torsdag 12 augusti 2010

Sommarens affärer

Jag har inte dött, bara vilat upp mig lite.

Som jag tidigare skrivit har jag tänkt börja skriva lite mer om vilka affärer jag gör och hur min portfölj ser ut. Jag har fortfarande dock inte lyckats sammanställa någon bra tabell eller liknande över portföljen, men jag kan ju lika gärna inleda med att skriva vilka affärer jag gjort på sistone.

Eftersom sommaren går hand i hand med kraftigt minskade kassaflöden privatekonomiskt så har jag känt mig tvungen att sälja lite aktier för att kunna köpa nya bolag som jag fått upp ögonen för.

Jag har sålt en del Swedbank som jag visserligen tycker fortfarande är undervärderat, men som börjar närma sig full värdering (som jag ser som ca 100-110kr) Swedbankposten var en så pass stor del av portföljen så jag sålde en del med gott samvete och en vinst på ca 150%.

Jag har även sålt en del Beijer Alma som jag ser som fullvärderat och som gått upp drygt 40% från min köpkurs på 79kr. Jag behåller dock en del eftersom det är ett kanonbolag med bra vinsttillväxt, egen nisch, bra direktavkastning och inga skulder.

För pengarna har jag köpt två nya bolag. Det ena heter Bunge och säljs till 0.7ggr eget kapital och är skuldfritt. Det är ett bolag med ganska låg lönsamhet, men det tjänar pengar och bör absolut handlas till åtminstone 1ggr eget kapital. Uppsida på drygt 40% alltså. Känns skönt att kunna göra en klassisk Graham-investering och köpa bolag under eget kapital.

Det andra bolaget är något jag aldrig någonsin trodde jag skulle köpa. Ni känner säkert till det: Google. Jag har aldrig ens tittat på Google dels för att jag antagit att det bör vara riktigt högt värderat, dels pga att det rör sig så otroligt snabbt i internetbranschen, vilket gör det i princip omöjligt att analysera internetbolag. '

En hel del talar alltså emot att köpa Google. Det är klart att bolaget tappat ledningen vad gäller innovationskraft och blivit lite institutionaliserat. Det är bara försäljningar på insiderlistorna och de senaste grejerna Google satsat på har floppat (t.ex. Buzz och Wave). Det finns även risk att man i sin vilja att ta en del av social networking-kakan köper på sig en massa dyra bolag som man sedan lägger ner och därmed förstör aktieägarvärde. Det finns även risk att Google knappt finns längre om något år - allt kan ju hända på internet.

Men faktum är också att Google totalt kontrollerar sökmarknaden och tjänar helt enorma pengar på detta. Man har också gjort bra framsteg mot att bli ledande på mjukvara för mobilmarknaden. Bolaget har fantastiska marginaler, kassaflöden, avkastning på eget kapital och en enorm kassa. Allt talar för att marknaden för annonser på internet bara kommer att växa och växa de kommande åren eftersom man tydligt kan mäta (och ta betalt) för resultaten av annonseringen - och Google äger denna marknad. Värderingen då? Faktiskt inte så pjåkig. Det är ju ganska omöjligt att i detalj börja försöka analysera Googles framtida vinster, så jag citerar Glenn Greenberg, en otrolig värdeinvesterare som äger en koncentrerad portfölj likt Buffett, och som nyligen köpte Google:

I do not think you can get great precision around Google. They own the search market with staggering market shares. I think you have to start out by saying, how is it priced? It is generating about $30/share of free cash flow this year and $34 next year. At the end of 2010 it will be sitting on $100/share of cash, as long as they don’t spend it all on high-price acquisitions. Thus, at $540, you are paying $440 for $34 of free cash flow in 2011, an 8% yield. That seems really cheap.


Google står nu i $493, vilket gör den ännu billigare än i exemplet ovan. Vi får se hur det går, men jag lärde mig i alla fall av mina Nokia-köp att inte köpa allt för mycket på en gång. Om Google faller har jag utrymme att köpa mer.

6 kommentarer:

 1. Tänk på att facebook har på allvar börjat konkurrera som startsida på nätet och även att söka information därifrån. Finns vissa som tror att facebook snart kommer att börja ta marknadaandelar på sök....

  SvaraRadera
 2. Hej. Jag har en fråga ang Swedbank. Här är lite text saxat från en ca 2v gammal analys av Swedbank:

  ”Räknat på vår vinstprognos för 2011 handlas Swedbank idag till P/E 10,5 och för 2012 till 8. Detta innebär en rabatt mot de nordiska konkurrenterna som handlas till i genomsnitt av P/E 10,7 för 2011 och 9 för 2012. Bolagets värdering i relation till eget kapital exklusive immateriella tillgångar (P/TBV) är cirka 1,1 för 2011 och 1,0 för 2012. Motsvarande för konkurrenterna är 1,2 för 2011 respektive 1,1 för 2012. Värt att nämna är att bolagets 10-åriga snitt är 1,9.”

  För några år sedan var kursen uppe över 200 (omräknat till dagens aktie). Så då är min fråga; hur kom du fram till att full värdering är ca 100-110kr?

  Mvh
  /Danne

  SvaraRadera
 3. Bunge är ett av de tio största bolagen i nån av Skagens fonder.

  /Starvid

  SvaraRadera
 4. Daniel: Såhär har jag räknat: Sweds resultat 2009 innan kreditföluster var 16.6mdr (ungefär samma som året innan). Dra bort 30% för skatt och normala kreditförluster så har du kvar 11.6mdr efter kreditförluster och skatt. Med ca 1.2mdr aktier blir detta 9.7kr per aktie. Vid P/E 10 är alltså Sweds fair value 97kr, och vid P/E 12 (som man kan räkna med när det är bättre tider) är det 116.

  Jag vågar inte spekulera i vilka vinster man gör 2011 och 2012 med tanke på alla osäkerheter som finns, så jag går på historiska vinster och värderar enligt vad jag anser vara ett rimligt P/E för en ok bank. Ett P/B på 1.9 som nämns ovan känns väldigt högt för en bank som inte har speciellt hög avkastning på eget kapital så jag skulle aldrig sätta en målkurs så högt. Möjligen kan värderingen nå upp dit om det blir några riktigt goda banking-år som 2006-2007 och optimismen är hög, men jag skulle nog ha sålt långt innan en sådan värdering.

  Arvid: Jag fick faktiskt idén genom att läsa Labruscas juni-rapport över sina innehav. Labrusca är som du kanske vet Filip Weintraubs nya fond, och det känns ju rimligt att han tänker ungefär likadant som folket på Skagen. Generellt så är det alltid en idé att kolla genom värdeinriktade fonders innehav och sedan göra sin egen analys. Man slipper betala förvaltaravgifter och kan välja de bolag man fastnar för!

  SvaraRadera
 5. Äger också Google. Motiveringen för egen del var att de redan gör bra med pengar(kassaflöde...) och att jag tror att annonsering på nätet/mobilt(Android är välpositionerat) kommer att öka i både volym och pris. Priserna sätts ofta genom budgivning och desto fler som är med och bjuder desto dyrare brukar det bli.

  + Starkt varumärke (http://www.millwardbrown.com/Sites/mbOptimor/Ideas/BrandZTop100/BrandZTop100.aspx)

  + Några av deras "mindre" satsningar/uppköp av intressanta, t.ex. Postini som också är en duktig generator av kassaflöde. För att inte nämna Google Apps.

  SvaraRadera
 6. För att spekulera lite fritt om framtiden också så kan Google mycket väl utvecklas till ett solitt utdelningscase. Kombinationen god avkastning på eget kapital och starkt operativt kassaflöde brukar kunna vara bra grund för det. Än så länge finns det så mycket där ute som Google kan köpa upp och förändla men om några år tror jag att det kommer vara så pass mycket färre sådana möjligheter så då kan de gott och väl börja dela ut en del. Men som sagt... det där va endast spekulation.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.