onsdag 30 november 2011

Gott nytt H&M-år!


Idag är sista dagen på ett ganska tufft år för oss H&M-ägare (H&Ms räkenskapsår slutar 30 november). Det har framförallt krävts tålamod, och tålamod är som bekant en av de viktigare egenskaper en värdeinvesterare bör ha så att man kan sitta still och inte lockas att sälja sina aktier för billigt när allting verkar gå emot en. Jag får villigt erkänna att jag ofta är lite för optimistisk och lite för otålig när det gäller mina innehav. Jag kände till H&Ms problem redan för ett år sedan men trodde inte att det skulle vara riktigt så illa som det blev, med en vinst som ser ut att sjunka uppemot 15% i år jämfört med 2010. Där hade kanske pessimistiske Mr. Market mer rätt än jag, även om jag inte riktigt tror att han kunde förutspå den varma hösten, eurokrisen och annat smått och gott som drabbat hela retail-branschen. Men långsiktigt tror jag att jag får rätt i att 2011 var ett bra år att köpa H&M. Aktien var historiskt billig och bolaget har stärkt sina positioner under året, och det går faktiskt ingen nöd på oss aktieägare. Det blir nog en fin utdelning även i år utan att H&M behöver offra sin kassa. H&M tjänar fortfarande bra med pengar trots att allt gått emot dem med växelkurser, råvarupriser, leverantörskapacitet, minskad efterfrågan hos konsumenter, etc. De flesta bolag som drabbas av denna typ av problem på alla fronter gör förluster och tvingas till antingen ökad belåning eller nyemissioner som späder ut framtida vinster. Att H&Ms vinst sjunker med "endast" 10-15% visar på bolagets styrka. Och vi som köpt H&M i intervallet 180-240kr det senaste året har ändå klarat oss bättre än index, vilket ju ger lite plåster på såren och gör det lättare att behålla sitt tålamod.

Blickar vi framåt så bör 2012 bli ett bättre år för H&M. De flesta konkurrenter lär ha minskat sina inköp inför 2012 med tanke på den låga efterfrågan och höga lagernivåer. Detta kommer ha flera positiva effekter för H&M. Dels kommer det minska prisnedsättningar generellt i klädbranschen eftersom man inte behöver sälja av lager i samma utsträckning som idag, vilket leder till att H&Ms kunderbjudande blir tydligare. H&M har ju lyckats ta marknadsandelar 2011 med sina normala priser och ganska modesta rea-aktiviteter, trots att konkurrenterna haft reor non-stop. Om det blir färre reor 2012 blir alltså H&Ms prisnivå relativt sett ännu attraktivare än 2011. Eftersom detta är en global företeelse bör minskade inköp även leda till ökad kapacitet hos leverantörerna. Lägre bomullspriser och transportkostnader har redan börjat skönjas som ett resultat av lågkonjunkturen och ökad produktion av bomull pga tidigare höga bomullspriser. Allt detta bör leda till bättre marginaler för H&M. Valutor vill jag inte spekulera i, men eftersom valutor är ett nollsummespel så kan en negativ utveckling inte pågå i all evighet.

Givetvis kan även 2012 bli ett trist år för H&M om konjunkturen blir riktigt dålig, reorna fortsätter och ovanstående utveckling dröjer. Då är det bara att behålla sitt tålamod. Man ska aldrig glömma det långsiktiga caset för H&M: En affärsmodell för lönsam tillväxt som fungerat i decennier och kommer fortsätta fungera i många år framöver. Detta med en fantastisk ägare/ledning, en rejäl nettokassa och bra utdelningar. Till dagens kurs 214 kronor är H&M fortfarande ett  bra köp med en direktavkastning på 4.5%, även om jag personligen har ögonen på annat just nu pga mitt redan stora H&M-innehav och attraktiva värderingar på andra bolag.

Skål för H&M!

5 kommentarer:

 1. Skål och gott nytt H&M år! :)

  SvaraRadera
 2. vilka bolag har du ögongen på ?

  SvaraRadera
 3. @Anonym: Före gårdagens tokrusning hade jag ögonen på SHB, men annars ligger fler köp i Beijer Alma samt Fenix Outdoor närmast till hands. Köpte en bunt Beijer Alma för 110kr förra veckan.

  SvaraRadera
 4. Jag tackar Mr Market för att han vid upprepade tillfällen har sålt H&M för under 220 till mig:) Älskar när kvalitetsbolag säljs på REA pga solklart tillfälliga orsaker.

  SvaraRadera
 5. Ja, jag håller med er - Gott nytt HM-år kamrater!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.