onsdag 10 november 2010

Ta rygg på Weintraub

En av få, om inte den enda, svenska förvaltare som är någorlunda inriktad mot värdeinvesteringar är Filip Weintraub. Efter att i väldigt många år framgångsrikt förvaltat Skagen Global och blivit ganska rik på kuppen har han sedan ett halvår en egen fond som heter Labrusca. Det som gör Labrusca ganska unikt bland svenska fonder är att Weintraub investerat i princip alla sina egna pengar i fonden och lever därmed efter mottot "put your money where your mouth is". All retorik kring fonden baserar sig på att förvaltarna ser fondandelsägarna som långsiktiga partners, precis som t.ex. Graham gjorde på sin tid eller som Buffett alltid gjort, först inom Buffett partnership och sedan genom Berskhire Hathaway. I Labruscas fall marknadsför man sig dock mot småsparare via t.ex. Nordnet, vilket inte riktigt rimmar med retoriken.

Nu ska jag dock inte skriva så mycket mer om Weintraub eller om fonden, utan tipsa om de månadsrapporter samt lite längre halvårsrapporter fonden publicerar på sin hemsida. Genom att läsa vilka innehav fonden har samt hur förvaltarna resonerar får vi "amatör"-investerare helt gratis en massa konkreta uppslag som vi sedan själva kan analysera vidare och avgöra huruvida vi vill investera eller inte i varje enskilt bolag. Jag skulle säga att detta ger det bästa av två världar: du får själv välja vilka bolag du vill äga och du slipper betala avgifter till förvaltaren.

Det kanske känns lite som att snylta, men så länge fonden publicerar sina brev för alla att läsa är det bara att tacka och ta emot. Även om jag har mycket stort förtroende för herr Weintraubs förmåga som investerare skulle jag själv inte investera i fonden dels pga de väldigt höga avgifterna, dels pga att jag inte riktigt förstår resonemanget bakom vissa av fondens investeringar, exempelvis Eniro. Därför passar det mig utmärkt att kunna följa vilka investeringar fonden gör och sedan välja ut det jag själv fastnar för. Det var t.ex. tack vare dessa rapporter som jag fick upp ögonen för Bunge och gjorde efter en egen analys en investering i slutet av sommaren.

Detta upplägg kan förstås genomföras med andra förvaltare man beundrar som lägger ut rapporter till allmänhetens beskådan. Jag har börjat sålla bland vissa amerikanska förvaltare som profilerar sig som värdeinvesterare, men hittills inte hittat någon jag fastnat för. Jag mottager tacksamt tips om någon läsare känner till svenska eller utländska förvaltare med rätt filosofi som publicerar sina rapporter!

Ps. Ni kan hitta scannade kopior av originalbreven 1959-1969 för Buffett Partnership här.

6 kommentarer:

 1. Jag kan tycka att det är märkligt att han enbart hittar Eniro och Niscayah på den svenska börsen, vilken inhyser några av världens mest välskötta kvalitetsbolag.

  SvaraRadera
 2. En av kollegorna som driver fonden, Jonas Edholm, figurerar på Stureplan. Hur ska detta tas? Att deras förvaltningsavgift är så pass hög att han tjänar storkovan, eller att han tror så mycket på sina investeringar i fonden (om han har några?) att han kan leva lyxliv?
  Efter en snabb googling, utan att gå in på länkarna, verkar inte denna Stureplansprofil vara erfaren av fondförvaltning.

  Omid Gholamifar och Fredrik Astrup är tidigare medarbetare i Skagen Global.

  Är Jonas en spoling som kommit in i gänget tack vare kontakter, är han en polare eller har han gedigen kunskap som han nu ska få använda?

  SvaraRadera
 3. Efter en snabb räkning:

  186 000 000 EUR är investerat i fonden. Avgiften ligger ligger på 1,25% (för retail) + ,25% =1,5%.
  186000000x0,015 = 2790000 €
  2790000/4 = 697 500 € / per person.

  Vad kan det kosta att driva fonden? Kanske 150 000€/person

  547 500 € för att förvalta en fond verkar inte så tokigt. Har jag räknat fel någonstans? Jonas Edhlom behöver nog inte investera för att drälla på Stureplan..

  SvaraRadera
 4. Ja det är inte en hemlighet att man kan tjäna ganska stora pengar på att förvalta en fond. Om man jämför med God Fond, som kör med ganska öppna kort, så tar de en avgift på 0.85% och har en kritisk massa på 500mkr för att gå med vinst. De investerar dessutom endast själva i fonder, så 0.85% inkluderar dessa fonders avgifter också.

  Men det är performance feen som gjort hedgefondförvaltare till de högst betalda personerna i världen. I Labruscas fall tar man 20% av den avkastning man lyckas skapa utöver stibor 3m, så det är bara att räkna på fondbolagets vinster baserat på olika stibor och årliga avkastningar. Tips: idag är stibor 1.5% och S&P 500 har avkastat i snitt 8.8% per år de senaste dryga 100 åren..

  Jag vågar inte spekulera kring kompetensen hos övriga i Labrusca-teamet, men gissningsvis tillför de alla något - om inte analyskapacitet så kanske bra kontakter, säljförmåga eller något annat som kan vara värdefullt. Det är ju gammal Skagen-tradition att kalla alla för förvaltare, trots att vissa har som jobb att bara sälja fonderna utan att någonsin ha analyserat ett bolag i sitt liv.

  SvaraRadera
 5. 20% är en fin siffra om deras fond lyckas bra.. Jag tycker att den enda pålitliga i teamet verkar vara Omid, jag kan låta fördomsfull, men hans namn och utseende gör att han inte vill förstöra för sig i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Vill minnas att jag läste att förvaltarna investerade allt sitt likvida kapital i fonderna, inte alla sina pengar. Inte riktigt samma sak...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.