onsdag 5 maj 2010

Att handla med amerikanska aktier

Jag ber om ursäkt för brist på inlägg den senaste tiden, men jag har haft otroligt mycket att göra och då får bloggen tyvärr lida. I brist på inspiration till inlägg med djupare insikter bjuds det idag på lite praktiska tips!

Ibland kan stockholmsbörsen och till och med de nordiska listorna kännas för begränsade i jakten på bra investeringar, speciellt i tider av börsuppgång då fynden blir alltmer svåra att identifiera. Då kan det vara läge att titta på utländska aktier. Själv har jag fastnat för amerikanska aktier då det finns väldigt många bra gratisverktyg och informationskällor att botanisera bland. Jag tänkte här ge lite praktiska tips för er som är intresserade.

Till att börja med kan nämnas att själva handeln med amerikanska aktier är lika enkel som att handla på stockholmsbörsen, i alla fall hos nätmäklarna (själv använder jag Nordnet). Courtaget är lite högre men fortfarande helt ok. En annan fråga som ofta dyker upp är skatter. Har man en vanlig aktiedepå så straffas man inte på något sätt skattemässigt av att äga amerikanska aktier. Sverige har ett avtal om dubbelbeskattning vilket innebär att t.ex. utdelningar beskattas 15% i USA och 15% i Sverige. Allt detta sköts automatiskt av banken/nätmäklaren och man behöver själv inte deklarera eller göra något. Har man en kapitalförsäkring blir det dock problem eftersom man inte kommer undan de 15% skatt som dras i USA. Värt att nämna är även att många amerikanska aktier delar ut varje kvartal istället för en gång per år, vilket kan vara en fördel för dem i behov av regelbundna inkomster från sina investeringar.

För att börja botaniserandet bland amerikanska aktier rekommenderar jag starkt Yahoos stock screener som finns här. Det är ett fantastiskt gratisverktyg där man kan söka och sortera efter nästan vartenda tänkbart nyckeltal. Jag kanske t.ex. vill hitta aktier på NYSE med ett börsvärde över 1bn USD, med ett P/E under 12, direktavkastning över 3%, ROE över 20%. Bara att knappa in dessa och man får en lista på bolag som matchar sökkriterierna som man kan sortera på de olika nyckeltalen (en dröm vore onekligen att ha ett liknande verktyg för nordiska aktier). Sedan är det bara att börja titta närmare på bolagen man får upp. Finance.yahoo.com har en del information om bolagen och länkar till blogginlägg och annat. Även amerikanska Morningstar har mycket bra info. Jag har inte testat Google finance, men antar att även de vill vara med i racet och erbjuder intressanta funktioner.

Efter att ha gått genom denna första gallring och fastnat för ett eller flera bolag är det förstås dags att läsa årsredovisningarna. Tyvärr består världen av en massa olika redovisningsstandarder och de amerikanska bolagen redovisar enligt GAAP. Det kan se väldigt rörigt ut jämfört med en svensk årsredovisning så det gäller bara att härda ut och se till att man förstår siffrorna och läser noterna. De redovisade vinsterna kan dock vara dopade och variera beroende på hur man väljer att räkna på lager och annat. Själv har jag väldigt dålig koll på GAAP, så lösningen blir att titta på kassaflödesanalysen och försöka räkna ut owner earnings istället för att börja analysera resultaträkningen alltför noggrant.

Även några stora icke-amerikanska bolags aktier går att handla via de amerikanska börserna genom så kallade ADRs. Dessa handlas precis som aktier och har mig veterligen samma rättigheter som stamaktierna i bolagen.

En sak att tänka på när man handlar på utländska börser är naturligtvis valutarisken. Eftersom aktierna är denominerade i en annan valuta (USD) så varierar aktiens värde i SEK i takt med att SEK/USD varierar. En depreciering av dollarn på 10% skulle alltså leda till en minskning av aktiekursen i SEK med 10%, även om aktiekursen stått stilla på new york-börsen. Att spekulera i valutor är mission impossible, men timing kan ändå spela en viss roll. I extrema situationer, t.ex. när SEK var erkänt väldigt svag mot EUR och man fick betala över 11 kronor för en euro var det kanske inte bästa läget att köpa aktier denominerade i EUR. Men när valutorna är någorlunda normalt värderade så finns det ingen mening med att avstå köp bara för att man oroar sig för valutarisker. Även om t.ex. USD skulle depreciera på lång sikt som många befarar så talar vi inte om några enorma procentsatser som totalt förstör avkastningen. Dessutom pareras den svagare valutan med ökade vinster för bolagen tack vare ökad export eller ökad inflation. Valutarisken är alltså inget att förlora nattsömnen över för långsiktiga investerare.

En amerikansk aktie som varje långsiktig investerare borde vara intresserad av är Procter & Gamble, ett av världens största företag som funnits i nästan 200 år och vars produkter nog har använts av nästan varenda människa i världen vid något tillfälle. Själv spenderar jag ansenliga summor varje år på t.ex. Yes diskmedel, Gilettes rakblad och Ariel tvättmedel. En stabil utdelare med bra lönsamhet och stabil vinsttillväxt. Ingen fyndvärdering i dagsläget men inte heller särskilt dyr.

Minns ni Yes-reklamerna från de senaste årtiondena? Själv tycker jag att det mesta från 80-talet är svårslaget!

6 kommentarer:

  1. Bra tips, ska ta en titt på Yahoo. När det gäller ADR:er kan man lägga till att de är egna värdepapper som inte alltid är knutna 1:1 mot underliggande aktier.

    SvaraRadera
  2. Gud i himlen vad jag hatar GAAP och amerikanska årsrapporter, och form 10-K i synnerhet!

    Först en glättig politiskt korrekt liten bilaga med brett leende arbetare varav oproportionerligt många kvinnor och sk. "minorities" (självklart ej fackanslutna) och sen en tjock enorm osystematisk textmassa insprängd med mer eller mindre irrelevanta juridiska spetsfundigheter. VD-ord, verksamhetsberättelse eller ens överblick kan man titta i månen efter.

    Det hela är nästan argument nog att helt undvika amerikanska aktier.

    /Starvid

    SvaraRadera
  3. Luppen: Tack för tillägget. Borde kolla upp lite noggrannare vad som gäller innan man investerar alltför stora summor i ADRs.

    Arvid: Hehe, jag kände precis likadant första gångerna jag gav mig på amerikanska ÅR. Eller rättare sagt, så känns det fortfarande, men vad gör man inte i jakten på avkastning?

    SvaraRadera
  4. Arvid, nej hall dig till HM, Ericsson, SEB och Telia istallet. Svenska rapporter ar som bilderbocker utan substans och detalj.

    SvaraRadera
  5. Använder Avanza för att handla med Amerikanska aktier. Jag ett s.k. valutakonto kopplat till mitt Avanzakonto, vilket innebär att jag växlar från SEK till Dollar innan jag handlar aktier i Dollar. Antar att en del har denna typ av konto för att spekulera i valutor, men det är inte mitt primära mål. Finns ett flertal fördelar med denna typ av konto: (1) skillnaden mellan köp och sälj är runt 1 öre, vilket är mindre än om Avanza växlar åt mig (vilket sker om jag ej har valutakonto) vid aktieköp. (2) Om jag säljer aktier och sedan vill köpa nya så kan jag använda de dollar jag har kvar från den tidigare försäljningen, dvs. jag slipper växla fram och tillbaka. (3) Jag har noterat på noterna att Avanza alltid registrerar en total köp kostnad i sek även då jag själv hanterar växlingen och bara handlar i dollar. Detta innebär att då dessa noter ligger som grund för deklarationsuppgifter så borde det leda till en aning lägre deklarerad vinst än verkligheten då Avanzas uppgifter baseras på sämre växelkurs. Säkert ingen stor besparing, men många bäckar små...

    Vill passa på att tacka för en mycket intressant blogg, speciellt de 7 inläggen kring företagsvärdering.

    Mvh Henric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit Henric! Även Nordnet har valutakonton för vanliga depåer, men på ISK finns inte denna funktion. Har dock inte gjort någon beräkning på hur mycket man kan tänkas förlora per år på detta om man handlar amerikanska aktier för ett visst belopp.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.