, oftast inte relevant, beräkningsmodell.

  Jag är inte imponerad men det är samtidigt min högst subjektiva åsikt.

  SvaraRadera
 8. Anonym sa...
  ---Går man all-in på Swedbank vid ruinens brant och det hela slutar med ett lyckligt scenario får man givetvis fin avkastning i sin portfölj men att ta den typen av risker med sina pengar med endast magkänslan som stöd är inget jag hade varit beredd att göra.

  ----------------------------------------------
  Jag tror att hur man beräknar the Intrinsic Value när det gäller Swedbank! Lundaluppen har en ganska stor post i Swedbank också(13%!).Han är samtidigt en mycket nogrann värdesplacerare, oftas med otroligt bra analysen med bolagen han placerar!

  Finanstankars inlägg "Företagsvärdering" del 1 till del 7 är en bäst ex. när man analyserar ett företag. Jag saknar ord att beskriver, bara beundrar!

  chliu

  SvaraRadera
 9. "går all- in på Swedbank mitt under finanskrisen" Jag har inget emot saklig kritik, men detta är ett övertramp. Jag ägde inte ens Swedbank under finanskrisen! Jag började köpa i februari 2009 och Swedbank har aldrig varit varit mer än 46 % av min portfölj, vilket var långt efter jag köpte och pga att aktien stigit mycket kraftigt i värde! Mitt Boliden-innehav var större när jag köpt färdig Swedbank och jag ägde en rad andra aktier, snarare ångrar jag att jag inte sålde SSAB då is ölet för nu när det hjälpt mig att finansiera mina senare Apple-inköp, idag f.ö. 19 % av portföljen så ingen tror att kag gått all-in i Apple...

  SvaraRadera
 10. OK, såg att citatet inte var exak, så går det när man skriver i hängmattan... Judo helst framgår det tydligt av mina inlägg om Swedbank liksom portföljrapporeterna att jag absolut inte gick all-in i Swedbank, vilket jag f.ö. inte skulle göra i något företag.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.