fredag 29 april 2011

H&M: Återinvestering, fältstudie och intervju med VD

Idag är det X-dag för H&M, dvs aktien handlas utan rätt till utdelningen som kommer nästa vecka, vilket förstås skickade ner aktien med ca 9.5kr, motsvarande utdelningen. Jag passade på att köpa för motsvarande vad jag kommer få i utdelning på kurs 211.7. Jag passade även på att fira årets utdelning genom att göra en fältstudie under lunchen i ett soligt Stockholm vid H&M-butikerna kring Drottninggatan och det var fullt som vanligt. Tittade in hos lite konkurrenter och även hos Zara var det ganska bra tryck, men sämre på MQ. MQ hade dessutom ganska mycket på 50% rea. Även H&M har en del på "mid-season sale" men såvitt jag kan se är det osålda delar av höstkollektionen man rear ut.

Jag jämförde lite priser och generellt känns det som att Zara är några tior dyrare per plagg. På H&M kostar nästan allting 49, 99, 149, 199, 249, 299 osv. Zara har lite mer spridning på priserna. Gick även in i en stor Esprit-butik mittemot PUB som känns som någon sorts flagship-store för märket. Den var i princip tom, vilket inte förvånar eftersom man går in genom en liten ingång och sedan måste man åka upp för 3 olika rulltrappor för att komma in. Esprits butik i Gallerian har ungefär samma system. Det som slog mig var att H&M aldrig skulle ta ett sådant läge, hur billigt de än kunde få det. Säljer man kläder i butik måste butiken bjuda in förbipasserande att kliva in - även de som inte planerat köpa någonting. Ju fler som går in, desto fler handlar, särskilt när allt känns otroligt billigt.

För intresserade kan jag tipsa om en intervju i senaste DN Söndag med Karl-Johan Persson, något som inte är så vanligt. Han känns som en väldigt sympatisk person med en liknande filosofi kring pengar, skatter, välgörenhet och barnuppfostran som Warren Buffett.

Trevlig helg!

3 kommentarer:

 1. Tack för intervjutipset!

  /MT

  SvaraRadera
 2. Bomullspriset fortsätter falla (som väntat)

  Brittiska konkurrenten Next visade starka försäljningssiffror vilket pressade upp HM fint..

  Vi går (som väntat) mot ljusa tider...

  SvaraRadera
 3. Har jag missat något eller har vår vän Persson tankat ytterligare aktier i HM....??

  3e och 5e maj... :D

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.