tisdag 18 oktober 2011

Senaste affärerna

Först och främst: ursäkta bristen på inlägg på sistone. Jag verkar inte vara ensam i ekonomibloggosfären att försumma min blogg. Jag skyller likt alla andra på tidsbrist, vilket är trist för nu när man äntligen börjat få lite bättre priser av Mr. Market så har man inte tid att skriva ner sina tankar.

Det har varit väldigt angenämt att vara långsiktig värdeinvesterare under hösten. Kanske är jag på något vis lite skadad, men jag måste säga att jag verkligen njuter av volatiliteten och paniken på börsen. Kanske för att det ger mig fina köplägen oftare, men det är nog något djupare än så. Det är ett bevis på att marknaden inte förändrats på 100 år. Det må ha kommit elektronisk handel, daytraders, hedgefonder, ”börsrobotar”, och alla möjliga nya kategorier av casinospelare under dessa 100 år, men marknaden består fortfarande av människor (även "börsrobotarna" styrs av människor), och människans psyke har inte förändrats under alla dessa år, trots all innovation och all ny kunskap.

Nåväl: Mina senaste affärer.  Jag fyllde på med lite Apple på 376 USD efter nedgången kring presentationen av iPhone 4s och snittkursen för mina köp är nu 366 USD. Synd att jag inte lyckades tima mina köp när Apple under några minuter dök till 355 under själva presentationen. Apple värderades vid tillfället till strax över P/E 10 exklusive cash på årets väntade vinst (Apples år slutade sista september), och tillväxten på både vinst och försäljning är fortsatt löjligt hög. Ikväll USA-tid släpper man sin kvartalsrapport och de flesta väntar sig starka siffror, vilket även fått aktien att stiga till runt 420. Jag hoppas naturligtvis på en stark rapport som ett bevis på att Apple behåller sitt momentum, men tror nästa kvartal (som inkluderar iPhone 4s-release samt julhandel) blir fenomenal. Förhoppningsvis kommer en traditionell dipp i aktien mellan rapporterna så man kan köpa lite mer, men risken är att aktien etablerar ett nytt ”golv” (ursäkta för att det låter som teknisk analys) på 400 USD med tanke på att lägre pris än så ter sig mer och mer orimligt billigt i takt med att Apples vinst och kassa växer. Apple har fantastiskt momentum både med iPhone, iPad och Mac, men jag är fortfarande ödmjuk inför riskerna i denna typ av bolag. Den överväldigande delen av Apples vinst skapades de senaste 4 åren och den kan försvinna lika fort om man tappar sin förmåga att fortsätta släppa produkter som folk vill ha och betala för. Nu tror jag inte detta kommer hända under en överskådlig framtid, men risken finns trots allt där. Risken kontrolleras genom att inte investera mer än 10% av portföljen i Apple.

Ett nytt bolag har även letat sig in i portföljen: Fenix Outdoor. Detta är ett bolag som jag följt länge och många gånger tänkt köpa men alltid valt att suga på tummen och banga ur. Jag har imponerats av bolagets stabila tillväxt, höga lönsamhet, bra balansräkning, bra ledning och ägare (familjestyrt precis som H&M), och framförallt potential att växa rejält i många år framöver. Det jag ryggat tillbaka för är att man är lite snål med utdelningar, gör lite för många förvärv samt att det är ett mid cap-bolag som det är svårt att få någon större insyn i. Dessutom har jag haft lite otur med min timing. Jag var till exempel väldigt nära ett köp år 2009 på 75kr, men precis innan hade aktien stuckit upp 25% på några dagar så jag avstod köp för att inte riskera köpa på en peak. Men aktien fortsatte upp och det blev inget köp. För några veckor sedan, dvs drygt 2 år och 100% efter mitt dåliga beslut 2009 beslutade jag mig för att utvärdera ett köp igen efter att Fenix tappat ca 30% från sin peak. Och även denna gång hann aktien klättra nästan 10% på några dagar medan jag satt och analyserade. Dock var värderingen fortfarande attraktiv med P/E 12.5 trots denna uppgång. Jag gillade dessutom VDns kommentar i årsredovisningen om att Fenix vägrar köpa bolag endast för tillväxtens skull. Priset måste vara rätt och det måste gå att integrera i verksamheten, och priserna på bolag under 2010 var ej på acceptabla nivåer för Fenix. Detta var lite av en nyckel för mig som oroar mig över vissa företags tendenser att bli serial aquirers för att uppnå tillväxt. Det känns alltid bekvämt när ett bolag har en VD som även är storägare och därmed tänker som en ägare. Dessutom har Fenix siffror imponerat den senaste tiden. Trots krisen i klädbranschen där till och med fantastiska företag som H&M tappat 20% av vinsten under första halvåret har Fenix endast tappat 2% av sin vinst, men aktien har gått ner 25%. Så jag beslutade att inte göra om 2009 års misstag och initierade en position på 156kr och jag kommer fortsätta köpa så länge värderingen är attraktiv. Likt H&M är det svårt att sätta en målkurs på Fenix eftersom detta beror på vilken tillväxt man lyckas uppnå och därmed får man justera upp målkursen med jämna mellanrum i takt med att vinsten växer, men jag tycker aktien är köpvärd upp till ca 170kr, vilket ungefär motsvarar historiskt P/E på drygt 13. Vinsttillväxten i Fenix är dock otroligt imponerande med ett snitt på drygt 30% per år de senaste 5 åren och drygt 35% per år de senaste 10 åren, vilket egentligen borde motivera en mycket högre värdering. Men jag räknar inte med att marknaden kommer värdera Fenix till väsentligt högre P/E än historiskt pga den dåliga likviditeten i aktien. Den större delen av avkastningen förväntar jag mig alltså komma från vinsttillväxt snarare än en ökning av värderingen.

Ett annat bolag jag börjat köpa är Beijer Alma. Jag får tacka en läsare som mailade mig och undrade vad jag tyckte om bolaget, och efter en snabb koll på värderingen blev det en djupare analys. Jag ägde Beijer Alma under 2009-2010 men sålde runt 150kr 2010 när jag tyckte bolaget var ganska fullvärderat. Jag skrev även en kort analys om bolaget 2010. Nu har kursen gått ner samtidigt som vinsten gått upp, delvis tack vare ett lyckat förvärv av Beijer Tech, och värderingen är ungefär på samma nivå som när jag köpte 2008 för 82kr. Jag gillar verkligen Beijer Alma och bolaget har lite Peter Lynch-kvalitet över sig. Det verkar i en tråkig bransch men har fina marginaler, kassaflöden, bra balansräkning, tillväxt, ägare, ledning och kan tack vare sin fortfarande lilla storlek fortsätta växa under många år till. Affärsmodellen binder heller inte kapital som ett verkstadsbolag, så man kan dela ut uppemot 70% av vinsten och ändå växa. Vinsten har dubblats de senaste 5-6 åren. Det som oroat mig med verkstadssektorn är hur pass uthålliga vinsterna är över en konjunkturcykel, men Beijer Alma klarade förra krisen ganska bra med ett vinsttapp på ”endast” 25%, men bibehållen utdelning utan att ta på sig skulder. Istället utnyttjade man krisen till att göra ett bra förvärv. Vinstmarginalen idag ligger ungefär på samma nivå som senaste årens snitt, så vinsten kan anses någorlunda uthållig. Till kurs 110kr och ungefär liknande owner earnings värderas bolaget till P/E 11 på årets väntade vinst (P/E 11.6 på förra årets vinst) och direktavkastningen är 6.8% om man delar ut 7.5kr i år, 6.4% om man delar ut 7kr likt förra året. Detta för ett bolag vars vinst växt 15% per år i snitt de senaste 6 åren (man städade balansräkningen efter några svåra år i början på 2000-talet). Det tycker jag är ett bra pris och jag kommer fortsätta köpa så länge kursen håller sig kring dessa nivåer. Det är svårt att sia om uppsidan – även utan en värderingsökning gör vinsttillväxten bolaget till en bra investering. Men aktien tenderar att agera lite manodepressivt och handlades i början av 2011 till 170kr, eller P/E 18. Så man kan se bolaget som ett långsiktigt bra tillväxtinnehav, men med en option att sälja till överpris om Mr. Market blir på överdrivet gott humör, och en option att köpa tillbaka när Mr. Market är kinkig.

Nu kanske läsare med gott minne undrar varför jag inte längre skriver om H&M? Det är väl fortfarande attraktivt värderat? Absolut! Och även om septembers försäljning var lite av en besvikelse så tycker jag att man visade styrka i Q3-rapporten. Men dels är jag nöjd med mitt stora H&M-innehav, dels finns det nu lika attraktiva eller mer attraktiva köplägen. Med risk för att låta som en smartypants skrev jag i mars (när H&M stod i drygt 200kr):
De som vill ha H&M i portföljen och avstår köp idag i väntan på ännu lägre värderingar riskerar att få vänta väldigt länge. Och om/när det väl händer kanske det finns en uppsjö andra investeringar som är mycket attraktivare. Själv köpte jag hellre verkstad och banker på löjligt låga P/E-tal när H&M senast värderades lägre än idag (2008/2009), och om H&Ms framtida "botten" korrelerar med en stor nedgång i cykliska aktier så är chansen stor att dessa kommer vara bättre investeringar även nästa gång det blir en större nedgång på börsen.
Detta skedde snabbare än jag trodde, även om det inte kommit en supernedgång likt 2008-2009 (än). Visst fanns det lägen att bottenfiska H&M runt 180kr, men då fanns även SHB på drygt 150kr och en uppsjö andra bra bolag till bra värderingar. I mars i år fick man betala betydligt mer för dessa bolag samtidigt som H&M var lika billigt som det är nu. De som i början av året hellre köpte verkstad på höga värderingar för att det gick så bra för verkstad och avfärdade H&M på attraktiva värderingar för att det gick så dåligt för H&M har förhoppningsvis lärt sig en läxa i värdeinvesteringar. Men de läser väl inte denna bloggen?

10 kommentarer:

  1. Har också blivit intresserad av Beijer Alma på senaste. Har haft småkoll på bolaget då jag ägde Svolder under förra året, och BA är största innehavet. Har dock inte vågat trycka på köpknappen ännu då bolaget är så pass cykliskt. Men alltid kul att få lite input från er bloggare :)

    SvaraRadera
  2. Alma och Fenix är definitivt intressanta bolag som jag ser som tvättäkta kvalitetsföretag. Kanske är det litet för girigt av mig, men jag hoppas att värderingarna ska ner en smula. Får jag Alma för under hundralappen och Fenix runt 120 kronor slår jag till.

    Apple har jag svårt för, då jag liksom du ser de gigantiska riskerna ifall man skulle halka efter i innovation. Det är kanske snarare än tidsfråga: kommer man att halka efter relativt sent, säg om 10 år, eller tidigare än så? Det är bara att se till mobilbranschen, vilka var i innovationstoppen? År 2000 Motorola, år 2005, Nokia, år 2010 Apple. 2015 är jag inte lika säker på att Apple kommer att vara lika hippt och innovativt som i dag, men jag beundrar ditt mod att ge dig in i detta teknikbolag, med moats som inte är särskilt hållbara på längre sikt.

    Marre

    SvaraRadera
  3. Trevligt med Beijer Alma som också är ett bolag som legat under luppen. Vore trevlig med en utförligare analys av BA med!

    Hur pass "säker" är du på Beijer Alma? Hur många % av portföljen skulle du våga aktien ta upp?

    SvaraRadera
  4. @Marre: Jag var först också inne på att vänta och se om BA kunde sjunka under 100, men lärde mig från min Fenix-miss för två år sedan att inte bli för girig. Det är som Buffett sagt: hans största misstag är inte att ha gått in i bolag för dyrt, de är att ha "sugit på tummen" och inte gått in när han borde och missat fantastiska lägen. Att ha missat ett köp till ett bra pris grämer åtminstone mig långt mer än att ha köpt 10-20% dyrare än botten.

    @Anonym: Jag har lite uträkningar på BA som jag nog ska slänga upp när jag får tid och kanske skriva lite mer. Men annars gäller det mesta i snabbanalysen jag länkade till fortfarande (förutom värderingen eftersom man ökat vinsten sedan dess). Jag skulle nog inte köpa mer än 10% av portföljen i Beijer Alma eller Fenix. Tycker generellt 10% är en bra tumregel för de flesta innehav som man inte med 99% säkerhet kan säga att man är säker på att vinsten är uthållig och värderingen rimlig. Och det enda bolaget jag själv kan säga det om är H&M, så jag begränsar övriga innehav till 10%. Angående Apple: Absolut, 4 år är en evighet i den branschen och jag vågar inte sia om var Apple befinner sig då. Apple är inte ett långsiktigt innehav som H&M för mig. Jag är däremot hyfsat säker på att Apples vinst och kassa kommer fortsätta öka i en enorm fart de kommande kvartalen och aktien kommer hänga med eftersom den är så pass lågt värderad. Sedan får man spå i stjärnorna om Apple lyckas behålla sin marknadsandel inom smartphones och hur stor tablet-marknaden blir och vad Apples nästa produktkategori blir etc.. Uppsidan är enorm men nedsidan kan komma snabbt.. Så det gäller att vara påläst och ödmjuk.

    @4020: Ja det är alltid intressant att se dynamiken med bolag/analytiker/marknaden. Själv väntade jag mig en vinst på 7.15, vilket jag helt sonika baserade på att Apple brukar slå sina egna estimat med 30%, och det blev ju ganska nära.. Om det även blir 30% bättre nästa kvartal så är vi uppe i en 12m EPS på 33.33, vilket till kurs 420 ger EV/E 10.0, eller P/E 12.6. Skulle man "bara" uppnå sina egna estimat så blir det EV/E 10.9 eller P/E 13.8. Nu verkar det som aktien tappade rätt mycket på eftermarknaden så det kan bli ett bra köpläge under 400 idag.

    SvaraRadera
  5. Rättning: Apple-kommentaren ovan var till Marre..

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Ser gärna att du skriver en längre ananys av Beijer Alma. Det är ett fint bolag som är alledes för bortglömmt!

    SvaraRadera
  7. @4020: EV/FCF kanske är ett mer korrekt nyckeltal, eller ännu bättre EV/OE. Detta för att inte räkna med ränteintäkterna/kostnaderna i nämnaren eftersom man inte räknar med kassan/skulden i täljaren. Det är mest lathet som får mig att använda EV/E, det blir oftast ändå inte någon jätteskillnad om man tar bort finansnettot, förutom för bolag med väldigt hög skuldsättning.

    SvaraRadera
  8. @Anonym: Jag är inte så pigg på att skriva längre analyser av bolag, det tar så mycket tid och energi. Det brukar istället bli lite sporadiska inlägg då och då om mina innehav. Det kommer nog komma ett och annat inlägg om Beijer Alma, och jag taggar förstås inläggen så det blir enkelt att hitta alla inlägg om bolaget och läsa genom.

    SvaraRadera
  9. Hej,

    vilket EPS för 2011 räknar du med i Fenix ? Tycker själv att aktien börjar bli lite dyr om man räknar på 2011 års est resultat. Är själv ganska defensiv och räknar på EPS runt 10 kr för 2011.

    Vänligen
    Olle

    SvaraRadera
  10. @Olle: 10kr låter väldigt lågt med tanke på att man redan tjänat 11.66 till och med Q3 (nu skrev du iofs kommentaren innan den starka Q3-rapporten). Innan rapporten räknade jag med EPS på 12.5 för 2011, nu räknar jag med 13.4. Nu har ju aktien stigit en del på den goda rapporten, så på dagens kurs på 180kr innebär det P/E 13.4, vilket motsvarar Fenix historiska snittvärdering de senaste 10 åren. Alltså varken dyrt eller billigt i relation till historisk värdering, men fortfarande ett bra pris om man fortsätter lyckas växa med 20-30% per år i några år till.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.