tisdag 7 augusti 2012

Stiltje

Som ni märkt har det varit ganska dött här på bloggen på sistone. Det är främst av två anledningar:

1. Generell sommarledighet/lathet
2. Har gjort en ganska stor fastighetsaffär (åtminstone stor relativt min övriga ekonomi) vilket omöjliggör nysparande i aktier under resten av året. Pengarna behövs för att återuppbygga en cash-buffert.

Jag har dock nått årets sparmål i aktier och även om det finns lockande köp på börsen så är de turligtvis inte lockande nog för att få mig att avvika från min plan att spara cash resten av året.

Bolag jag skulle köpa idag till dagens priser om jag hade cash, i fallande ordning från mest värde kontra värdering till lägst:

 1. Bilia. Ja de kommer visa några dåliga kvartal och kortsiktiga Mr Market kan handla ner aktien ytterligare, men balansräkningen är helt annorlunda idag än den var 2008 och man klarar utan problem en längre lågkonjunktur på bilar och service. Bilias "problem" är så cykliska de bara kan bli och några strukturella problem föreligger inte. Folk kommer inte sluta byta bil och genomföra service på sina bilar. De skjuter upp det vilket ger en rejäl rekyl i både intäkter och vinst och aktiepris så småningom. Dessutom är Bilia duktiga på att anpassa kostnaderna till en sämre konjunktur. CFO fyllde precis på sitt eget innehav med 3000 aktier och Qviberg köpte friskt i våras kring 90kr. Även VD ökade förra veckan sitt innehav från 5000 till 6500 aktier. Dessutom köper bolaget tillbaka egna aktier. Ledning och styrelse vet att 80kr är galet billigt. Mr Market tror sig veta bättre..
 2. Avanza. Se tidigare inlägg här och här.
 3. Fenix Outdoor. Se tidigare inlägg här samt en bra analys av AnotherValueInvestor här.
 4. Apple. 12 september kommer man introducera iPhone 5 (eller "nya iPhone" som den kanske kommer heta) samt eventuellt även en iPad på 7.85 tum som kostar 250-300 USD. Förvänta er därmed fortsatt hög tillväxt och en aktie som bör växa i takt med EPS om inte mer. Senaste kvartalets EPS-tillväxt på 20% var en besvikelse. Mr Market fick en kort chock men verkade snabbt inse att ett bolag som under ett dåligt kvartal växer med 20% kanske ändå är värt P/E 12 på senaste 12 månaders vinst ex cash.
Inte helt öväntat ingår alla bolagen ovan i min portfölj. Egentligen står nog Apple högre upp i listan, men personligen skulle jag i dagsläget öka mer i de övriga bolagen för att balansera portföljen mer.

H&M som fortfarande är mitt största innehav är i dagsläget inte särskilt billigt. Som vanligt är det knappast en dålig affär att köpa H&M på sikt så länge det inte är tokövervärderat, men aktierna ovan ger i nuläget mer värde för priset.

Beijer Alma som ingår i portföljen vågar jag inte uttala mig om i dagsläget innan Q2-rapporten kommer nästa vecka.

För att hålla lite liv i bloggen kanske jag skriver lite kortare inlägg och observationer framöver. För er som inte redan gör det: prenumerera via RSS så slipper ni hålla på och surfa runt på olika bloggar och kolla om de är uppdaterade eller inte. För er med lyckan att äga en iPad rekommenderar jag starkt Reeder. Prenumererar själv på ca 100 bloggar och nyhetssiter via RSS genom mitt Google-konto och avjnuter dessa feeds med för mig relevant info genom Reeder. Detta är en obegränsat bättre användarupplevelse med obegränsat mer relevant information jämfört med skräpsiter som di.se.

5 kommentarer:

 1. Intressant vad gäller Bilia. Kan man resonera på liknande sätt vad gäller Mekonomen tror du? Känns Bilia intressantare vid en jämförelse tycker du?

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat har jag ingen koll alls på mekonomen. Vill minnas att jag tittade på dem för ett par år sedan men avfärdade dem då, men minns inte varför. Sorry!

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka till bloggen får man väl säga. Roligt att höra att Du tyckte om Fenix-analysen.

  I mångt och mycket delar jag i vanlig ordning Dina slutsatser.

  Jag minns att Du i slutet av maj skrev att Du köpt Bilia för 94 kr. Förra veckan när aktien dippade under 80 kr satte jag mig och gjorde en femtimmarsanalys av bolaget med många spännande lärdomar som följd. Slutsatsen blev dock att inte investera i bolaget. Jag beräknade att en "normalvinst" borde ligga runt 10,1 kr och att man nu kan köpa aktien med drygt tio procents margin of safety i förhållande till historisk värdering. Jag skulle inte köpa Bilia för att bli långsiktig ägare, utan (i likhet med Dig) för att vänta in nästa "bra år" med vinst runt 15-16 kr och därmed kunna sälja till +50 procents avkastning. Jag tror dock inte Bilia kommer se något rekordår utan att det också blir en allmän uppryckning i ekonomin (vilket sannolikt får till följd att verkstad i allmänhet kommer att följa med upp). Bilia hade t.ex. sin senaste peak i början av 2011 vilket var ungefär samtidigt som Beijer Alma låg runt P/E 17. Med detta sagt tror jag Du sannolikt kommer göra en bra affär, men under nuvarande förhållanden vill jag inte avvika från mina långsiktiga favoriter i allmänhet och i detta fall Beijer Alma i synnerhet. Jag vill ej heller riskera att "bli fast" för länge i ett bolag jag egentligen inte vill äga. Mina "Bilia-slantar" hamnar tills vidare i Beijer Alma.

  I övrigt håller jag med avseende Apple, HM, Fenix och Avanza.

  Både Fenix och Beijer rapporterar på torsdag nästa vecka, det ska bli mycket spännande att läsa hur den senaste utvecklingen artat sig.

  /AVI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för din feedback AVI!

   Även jag räknar med drygt 10kr som normalvinst för Bilia, men till skillnad från dig (och vad jag normalt gör) så resonerade jag inte kring vad en normal värdering är, utan tänkte som så att man lätt kan dela ut 50% av vinsten, vilket på kurs 80-100 ger P/E på 8-10 och direktavkastning på 5-6%. Detta är helt enkelt en attraktiv värdering för ett bolag som visserligen är väldigt cykliskt och har låga marginaler, men som konsekvent kan tjäna pengar, dela ut pengar och återköpa aktier. Jag ser en eventuell överoptimism under goda år hos Mr Market mer som en bonus än något som måste hända för att jag ska få en ok avkastning. Nu är jag dock hyfsat säker på att det kommer komma ett tillfälle inom säg en femårsperiod då Mr Market återigen älskar Bilia och värderar det för högt och då passar jag väl på att plocka ut min bonus och få mer än en ok avkastning :)

   Jag glömde nämna i inlägget att jag dubblade mitt Bilia-innehav på drygt 79kr häromdagen genom att sälja en minimal mängd H&M. Bilia är dock endast 1.5% av min portfölj så det är knappt värt att ens lägga denna tid på att skriva om det :)

   Radera
 4. Tack för en intressant blogg. Jag uppskattade dina inlägg om Företgsvärdering som jag fann mycket informativa. Ett problem jag stött på dock är att det tar mycket tid att hitta historiska data för företag. Var kan man finna sådana data och kanske även för förteag noterade på utländska marknader som t.ex OSEBX, Nasdaq och NYSE ?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.