onsdag 4 september 2013

Swedol i Affärsvärlden

Idag rusar Swedol närmare 10% i skrivande stund, man får förmoda p.g.a. att Affärsvärlden ger en köprekommendation i dagens tidning. Tyvärr finns artikeln ej gratis på nätet än men det finns en kortare artikel med frågor till nya VD:n.

Generellt kommer Affärsvärlden fram till ungefär samma slutsatser som jag själv, att vid en normalvinst bör Swedol värderas till 25-30kr. Jag räknar med en normalvinst på 1.9kr/aktie vilket vid P/E 15 ger en kurs på 29kr. AFV räknar med lite högre normalvinst och lite lägre P/E-intervall.

Som alltid vid värdeinvesteringar får man ha tålamod - det kan dröja ett bra tag tills normalvinsten kommer tillbaka, men i gengäld kan Mr Market bli optimistisk igen långt innan vinsten blir verklighet. Så länge bolaget ej går med förlust är det bara att vänta.

Att en aktie reagerar 10% på en analys som egentligen inte innehåller några som helst nyheter eller unika insikter är dock ett kvitto på att man kan få en edge i mindre bevakade bolag genom att göra sin hemläxa. Det är bara att följa utmärkta bloggar som Värdebyrån som analyserar mindre bolag och sedan göra sin egen analys så har man ett försprång mot den stora massan småsparare som endast läser mainstream-media. Fondförvaltarna kan man förmoda har bättre koll än småspararna på värdet i bolag som Swedol, men deras handlingsfrihet är kraftigt begränsad i mindre bolag med få aktier tillgängliga för handel.

6 kommentarer:

  1. Jag ligger sjuk hemma och vaknade till nyheten att Swedol rusat på köprek från AFV. Det var väl synd att AFV inte kunde hålla sig borta från denna lågbevakade pärla. Jag skrev om bolaget för första gången för ungefär ett halvår sedan, jag var då försiktigt positiv. Sedan dess har bolaget mognat fram inom mig och jag tycker numera mycket bra om Swedol; detta är ett bolag med sådana kvalitéer som gör att jag skulle kunna tänka mig att äga det långsiktigt. Väldigt hög Peter Lynch-faktor vilket jag personligen uppskattar mycket.

    I Ditt förra inlägg skrev Du att det "återstår att se vad anledningen var [att Markku Piippo lämnade VD-posten och sin plats i styrelsen]". Jag läste en intervju med honom för någon tid sedan. Han sa då något i stil med att han inte ville kommentera avgången, men han kunde konstatera att det hela gått fort och att han och styrelsen haft olika syn. I styrelsen sitter bröderna Zetterberg (med över 50% av kapitalet och lite över 75% av rösterna) samt tre oberoende ledamöter. Nu spekulerar jag bara, men de oberoende ledamöterna väger sannolikt ganska lätt i styrelserummet, innebärande att Piippo inte längre hade bröderna Zetterbergs förtroende. Det måste ha skurit sig rejält för att man efter två decennier ska lämna både VD-post och styrelseplats på samma dag - i synnerhet då Piippo säger att det hela gått fort. Nog om spekulation från min sida.

    Precis som Du säger och som Lynch framhåller i sina verk kan man göra stora fynd i dåligt bevakade lite mindre bolag, i synnerhet då bolaget i fråga har motvind. Fattar man sina investeringsbeslut efter vad som skrivs i mainstream-media är det dags att tänka om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror precis som du att det helt enkelt handlade om någon form av konflikt mellan VD och storägarna. Gissningsvis handlar det mindre om att ägarna är missnöjda med VDs historiska prestation och mer om att man inte är överens om vart man vill ta bolaget. Markku hade (har) ju själv aktier värda väldigt mycket pengar så han gjorde förmodligen sitt absolut bästa som VD och hade förmodligen starka åsikter om hur bolaget skulle drivas framgent. Tror inte man som ägare sparkar en VD som varit med så länge i bolaget bara för att han eventuellt gjort ett par missar med nytt centrallager som dragit ner lönsamheten tillfälligt. Hursomhelst är detta bara spekulationer och jag hoppas att storägarnas strategi är rätt och att den implementeras på ett bra sätt av nya VDn, som jag hoppas köper på sig en hel del aktier!

      Radera
  2. Intressant nog valde börsveckan, som är har ett bättre förvaltningsresultat än AFV, att avvakta med Swedol då bolaget ansågs för dyrt t.o.m innan denna rusning. Jag kan endast hålla med BV kring dess värdering. Bolagets marginaler har krympt i en väldigt tuff bransch, tillväxt med hjälp utav nettokassan har förvandlats till ett någorlunda stort lån och Norge är/blev en dyr satsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller absolut med om att bolaget är dyrt räknat på årets och t.o.m nästa års väntade vinst. Men tror man att de låga marginalerna är tillfälliga är bolaget billigt. Själv är jag optimist men med respekt för att jag kan ha fel är mitt innehav ganska blygsamt.

      Radera
  3. Ville bara uppmärksamma dig på att jag har tittat på Swedol igen och har ändrat min rekommendation till sälj. De fortsatt höga försäljningskostnaderna har gjort att jag tror att man går åt fel håll med ökade antal egna butiker.

    SvaraRadera
  4. vad tror du om att köpa mer swedol nu när de sjunkit till en del och mycket annat är dyrt? eller har din syn på bolaget ändrats?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.