torsdag 24 januari 2013

Apple Q1 2013

Jag känner inte att jag har några unika insikter att tillföra etern gällande Apples Q1-siffror, men mina spontana reaktioner efter att ha lyssnat på Tim Cook och Peter Oppenheimers Q&A med analytiker:

Positivt:

  • Fortsatt fin tillväxt, även om den är avtagande
  • Man fortsätter ta marknadsandelar både inom mobila enheter och datorer
  • Det är fortsatt tillverkningen som är flaskhalsen för tillväxten snarare än efterfrågan
  • Kina ser ut att kunna bli en enorm marknad de kommande åren
  • Enormt kassaflöde som vanligt
Negativt:
  • Lägre marginaler som ser ut att hålla i sig
  • Risk för nära nolltillväxt i EPS 2013 pga marginalerna
  • Låga marginaler på iPad mini - på kort sikt har detta förmodligen skadat vinsten från den totala iPad-försäljningen pga kannibalisering, men på sikt bör detta kompenseras av större volymer än man kunnat få med endast den "dyra" iPad
Ovanstående gäller Apple som bolag, sedan har vi ju resultatet kontra förväntningarna:
  • Jag var själv besviken över både iPhone och iPad-försäljningen. Hade själv hoppats på ca 15% fler iPhones vilket data från USA tydde på att man skulle sälja. Återigen verkar "missen" bero på att man inte kunde möta efterfrågan snarare än att efterfrågan var låg, men detta gäller ju i stort sett varje kvartal, särskilt om man som många tror kommer gå till halvårsvisa uppdateringar av sina produkter. Det är helt enkelt inte så lätt att producera och skeppa tiotals miljoner enheter per månad av helt nya högteknologiprylar.
  • Marginalen: kommer den fortsätta sjunka (guidance för Q2 är en sjunkande marginal), och hur länge? Måste Apple hela tiden offra marginal för att kunna erbjuda de bästa produkterna till rimliga priser? Jag tror detta mer än något annat oroar många investerare, inklusive mig själv.
Sedan har vi aktien:

Apple värderades i eftermarknaden till ca 3x kassan och under 10 i P/E. Det är en värdering som speglar en förväntan av sjunkande vinster. Jag tror dock Mr Market just nu är extremt kortsiktig och lever rapport till rapport i något sorts betting-tänkande. Det är dock svårt att klandra honom: det finns absolut inga historiska "precedents" att luta sig tillbaka på och jämföra Apple med. Som investerare i Apple måste man bilda sig sin egen uppfattning om vad man tror om bolaget på några års sikt och de senaste månaderna har visat att man måste ha mer is i magen när man äger Apple än kanske något annat bolag på de större listorna. 

Det är svårt att inte ryckas med i all rapportering om både positiva och negativa nyheter och låta ens känslor styra en. Man börjar heja på Apple inför varje kvartalsrapport som om man hejade på ett lag som ska "vinna" över motståndarna - de som tror att Apple bara är en fluga eller en abnormalitet som inte kan hålla i sig. När Apple "vinner" och slår förväntningarna hurrar man, när bolaget "förlorar" så deppar man. Man läser frenetiskt alla kommentarer man kommer över efter "matchen" som ett fotbollsfan skulle läsa sportsidorna. Jag tror Warren Buffett hade rätt när han sa något i stil med att de flesta investerare skulle förbättra sina resultat om de inte hela tiden fick höra vad "värdet", dvs priset på deras investering var för tillfället.  

8 kommentarer:

  1. Väl talat. Sista stycket var spot on, har aldrig varit med om maken. Måste väl erkänna att även undertecknad satt och läste kommentarer typ som just efter en fotbollsmatch igår kväll. Att jämföra med att man i övrigt letar köplägen mest hela tiden och inte vill annat än att ett gäng företag ska "göra marknaden besviken" med tillfällig rea som följd.

    Vad tror du om återköp? Det finns ju en slant i lådan...

    /Billy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apple har ju hittills gjort återköp för ca $1mdr och har mandat att köpa för 10mdr totalt. Till dagens kurs vore det väl spenderade pengar, men det är ju en struntsumma jämfört med vad de skulle kunna köpa tillbaka med deras kassa. Förmodligen ökar de återköpen och utdelningarna gradvis, men tror inte de gör det särskilt aggressivt.

      Radera
  2. För oss som var med i uppgångarna på 80- och 90-talet känner igen oss i olika bolags (extrema) framgångar (på börsen). Vi önskar oss alla till mans att just bolaget jag tycker är bra ska växa till himlen, ja varför inte utanför himlen och vidare ut till månen kanske.
    Det är få som har sett sådana träd i verkligheten. Men den här gången kanske det händer, det är ju iallafall ett äppleträd vi talar om.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den som lever får se! Själv är jag optimistisk och ser det inte som ett hinder att Apple redan är enormt stort: http://www.asymco.com/2012/02/15/the-iphone-opportunity-a-visual-update/

      Radera
  3. Jag tror personligen fortfarande väldigt starkt på apples produkter, och även om deras tillväxttakt kanske kan börja avta så tror jag de kommer behålla sina lojala kunder, samt fortsätta attrahera många nya.
    Jag äger själv inga aktier i Apple, men funderar på att ge mig in i leken till det pris som ligger idag. Jag avvaktat till nästa vecka så får vi se.

    Tills dess har jag en enkel fråga som jag ställt till många andra bloggare jag respekterar:

    För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

    I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
    Tacksam för alla tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du gör rätt val med Apple :)

      På bokfrågan svarar jag utan tvekan The Intelligent Investor, gärna upplagan från 2000-någonting där Jason Zweig kommenterar varje kapitel och drar paralleller till vår nutid. Man behöver verkligen ingen högskoleutbildning för att bli en bra värdeinvesterare: rätt psyke och de fyra räknesätten räcker. Det man bör lägga lite tid på är förstås att lära sig de grundläggande koncepten i redovisning och hur RR, BR och Kassaflöden hänger ihop. Och det skadar ju inte att ha lite Excel-kunskaper för att snabbt samla ihop siffror och göra sin analys.

      Radera
    2. Den här fenix - apple bytet, hur känns det nu så här ett par veckor efter? Vilka om någon lärdom drar du av det o möjligen hur uppdaterar du dina regler?

      Radera
    3. Mycket bra fråga! Som jag tidigare skrivit är jag ofta alldeles för snabb på att sälja när ett bolag närmar sig fullvärderat och just därför vill jag ha en kassa för att kunna köpa utan att behöva sälja. Sedan att man kan ha både tur och otur på kort sikt att aktien man säljer går upp och den man köper går ner eller vice versa spelar mindre roll. Men när jag analyserat beslut jag tagit för 2-3 år sedan så har jag helt klart varit för snabb att sälja bolag som fortsatt leverera bra underliggande siffror.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.