fredag 24 februari 2012

Inköp Avanza

Som jag tidigare kort nämnt har jag inhandlat en mindre post (<2% av portföljen) Avanza för en tid sedan för drygt 176kr. Jag har länge haft ett öga på nätmäklarna som en potentiell investering. Själv är jag kund i Nordnet och ser ju den otroliga skillnaden mot min ”husbank” SEB vad gäller både priser och tjänster. Avanza har jag inte testat (jag var dock en gång i tiden kund hos gamla hq.se) men vad jag förstår är Nordnet och Avanza hyfsat likvärdiga vad gäller pris och utbud, men där Avanza har nöjdast kunder och verkar snäppet vassare än Nordnet vad gäller nya produkter och kundtjänst. Avanza som bolag verkar även ha skötts väldigt mycket bättre än Nordnet och därför är det främst Avanza jag tittat på som ett eventuellt investeringsobjekt. Avanza har dessutom ett exemplariskt sätt att presentera data om sin verksamhet på där man har en excel-fil med alla siffror som kan tänkas vara intressanta för en investerare som sträcker sig över 10 år bakåt i tiden. Om alla bolag kunde tillhandahålla en sådan här fil skulle vi amatörinvesterare spara många timmar på att slippa knappa in siffror från årsredovisningar själva i våra modeller. Dessutom använder man formler i filen istället för hårdkodade siffror, vilket gör det ännu enklare att förstå var siffrorna kommer ifrån och hur olika nyckeltal räknas ut. Exemplariskt!!

Jag tänkte skriva ett inlägg som behandlar hela Avanza, men är redan uppe i 2st A4-sidor och känner att jag inte kommit ens halvvägs, så jag får dela upp det i flera kommande inlägg så att någon orkar läsa. Men i detta första inlägg får jag summera några positiva och negativa observationer. Notera att dessa gäller för min inköpskurs – aktien är tyvärr ca 6% dyrare idag. Ber om ursäkt för alla engelska uttryck, men så blir det när allt man läser är på engelska..

Positivt: 
  • + Fin affärsmodell med låga kapitalbehov, återkommande intäkter, ”automatisk” tillväxt och nästintill obefintlig risk för kreditförluster. 
  • + Kundfokus och bra företagskultur, low-cost producer moat, vinner år efter år utmärkelser för årets bank och högst kundnöjdhet 
  • + Bra ägare i Hagströmer, många i styrelse & ledning har rejält med aktier 
  • + Ambitiösa tillväxtmål på 15-20% per år i snitt, som bör gå att nå med en ok börsavkastning och realistiskt nettoinflöde. Historisk vinsttillväxt på 45%, dock ”endast” 20% senaste 5 åren. 
  • + Nya VDn verkar ha rätt profil och tankesätt och köper aktier aktivt. 
  • + Riktigt bra direktavkastning (5.7%) och OK värdering (P/E 17) givet tillväxten. 
  • + Riktigt bra ROE på >35% 
  • + Finns en möjlighet till uppvärdering om man lyckas hålla 15-20% vinstökning,  P/E 20 är då realistiskt. 2010 var P/E till och med 24. I best case kan aktien alltså vara värd över 300kr om 3 år om man växer 15-20% och får en värdering runt P/E 20, motsvarande en årlig avkastning på ca 20%.

Negativt:
  • - Känsligt för regleringar kring skatter, kontotyper, etc som kan både öka/minska antal affärer, påverka avgifter från fondbolag samt räntenetto. 
  • - Konstant prispress samtidigt som kostnader för IT ökar, dock fördel av att vara en low-cost producer och har prispress med i sin affärsmodell. 
  • - Snabbrörliga kunder med ganska låga barriärer att byta om det kommer t.ex. en utländsk spelare med ett bättre erbjudande. Bristen på seriösa uppstickare de senaste åren tyder dock på att det finns barriers to entry i form av etableringskostnader för system, marknadsföring, etc. Kanske är prispressen en ”turn-off” för potentiella entrants? 
  • - Även storbankerna kan bli relativt mer attraktiva t.ex. genom att lansera nya hemsidor, appar etc, vilket kan sega ner Avanzas framfart. 
  • - Ny oprövad VD, en stor del av Avanzas historiska framgångar är Nicklas Storåkers förtjänst.
  • - Strukturell utmaning att vinna över fler potentiella kunder än enbart ”entusiaster” för att fortsätta vinna marknadsandelar från storbankerna på sikt. 
  • - Hög värdering om tillväxtmålet ej nås. Affärsmodellen har dock återkommande intäkter och den höga direktavkastningen bör ge skydd åt aktiens nedsida. 

Som mitt köp skvallrar om så vägde de positiva aspekterna tyngre än de negativa. Jag har länge haft ögonen på Avanza pga bolagets fina affärsmodell och historiska performance. Jag bannade mig själv över att ha missat att köpa under finanskrisen då man kunde få bolaget för P/E 10 trots att Avanzas vinst ”endast” sjönk 20%. I "goda tider" handlas Avanza till ett P/E på 20-24 så 17 kändes som en hyfsad margin of safety, och ett bra pris med tanke på bolagets tillväxt. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska köpa fler aktier till dagens pris eller avvakta, men jag fortsätter läsa på.

14 kommentarer:

  1. Hur ser du på konkurrensen kapitalförsäkringarna fått från investeringssparkontot?

    Nu vet jag inte hur stor del av Avanzas intäkter som kommer från försäkringarna, men om det nya sparkontot blir populärt borde det kunna påverka lönsamheten. Vore intressant att se om man har reviderat ner sina tillväxtmål sedan kontot introducerades.

    /David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza tar ingen avgift för kapitalförsäkringarna (till skillnad från storbankerna, som norpar hejdlösa 0.5 % av kapitalet) Så där tappar de inte några pengar. MÖJLIGEN skulle de kunna tappa en del på ISK, då det verkar som att storbankerna inte tar någon avgift för denna tjänst.

      /OrakletiLund

      Radera
    2. I Avanzas eminenta Excel-fil kan man utläsa att vid slutet av 2011 var 41% av kundernas kapital i försäkringar/pensioner, varav förmodligen det mesta var kapitalförsäkringar. Så givetvis har dessa spelat en stor roll för nätmäklarnas kundtillväxt. Jag tror inte man kommer TAPPA kunder till storbanker pga ISK, men förmodligen blir det svårare att vinna över kunder med ISK än det var med KF. ISK är som sagt gratis även hos storbankerna. Så det gäller att jobba hårt med kunderbjudandet för att fortsätta ta marknadsandelar!

      Radera
  2. ISK erbjuder avanza så det borde bli neutral påverkan. Att IT-kostnaderna stiger verkar märkligt. Prispress och priskrig råder även i den branschen, och med tanke på att prestanda på datorer, lagring och nätverk ökar snabbare än Avanzas kundtillströmning borde leda till lägre IT-kostnader över tid.

    Sist men inte minst tror jag att en uppluckring av företagspensioner kan göra att fler kan flytta sina pensioner till avanza.

    Det var ytterligare några tankar och jag ser fram emot kommande inlägg om Avanza.

    Och var inte rädd att skriva långa och detaljerade inlägg, det läser jag så gärna! =)

    MVH
    Dan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt klart med och är faktiskt förvånad att man i sin tillväxtplan räknar med att kostnaderna ökar i takt med intäkterna. I Intervjun med VD som jag länkade till i inlägget propsar man ju för sin kostnadsstruktur som till största del är fast - vilket ju borde innebära att man skulle kunna dubbla mängden transaktioner=intäkter utan att dubbla kostnaderna. Innan 2009 hade man som mål att kostnaderna skulle öka långsammare än intäkterna, men från och med 2009 ändrades detta. Ska undersöka lite närmare och återkomma till tillväxtmodellen i ett senare inlägg!

      Radera
  3. Ja, Avanza är intressanta. En fin verksamhet och P/E 17 är säkert ok. I och med det lilla beroendet av räntenetto binder man ju minimalt med kapital i sin tillväxt, en favoritegenskap :-)

    SvaraRadera
  4. Kul att läsa om Avanza. Gillar bolaget och är en av deras nöjda kunder.

    Angående flytträtt för tjänstepensioner är jag dock lite rädd att förändringarna som föreslås i juni 2012 inte blir jättestora. En gissning är att t.ex. bara pensionsförsäkringar i fribrev (som inte betalas in till) får flyttas, och då är stor del av pensionskapitalet forfarande låst. Men jag vet inte, en gissning som sagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tjänstepensioner är verkligen ett under av komplexitet. Men där finns enormt mycket sparkapital så man kan ju hoppas att allt mer av åtminstone nytt pensionskapital i framtiden går till Avanza.

      Radera
  5. Jag har själv studerat internetbankerna och är väldigt nyfiken på varför folk väljer Nordnet. I mina ögon är de likvärdiga men avanzas aktiesök är väldigt bra så när jag bytte till internetbank så tog jag helt enkelt Avanza.

    Vad fick dig att välja Nordnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Angående varför folk väljer Avanza finns intressanta mätningar hos Svenskt Kvalitetsindex. Nordnet ingår i gruppen "annan".

      Se länken sid 8-9:
      http://kvalitetsindex.se/images/stories/Results/2010/SKI_om_lan_sparande_fmaklare_11.pdf

      Radera
    2. Jag gick på det enkla tricket att jag fick en gratis årsprenumeration av Veckans Affärer för att bli kund i Nordnet och eftersom jag är nöjd med deras priser och tjänster har jag inte haft anledning att byta till Avanza. En liten barrier för att byta finns ju med diverse avgifter och en del byråkrati för att flytta sina aktier från ett institut till ett annat.

      Radera
  6. Jag har faktiskt redan läst den men det passar inte riktigt in på den specifika nivå jag är ute efter.

    Jag valde t.ex. Avanza av tre skäl.

    1) Lågt pris.

    2) Jag gillar företaget.

    3) Jag använde redan deras aktiedata så jag var ofta inne på sidan ändå.

    SvaraRadera
  7. Tror inte det finns något hot från utländska aktörer såvida våra Nordiska grannar har system som är likvärdiga Nordnet och Avanza. Jag har gjort mycket research på att hitta bra plattformer i te.x. UK där jag har en del kapital som jag inte vill flytta hem. Den plattform som anses vara ledande för "amatörer" ligger gissningsvis närmare 7-8 år efter i utveckling. Vill man ha något av kvalité utomlands får man vända sig till dyra proffsprodukter och det gäller inte bara UK. Har vänner i andra EU länder med samma bekymmer. Det är en fröjd att investera i Sverige!

    SvaraRadera
  8. Vilka produkter i UK has du kollat på Anonym? Har själv använt Hargreaves Lansdown som verkar populär och välfungerande?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.