onsdag 25 maj 2011

H&M-rean slut för denna gång?

Förra inlägget genererade många bra kommentarer. Tack alla läsare!

Mina tankar och sparpengar kommer fortsätta bindas av vårt planerade husköp under de kommande månaderna så det blir nog tyvärr inte så många inspirerade inlägg i bloggen, men jag ska försöka hitta på något intressant att skriva om. Det trista är att jag inte kommer ha någon krigskassa att köpa för om det blir en större börsnedgång det kommande året. Likt Buffett vill jag inte ägna mig åt att förutspå marknaden, men likt Lundaluppen och Zed så kan jag inte undvika att tycka att värderingarna är höga, och att investeringsklockan klämtat 1.

Angående mitt kära H&M så verkar det som att rabatten jag skrivit om i ett antal inlägg de senaste månaderna är över för denna gång. Enligt H&M börjar kapaciteten att öka hos leverantörerna och vi vet att bomullspriserna gått ned en del. Lägg till att kronan inte kan förstärkas mycket mer och att det verkar som att H&M lyckats knipa en del marknadsandelar givet deras senaste försäljningssiffror så kommer många faktorer att tala för H&M den kommande tiden. Det är dock en tidslagg på ett par kvartal innan alla faktorer börjar visa sig på nedersta raden, men redan nu har Mr. Market förstått att botten har nåtts och ljusare tider väntar, och därmed värderat upp H&M.

Den korta period som det fanns en rabatt i H&M-aktien gav alltså ett gyllene tillfälle för långsiktiga investerare att bli ägare till börsens bästa bolag till en bra värdering, och som ofta är fallet med värdeinvesteringar har man redan belönats med en rejäl uppgång på kort tid eftersom Mr. Markets oro för fler kortsiktiga problem minskat. Som jag skrivit tidigare anser jag att H&M är köpvärd upp till 240kr, vilket motsvarar P/E 20 justerat för nettokassa på årets vinst. Egentligen är H&M köpvärd även till högre priser och givetvis tror jag att man på sikt kommer göra en bra affär även om man köper för 260kr, men jag har P/E 20 som ett slags moraliskt tak för vad jag själv är villig att betala för ett bolag, och dessutom brukar det från tid till annan finnas tillfällen att köpa H&M för denna värdering eller lägre. Vid dagens kurs 233kr är H&M alltså inte något brakfynd, men väl värd ett köp, speciellt i denna tid av generellt höga värderingar trots allt blekare utsikter för realekonomin. Det fina med H&M är att skuldkriser och lågkonjunkturer betyder att vinstökningen stannar av ett tag, medan det för cykliska bolag innebär förluster och risk för nyemissioner. Jag ser fram emot att läsa fler bra inlägg om H&M från min populäre bloggkollega 4020, som inlett en mer frekvent bevakning av bolaget!

2 kommentarer:

  1. Lycka till med husköpet. Vad tycker du om övriga kläder på börsen, såsom Fenix Outdoor exempelvis. Är dessa mediokra bolag till fantastiska priser, medan HM är ett fantastiskt bolag till mediokert pris?

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Just Fenix nosade jag på för ett par år sedan när aktien stod i 75kr och ångrar förstås idag att jag inte köpte på mig en del, men tyckte bolaget hade lite för liten storlek och dålig informationsgivning för att jag skulle förstå mig på verksamheten tillräckligt bra och känna mig trygg med ett köp. Många faktorer talar för Fenix - familjeföretag liksom H&M, en lönsam nisch som man kan växa i, stark balansräkning. Men samtidigt tycker jag inte om strategin att växa genom förvärv vilket äter upp allt kassaflöde. Jag tror Fenix kommer fortsätta växa på bra och aktien ser ganska attraktiv ut vid dagens värdering, men själv passar jag och betalar hellre mer för H&M som jag är helt övertygad kommer fortsätta växa i en bra takt i många år av egen kraft.

    MQ som jag varnade om vid IPOn ser väldigt billig ut och kan bli en riktigt bra investering om bolaget lyckas få en bra lönsamhet och växa utanför sverige. Men samtidigt är det alldeles för osäkert hur det kommer gå - Clas Ohlson är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att gå in på nya marknader även för ett bolag som är mycket populärt på sin hemmamarknad , och Hemtex är ett bra exempel på hur man kan köra en etablerad verksamhet i botten med fel ledning och beslut. Så att köpa MQ är ett bet på att en ny VD tar rätt beslut, och eftersom vi inte ens vet vem denna VD blir så skulle inte jag köpa.

    Kappahl har jag nämnt förut att jag aldrig skulle köpa. Värdelöst varumärke, enorm skuldsättning, krympande vinster. Kappahl grundades 1952 med affärsidén "God kvalitet till lågt pris" och har idag 360 butiker i 5 länder. H&M grundades bara 5 år tidigare med affärsidén "mode och kvalitet till bästa pris" och har idag närmare 2300 butiker i 40 länder. Jag väljer att lita mer på 60 års historisk performance som en indikator för framtiden än på en massa vackra ord från VD.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.