tisdag 27 augusti 2013

Inköp Swedol, NIBE & McDonald's

Under våren har jag som jag tidigare skrivit köpt på mig Swedol motsvarande 4% av portföljen till en snittkurs på 19.05 inkl courtage. Resonemanget är att Swedol är i en rejäl svacka som inte är företagsspecifik utan handlar om branschen som helhet. Detta har dragit ner vinsten men utan risk för förluster eller nyemission. Bolaget har verkligen varit duktiga på att parera den sämre försäljningen med lägre kapitalbindning och ett bättre kassaflöde. När vinsten vänder upp kommer saker hända med aktien. Dock var det för mig en total överraskning att VD lämnade bolaget under sommaren. Återstår att se vad anledningen var samt vad nya VDn går för.

Precis innan semestern började jag även köpa NIBE och hann med ett köp på kurs 104. "Tyvärr" släppte bolaget en Q2 som Mr Market tyckte om och aktien är i skrivande stund uppe i 122. Min smärtgräns ligger kring 115 så om aktien går ner igen blir det fler köp. Annars får jag nöja mig med att Nibe står för mindre än 1% av portföljen.

Jag hade även tankar på att öka i Beijer Alma innan sommaren när aktien stod runt 130kr, men även där drog det iväg under sommaren så det blev inget. För tillfället motsvarar mitt Beijer Alma-innehav 5% av portföljen med snittkurs 115.

Det senaste köpet blev faktiskt McDonalds förra veckan. Jag har väldigt länge suktat efter att äga detta bolag baserat på sin enorma franchise. Varenda gång jag går förbi en McDonalds, oavsett om det är i Stockholm eller London eller i en Östeuropeisk småstad och ser köerna med hungriga gäster och den billiga arbetskraften i kassorna får jag dollartecken i ögonen :)
Det är tyvärr inte en jättebillig aktie och man kan inte heller vänta sig någon superavkastning med tanke på att det redan finns 35000 restauranger världen runt, men på 95 USD får man ändå en direktavkastning på 3.2% som kan väntas växa med uppemot 7% per år som en kombination av försäljningstillväxt och återköp. Detta är varken dyrt eller billigt med historiska mått mätt, men en säker placering till ett ok pris på en i övrigt högt värderad marknad. MCD har höjt utdelningarna i snart 40 år i rad och utdelningsandelen är på intet sätt ansträngd. Här finns en bra analys av MCD för den som är intresserad att läsa vidare.

I övrigt inget nytt, kämpar på med att försöka hitta undervärderade bolag men det är i princip omöjligt i dagens marknad. Istället blir det förmodligen fortsatta köp av defensiva och säkra utdelare som MCD till en ok värdering.

3 kommentarer:

 1. Då har du samma problem som jag. Känns lite olustigt att ösa in pengar på marknaden just nu. Speciellt med all tapering m.m. Så vad gör man?

  Avvaktar och amorterar lite på lånen emellanåt. Det är allt.

  Frågan är då när man skall våga sig in på börsen igen.

  SvaraRadera
 2. alltid kul att läsa dina inlägg. Tack så hjärtligt.

  SvaraRadera
 3. Skriv mer, tycker om dina inlägg.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.