torsdag 21 oktober 2010

Ännu fler affärer

Jag fortsätter med en tyvärr väldigt dålig uppdateringsfrekvens och brist på kvalitetsinlägg pga för mycket arbete, men kan kort berätta om de senaste affärerna som gjorts.

Jag har under oktober sålt Diageo, FastPartner, Lundbergs och Google och köpt H&M för pengarna. Google såldes efter att ha gett en fin avkastning på 25% på två månader . Vanligtvis brukar jag inte ägna mig åt korta affärer, men efter 25% uppgång nådde Google full värdering enligt alla mina mått på margin of safety, och risken i branschen gör att jag inte vill äga bolaget när det är fullvärderat. De övriga tre bolagen hade visserligen fortfarande en helt ok värdering vid försäljningstillfället trots generella uppgångar i fastighetsaktier på sistone, men när H&M tappade 7% på en dag kunde jag inte hålla mig från att skifta kapital från OK bolag med OK värdering till Fantastiskt bolag med OK värdering.

Nokia stiger idag rejält efter en ”vinstskräll”. Jag ska sätta mig och räkna lite mer på Nokia och fundera på vid vilket pris jag anser att bolaget är fullvärderat. Visserligen står Nokia endast för ca 5% av min portfölj, men som jag tidigare nämnt är jag inte helt bekväm med att äga ”tech stocks”.

Även Swedbank som jag sålde på 84 för ett par månader sedan visar styrka i dagens rapport och idag står pref-aktien i över 100. Jag grämer mig dock inte över försäljningen utan är glad att medbloggare som t.ex. Fundamentalanalysbloggen haft is i magen och tjänat på att följa sin tro. Dessutom gick pengarna från Swedbankförsäljningen till att köpa Bunge och Google som stigit 17% respektive 25% under perioden, så "skadan" är inte så stor. Dock är inte en kursuppgång på kort sikt facit på att man har rätt; som Graham så klokt påpekade: You are neither right nor wrong because the crowd disagrees with you. You are right because your data and reasoning are right. På 100kr tycker jag dock att Swedbank helt klart är fullvärderad med tanke på bankens mediokra ROE. Därmed inte sagt att aktien inte kan stiga ytterligare eller att banken kan bättra på sitt resultat ytterligare, men jag tycker att det är oerhört svårt att sia om hur bankernas vinster kommer att se ut om något år och därför avstår jag från att äga banker överhuvudtaget vid dagens värderingar. Men jag köper gärna in mig igen när nästa finanskris kommer.

Överlag är det svårt att hitta riktiga fynd för nyinvesteringar just nu, så min strategi de kommande veckorna eller månaderna är att fortsätta köpa H&M. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Alla tänkbara kvantitativa och kvalitativa kriterier man komma på gällande tillväxt, ägande, historik, lönsamhet, ägarvänlighet, risk, affärsmodell, etc, etc, etc – vad man än tittar på har H&M inga prickar i protokollet och utklassar dessutom vartenda bolag på börsen på de flesta punkter. Att kunna köpa ett sådant bolag till ett P/E på drygt 18 (justerat efter nettokassa) och en direktavkastning på över 4% är smått otroligt.

I övrigt planerar jag att lägga in Adsense på bloggen inom en snar framtid. Jag hoppas att det är ok med er läsare. Planen är inte främst att tjäna pengar, utan jag gör det mest för att jag är intresserad av att lära mig systemet och få en känsla för hur mycket reklam på nätet är värd. Förhoppningsvis kan den kunskapen ge nya insikter och idéer som bidrar till framgång i framtida investeringar och projekt.

2 kommentarer:

  1. Självklart unnar vi läsare dig lite reklamintäkter, det är väl det minsta vi kan göra för att få ta del av dina tankar. Men något som skulle vara spännande är om du öppet skulle kunna rapportera intäkterna.

    SvaraRadera
  2. Klart du ska köra Adsense. Min ger kanske 100 kr/månad - mer när jag skriver mer såklart. Men jag har försökt köra med en ganska diskret annonsering.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.