fredag 18 januari 2013

Avanza: Trend eller tillfälligt?


Avanzas rapport är ingen rolig läsning. Intäkterna för 2012 sjunker med 20% jmf med 2011 och eftersom kostnaderna till stor del är fasta sjunker resultatet med 40%. Anledningen är framförallt att kunderna gör extremt få affärer. Trots att kundernas sparkapital ökat 16% (ungefär i takt med börsuppgången) under året har courtageintäkterna minskat med 30%. Jämför detta med 2008 då kundernas sparkapital minskade 24% men courtageintäkterna minskade endast 10%. Frågan är om detta är ett tillfälligt avbrott i spararnas intresse för aktiehandel eller om det är en trend? Tiden får utvisa. Vissa oroande tendenser kan dock anas i Avanzas (utmärkt redovisade) historik:

  • Från att stadigt ökat sin marknadsandel av börshandeln från start har den sedan 2009 minskat stadigt.
  • Från att ha knipit runt 6% av nettoinflödet till den svenska sparmarknaden 2009 är man nu nere på 2%, vilket grovt motsvarar Avanzas nuvarande andel av sparmarknaden.

Fortsätter trenderna ovan måste Avanza jobba ännu hårdare med att bli mindre beroende av courtageintäkter och få fler "bankkunder" som genererar räntenetto och samtidigt fortsätta bygga sin pensionsverksamhet och andra fee-genererande affärsområden som ger stadiga intäkter.  Annars riskerar Avanzas intäkter att endast växa ungefär i takt med sparmarknaden och kundernas kapital, samtidigt som prispressen drar ner vinsttillväxten.

Ett tecken på detta är att Avanza i sin bokslutskommuniké slopat sitt vinsttillväxtmål som tidigare visserligen var agressivt, men där det fanns en pedagogiskt förklarad logik.

Avanza står i dagsläget ca 7% under min köpkurs och innehavet står för knappt 2% av min portfölj så jag gråter inte floder över utvecklingen i bolaget, men naturligtvis försöker jag lära mig av detta, och det är en dålig ursäkt och en dålig strategi att investera småsummor i bolag för att gardera sig mot nedgångar. Jag var inte helt säker på Avanza och då borde jag avvaktat och läst på och funderat mer och krävt mer margin of safety istället för att inleda med småköp.

Ett huvudfel jag gjorde i min analys (som delvis finns här och här)var att anta att det inte kunde bli värre än 2008 då Avanzas vinst sjönk 20% pga att kundernas tillgångar sjönk 24%. Det blev dock mycket värre 2012. Hade jag haft en sådan utveckling på kartan hade jag krävt mer margin of safety. Det andra (och relaterade) felet jag gjorde var att anta att historisk performance skulle gälla framgent. Jag förväntade mig visserligen en lägre tillväxt i framtiden än historiskt, men jag förväntade mig inte stora vinsttapp. Det enda riktiga hacket Avanza haft på sin framgångskurva var 2008, som var den värsta finanskrisen på mycket länge. Annars har bolaget bara växt och växt och jag såg inget som pekade på att tillväxten skulle vända så dramatiskt, trots PIGS-kris och annat. Nu återstår som sagt att se om detta är en trend som håller i sig eller om intresset för aktiemarknaden återvänder till forna nivåer.

Jag vågar ännu inte dra några långtgående slutsatser av hur jag bör justera min investeringsfilosofi för att undvika sådana här case i framtiden. Nu säger jag inte att Avanza kommer bli en dålig investering på sikt, men jag var för optimistisk kring bolagets kortsiktiga utveckling och fruktar att jag kanske även var för optimistisk kring bolagets långsiktiga utveckling. Jag är fortfarande entusiastisk över bolagets affärsmodell men mer ödmjuk till hur exogena faktorer som räntor, makroläget i stort, regleringar och mänskligt beteende kan påverka företagets vinst så kraftigt.

3 kommentarer:

  1. Jag tror det är som du säger, Avanza måste börja rikta in sig mot att bli en mer renodlad bank. Då allt fler storbanker nu börjar ta sig in på den nischmarknad som Avanza tidigare dominerade så fint gör att Avanza framstår som väldigt litet bolag utan någon sorts fördel i jämförelse med storbankerna. Jag menar fördelar som låga priser, gratisfond etc börjar nu inte bli något enskilt endast för Avanza och jag tror att bankerna har mycket större resurser att kunna "prispressa" Avanza ur balans, lite som Mediamarkt har gjort på elektronikmarknaden. T.o.m Nordea är billigare när det gäller handel av europeiska aktier, så varför ska jag just välja Avanza isf?

    Jag gick ur innan denna uppgång tyvärr, gick +/- 0 men man ser marknadens kortsiktighet när det gäller utdelningar, bolaget halverar i princip sitt resultat men bolaget stiger ändå. Förstår nu Buffett när han sa att aktiemarknaden skulle kunna stängas i 5 år och han skulle ändå generera intäkter. Skulle aktiemarknaden stänga i 5 år så finns inte Avanza kvar längre.

    SvaraRadera
  2. Jag har aktier i Avanza och ligger som det är just nu positiv i avkastning, dock har jag inte varit innehavare i mer än 3 veckor.

    Avanza är smarta som syns på internet (de är medlemmar på flashback och kommenterar och hjälper vilket kan skapa kundflöde). De har också sin pensionsnisch (gratis engångsöverföring av pensionspengar till deras bank värd ca 1000 kr). Deras rating på rejta är relativt låg men ändå betydligt högre än deras huvudkonkurrent NordNet.

    Däremot så är deras styrka också en svaghet, särskilt om kundaktiviteten blir låg. En förnyad hemsida ökar kundaktiviteten men jag skulle vilja se nåt utanför internet.

    Kanske nån slags aktivitet (kanske sälja kurser liknande aktiespararna), jag hade gärna velat gå en kurs i hur man tolkar årsredovisningar, ifall inte en kurs kan erbjudas kan man kan sälja en slags sammanfattning på hemsidan för en hundring?

    En annan sak jag gärna vill se är att de höjer sparräntan. Jag får 1,65 % i ränta hos SEB och 1,45 % hos Avanza. Jag har påtalat detta flera gånger till support då det irriterar mig nåt enormt och eftersom jag bor i utlandet saknar möjlighet till annat sparkonto - därför är mitt sparkapital kvar på SEB.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Conny -det var inte så Buffet sa.

      Anonym - det finns sparräntor på avanza som är betydligt mycke bättre än så, hur har du missat det?

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.